Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν αποφάσισε χτύπημα στο Ιράν- Αντίποινα για την Ιορδανία

 Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή: Ο Μπάιντεν αποφάσισε χτύπημα στο Ιράν- Αντίποινα για την Ιορδανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες ζύγιζε τις επιλογές των αντιποίνων μετά το χτύπημα στην αμερικανική βάση στην Ιορδανία με τους 3 νεκρούς αμερικανούς στρατιώτες, καθώς στόχος του Λευκού Οίκου είναι να δοθεί μια ισχυρή απάντηση, χωρίς ωστόσο αυτή να πυροδοτήσει έναν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή και μια απευθείας σύγκρουση με το Ιράν. Ο Τζο Μπάιντεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το χτύπημα που ετοιμάζει, ωστόσο η απόφαση φαίνεται πως έχει ληφθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με κορυφαίους συμβούλους του στον Λευκό Οίκο.

Οι ΗΠΑ, τόνισε, «δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή». «Δεν είναι αυτό που ψάχνω», πρόσθεσε. Όταν ρωτήθηκε εάν έχει ήδη αποφασίσει πως θα απαντήσει στην επίθεση, ο Τζο Μπάιντεν αποκρίθηκε μονολεκτικά και καταφατικά: «Ναι».

Ερωτηθείς εάν το Ιράν ήταν υπεύθυνο, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Είναι υπεύθυνοι με την έννοια ότι προμηθεύουν τα όπλα» σε αυτούς που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις.

Αναλυτές και οικονομολόγοι έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο τα αμερικανικά αντίποινα να προκαλέσουν μια γενικευμένη σύρραξη. Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για τον «νέο μαύρο κύκνο» στο πετρέλαιο. Ανάλογα με το αν οι ΗΠΑ ανεβάσουν τους τόνους εξαπολύοντας επίθεση στο ιρανικό έδαφος ή αν θα δώσουν σκληρή απάντηση με άλλα μέσα, μπορεί να δούμε τη μέση τιμή του πετρελαίου στα 85 δολ. το βαρέλι για το 2024. Επιπλέον, το ανώτερο όριο των εκτιμήσεων για την τιμή του αργού μπορεί κάλλιστα να σκαρφαλώσει βραχυπρόθεσμα στα 90-95 δολάρια, αναφέρει άρθρο στο Forbes.

Σχετικά Άρθρα