Ανδρουλάκης: Πρόκληση συνεργασίας σε “Νέα Αριστερά” και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά το “μοντέλο Δούκα”

 Ανδρουλάκης: Πρόκληση συνεργασίας σε “Νέα Αριστερά” και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατά το “μοντέλο Δούκα”

Σαφέστερο δεν θα μπορούσε να γίνει -υπό τις σημερινές συνθήκες και του υφιστάμενους (δημοσκοπικούς) συσχετισμούς- το άνοιγμα του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον χώρο της κεντροαριστεράς. Και, μάλιστα, σχεδόν με… ονόματα και διευθύνσεις. Μιλώντας στο One Channel και τον Μάνο Νιφλή απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας -μετά τις ευρωεκλογές- προς τη “Νέα Αριστερά” αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που, όπως είπε, “ασφυκτιούν” υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Δίνοντας το στίγμα του σχετικά με τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Αριστερά που συμμερίζονται όσα λέμε ως κορυφαία κοινωνικά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μαζί τους. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να ασφυκτιούν μπροστά σε αυτά, που συμβαίνουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία σήμερα, που δεν τους αρέσει το παιχνίδι της μεταγραφολογίας του κ. Μητσοτάκη ή το γεγονός ότι όλα αποφασίζονται σε μία παρέα στου Μαξίμου αλλά αντίθετα επιζητούν μία πιο δημοκρατική διακυβέρνηση».

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ξεκαθάρισε: «Συγκόλληση κομμάτων δεν πρόκειται να κάνουμε. Δεν θα κάνω παζάρι είτε κάτω είτε πάνω στο τραπέζι. Θεωρώ ότι η κεντροαριστερά θα ανασυγκροτηθεί με όρους πολιτικούς και νέα πρόσωπα. Αν κάποιοι παλιοί πρωταγωνιστές πιστεύουν στο παρασκήνιο ότι συγκολλώντας τα κόμματα θα νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι είναι εκτός πραγματικότητας». Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «θα είναι η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, που θα ανατάξει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και θα είμαστε η γενιά που θα έρθει στα πράγματα για να κυβερνήσει απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, όχι με όρους καρέκλας και εξουσίας, αλλά με όρους παραγωγής έργου» είπε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδειξε έτσι τις προθέσεις του για έναν διάλογο μετά τις ευρωεκλογές, εκτιμώντας προφανώς ότι το κόμμα του θα βρεθεί στην δεύτερη θέση ως “αξιωματική αντιπολίτευση σε προετοιμασία” και με αυτούς τους νέους συσχετισμούς θα μπορέσει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως η ηγεσία της “Νέας Αριστεράς”, και ειδικά ο Αλέξης Χαρίτσης, είναι πολιτικοί με σαφή ιδεολογικό στίγμα και πολιτική αξιοπρέπεια και ήδη διαμορφώνονται διακριτικά δίαυλοι επικοινωνίας. Δεν φαίνεται να αποκλείει πάντως και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ειδικά εκείνους που έχουν ήδη αναλάβει να δημιουργήσουν γέφυρες με την σοσιαλδημοκρατία στο πλαίσιο του “μοντέλου Δούκα” (συνεργασία Ζαχαριάδη με το νέο δήμαρχο Αθηναίων). Και, επίσης, φαίνεται πως πλέον δεν αποκλείονται ακόμα και στελέχη που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ή άλλα κορυφαία στελέχη. Για παράδειγμα, εχθρικό κλίμα δεν υπάρχει πιά ούτε για τους Γιάννη Ραγκούση και Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζονται οι Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας που έχει ήδη μιλήσει για “μέτωπο δημοκρατίας”.

Σχετικά Άρθρα