ΣΦΕΕ: Επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ επιφέρει η εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback

 ΣΦΕΕ: Επιβάρυνση 100 εκατ. ευρώ επιφέρει η εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από το clawback

Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, απέστειλε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σχετικά με την εξαίρεση φθηνών φαρμάκων από τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback), θέτοντας ζήτημα ίσης μεταχείρισης μεταξύ των κατηγοριών φαρμάκων.

Αφορμή για την επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον υπουργό Υγείας, όπως επισημαίνεται είναι η πρόσθετη επιβάρυνση άνω των 100 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος, που προκύπτει από την προστασία των πολύ φθηνών φαρμάκων.

Ο ΣΦΕΕ χαρακτηρίζει «στρέβλωση» η οποία γίνεται «κατά συρροή», την προστασία φθηνών φαρμάκων με επιβάρυνση των υπολοίπων και καλεί την Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην παρούσα κατάσταση, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους (περίπου 100 εκατ. ευρώ) σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες και κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις, ενώ τονίζει ότι τα μέτρα φαρμακευτικής πολιτικής που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι δίκαια και να διασφαλίζουν την ίση μεταχείριση των εταιρειών του κλάδου.

Αναλυτικά, η επιστολή του ΣΦΕΕ στον υπουργό Υγείας:

«Αιφνιδιαστικά, στις 22/01/2024, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η εξαίρεση από μέρους του clawback των φθηνών φαρμάκων με ΚΗΘ ≤ 0,20 ευρώ, με εφαρμογή από 01/01/2023 για το κανάλι της Λιανικής. Αυτό συνεπάγεται, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα επιμεριστεί στα υπόλοιπα φάρμακα που είναι εκτός κλειστών προϋπολογισμών.

Επιπλέον, για το έτος 2022 και 2023, στα νοσοκομειακά φάρμακα από 0-30,00 ευρώ θα επιβληθεί μηδενικό έως μειωμένο clawback. Αυτό σημαίνει, ότι για το 2023, clawback αξίας περίπου 70 εκατ. ευρώ, θα επιμεριστεί αντίστοιχα στα υπόλοιπα φάρμακα.

Τα παραπάνω ποσά αφορούν εκτιμήσεις καθώς δεν έχουμε στην διάθεσή μας στοιχεία, παρά τα συνεχή μας αιτήματα προς τις αρμόδιες αρχές.

Το σύνολο αυτών των «διευκολύνσεων» για την υποστήριξη φαρμάκων με χαμηλές τιμές δημιουργεί ένα πρόσθετο φορτίο επιστροφών στα υπόλοιπα φάρμακα που ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Αυτή η στρέβλωση δεν μπορεί να γίνεται κατά συρροή, με την επιβάρυνση των υπολοίπων, απλά επειδή χαρακτηρίζονται ως «μη φθηνά».

Θα πρέπει η Πολιτεία να κατανοήσει ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, η μεταφορά πρόσθετου οικονομικού βάρους +100 εκατ. ευρώ σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες/κατηγορίες φαρμάκων, έχει δραματικές επιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα