Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα με διάθεση κλιμάκωσης- Κυβέρνηση: Αύξηση στην πρώτη αρωγή με άμεση καταβολή

 Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα με διάθεση κλιμάκωσης- Κυβέρνηση: Αύξηση στην πρώτη αρωγή με άμεση καταβολή

Κινητοποίηση αγροτών του νομού Καρδίτσας στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου Ε-65 έξω από την πόλη της Καρδίτσας

Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη σύσκεψη στην Καρδίτσα με τις πρώτες αντιδράσεις στα μέτρα που διαρρέονται να είναι μάλλον επιφυλακτικές. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ γνωστοποίησε ότι έρχεται αύξηση του ποσού της πρώτης αρωγής για τους αγρότες, αφού το ποσό θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ – 10.000 ευρώ από 2.000 ευρώ που είναι έως σήμερα, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στον εξοπλισμό τους.

«Υπάρχουν τα σημειακά προβλήματα με τη Θεσσαλία μετά την καταστροφή. Με έχει απασχολήσει προσωπικά το ζήτημα της Θεσσαλίας. Το ζήτημα του ρεύματος καθυστερήσαμε, αλλά το κάναμε. Ήδη οι αγρότες πήραν την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ. Ήδη είπα πως η αρωγή από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ. Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000-10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό» είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε εδώ και πέντε μήνες να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να μην κόβεται το ρεύμα στους πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφους και η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε μόλις χθες 29 Ιανουαρίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποστηρίζει ότι ο ίδιος «πάτησε το γκάζι».

Τα χρήματα (αύξησης της πρώτης αρωγής) αναμένεται να καταβληθούν άμεσα και θα ικανοποιήσουν το σχετικό αίτημα των αγροτών, που διαμαρτύρονται και για έλλειψη ρευστότητας. «Με την πρόσθετη αρωγή στους αγρότες θα λύσουμε το θέμα της ρευστότητας» δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Παράλληλα – ενόψει και της Agrotica το Σαββατοκύριακο και τα μπλόκα των αγροτών που πυκνώνουν – ο κος Μαρινάκης δήλωσε: «δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν οι εθνικές οδοί».

Τα νεότερα από τα μπλόκα

Την ίδια ώρα τα μπλόκα παραμένουν σταθερά με επίδικο των κινητοποιήσεων την προβολή και ικανοποίηση των αιτημάτων. Στη Λάρισα, στην κεντρική πλατεία βρίσκονται αγροτικά μηχανήματα, σε μια συγκέντρωση διαρκείας.

Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας καλεί και τα υπόλοιπα μπλόκα που έχουν στηθεί στην περιοχή (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου Μαγνησίας και Αλμυρού Μαγνησίας) σε πανθεσσαλική σύσκεψη για σήμερα Τρίτη στις 7 μ.μ., στον Παλαμά Καρδίτσας. Η Συντονιστική Επιτροπή του Μπλόκου της Καρδίτσας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «χρειάζεται να αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να ικανοποιήσει πραγματικά τα ζωτικά αιτήματά μας».

Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας δίνουν «Ραντεβού» στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου, ζητώντας άμεσα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ώστε να παραμείνουν στην παραγωγή

Τον τόνο των διεκδικήσεων σε όλη τη χώρα δίνει ο θεσσαλικός κάμπος, ο οποίος αποτελεί και το κεντρικό «στρατηγείο» των αποφάσεων, ενώ στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν καθημερινά αγρότες από τον Έβρο έως την Κρήτη.

  • Στο μπλόκο στην Ε65 στην παλιά Εθνική Οδό Καρδίτσας – Αθήνας και στον δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, έχουν παραταχθεί περί τα 700 τρακτέρ από τους αγρότες της Καρδίτσας και των Φαρσάλων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσα Κώστας Τζέλλας:
  • «Η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και είναι από τις λίγες φορές που ανταποκρίνεται το μέγεθος των προβλημάτων με το μέγεθος των συναδέλφων που συμμετέχουμε. Η κυβέρνηση μόνο έτσι καταλαβαίνει. Το μέγεθος των τρακτέρ που είναι στο δρόμο δείχνει και το μέγεθος των αιτημάτων, δηλαδή στην Καρδίτσα 700 τρακτέρ είχαμε να βγάλουμε από το ’95 κάτι που δείχνει και την αγωνία αλλά πλέον και την πίστη των αγροτών στον αγώνα και το ότι δεν θα επιτρέψουμε για ακόμα μια φορά να μας κοροϊδέψουν και δεν θα επιτρέψουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας», δήλωσε σχετικά.
  • Στις θέσεις τους, στο μπλόκο στην Εθνική Οδό Λάρισας – Τρικάλων, παραμένουν και οι αγρότες των Τρικάλων, ενώ στον Ριζόμυλο στην παλιά Εθνική Οδό Βόλου – Λάρισας βρίσκονται οι αγρότες της Μαγνησίας.

Στους δρόμους βρίσκονται συνάδελφοι τους και σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Οι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας έδωσαν ραντεβού την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη με συλλαλητήριο έξω από την έκθεση Agrotica, με στόχο να μείνουν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια του τετραημέρου λειτουργίας της.

Αντιπροσωπεία των αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία θα συναντηθεί με τον στρατηγό της αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη για τον καλύτερο συντονισμό της κινητοποίησης, ενώ στις 17:00 μπροστά από το κτίριο της Π.Ε. Σερρών θα γίνει νέα ενημέρωση και οι αγρότες που μπορούν να πάνε στη Θεσσαλονίκη με τα τρακτέρ τους θα το δηλώσουν στον Πανσερραϊκό Αγροτικό Σύλλογο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Διαμαντή Διαμαντόπουλο, από τις Σέρρες θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη 100 τρακτέρ. Όσοι δεν μπορέσουν να πάνε με τα τρακτέρ τους, θα μεταβούν εκεί με λεωφορεία. Τα τρακτέρ των αγροτών που δε θα πάνε στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν στο κέντρο της πόλης τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Οι αγρότες ενημερώθηκαν ότι θα συνταχτεί ένα υπόμνημα που θα το καταθέσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και σε αυτό θα αναφέρουν ότι ζητούν άμεσα μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επίσης την άμεση λύση των προβλημάτων τους.

Στη Χαλκιδική, οι αγρότες της περιοχής, αύριο, Τρίτη, στις 11.30 με τα τρακτέρ τους θα βρεθούν από τον κόμβο των Νέων Μουδανίων στο δημαρχείο Νέας Προποντίδας στα Μουδανιά, με σκοπό να παραδώσουν στις 12.00 υπόμνημα, στο δήμαρχο με τα αιτήματα τους. Παράλληλα θα ζητήσουν συνάντηση με όλους τους πολιτικούς φορείς, Περιφέρεια, δημάρχους, βουλευτές. Στη συνέχεια θα επιστρέψουν στον κόμβο και στις 18.00 το απόγευμα με 20.00 το βράδυ θα αποκλείσουν εκ νέου την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανίων.

Τα άμεσα μέτρα που ανακοινώνονται

Εκτός από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προχωρά στην κατάθεση τροπολογίας που δίνει διετή αναστολή πληρωμών για τα τιμολόγια ρεύματος για όσους αγρότες επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ καθώς επίσης, πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεών τους, νέων και παλαιών, με μηδενικό επιτόκιο.

  • Η κυβέρνηση δεν επιδιώκει σύγκρουση με τους αγρότες, τους σέβεται και λαμβάνει συνεχώς μέτρα στήριξής τους, ισχυρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και απευθύνει υποκριτική πρόσκληση σε διάλογο, αποδίδοντας ωστόσο στην κλιματική κρίση τα προβλήματα και την ανασφάλεια του κλάδου κι επιμένοντας ότι είναι ανακρίβειες όσα λέγονται περί μειωμένων αποζημιώσεων.

Οι κινητοποιήσεις προκαλούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης.

Την άλλη εβδομάδα η επιπλέον αρωγή ως €10.000 στους αγρότες

Δεύτερο κύκλο πρώτη αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, ανακοίνωσε το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείου, κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημά τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, επιπρόσθετα της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για:

  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
  • Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους, για τα οποία και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, οι επιτροπές και τα κλιμάκια των οποίων υλοποιούν το σχήμα της κρατικής αρωγής.

Σχετικά Άρθρα