Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διασφάλισε πως αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

 Μητσοτάκης: Η Ελλάδα διασφάλισε πως αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων

Η Ελλάδα διασφάλισε πως αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιστολή που του απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ως την καλύτερη απόδειξη του βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F35. Επίσης, έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της Ελλάδας του δωρεάν πολεμικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις.

Αποτυπώνοντας τη σημασία της εξέλιξης αυτής, τόνισε πως είναι μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίον οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης

  • Να επισημάνω ότι η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα μπαίνει στα F35 και εξασφαλίσαμε σημαντική αμερικανική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα δυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις. Ηταν μία μακρά διαπραγμάτευση και απόδειξη πως βλέπουν οι ΗΠΑ το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • 4 πλοία φρεγάτες LCS που θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού ναυτικού.
  • Στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει ένα τακτικό ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα και στην αεροπορία το έχουμε εξασφαλίσει. Η πάγια θέση είναι πως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ την πώληση ή όχι όπλων στην Ελλάδα, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων.
  • Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης.
  • Η ελληνοτουρκική προσεγγίσει θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και γι αυτό επιμένω στη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει.
  • Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Αγκυρα τον Μάιο.
  • Υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται και να έχει ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα.
  • Οι σχέσεις της Ελλάδος με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική σχέση είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
  • Η πρώτη φάση της προμήθειας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Εχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούμε να πάρουμε έως 40 F35.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Για τον αμυντικό εξοπλισμό από ΗΠΑ

να επισημάνω ότι η επιστολή Μπλίνκεν αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα μπαίνει στα F35 και εξασφαλίσαμε σημαντική αμερικανική συνεισφορά με δωρεάν υλικό που θα δυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις. Ηταν μία μακρά διαπραγμάτευση και απόδειξη πως βλέπουν οι ΗΠΑ το ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
4 πλοία φρεγάτες LCS που θα καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες του Πολεμικού ναυτικού.
Στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρήσει ένα τακτικό ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα και στην αεροπορία το έχουμε εξασφαλίσει. Η πάγια θέση είναι πως δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ την πώληση ή όχι όπλων στην Ελλάδα, αλλά να εξασφαλίσουμε ότι αμερικανικά όπλα δεν θα στραφούν εναντίων νατοϊκών δυνάμεων.
Πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα με την Τουρκία που έχει οικοδομηθεί τους τελευταίους μήνες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε μία πορεία εξομάλυνσης.
Οποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσεγγίση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου, όμως πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και γι αυτό επιμένω στη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει.

Πρόθεσή μου είναι να επισκεφθώ την Αγκυρα τον Μάιο.
Υποχρέωση της Ελλάδας να εξοπλίζεται και να έχει ποιοτικό αποτρεπτικό πλεονέκτημα.
Οι σχέσεις της Ελλάδος με το Κογκρέσο είναι πολύ στενές και οικοδομούνται πάντα στη λογική ότι η ελληνοαμερικανική σχέση είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
Η πρώτη φάση της προμήθειας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Εχουμε εξασφαλίσει ότι μπορούμε να πάρουμε έως 40 F35.

Χρειαζόμαστε κυρίως πρόβλεψη για διαρκή υποστήριξη για να μην απαξιώνονται τα οπλικά συστήματα. Η μεγάλη επιτυχία με τα Rafale ήταν και οι πύραυλοι που τα συνοδεύουν. Το αντίστοιχο θα γίνει και με τα F35.
Να δούμε που ήμασταν το 2019 και πού είμαστε σήμερα; Η Ελλάδα επιβραβεύτηκε για την εξωτερική της πολιτική και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και έχουν καλύτερους εξοπλισμούς από άλλες χώρες στη γειτονιά μας.
Είμαστε ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχουμε κάνει.
Οταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο θα πρέπει να πληρώνονται καλά και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και θα γίνουν και περισσότερα για το στόλο μας, όπως για τα στελέχη που είναι αύριο στις Behara.

Κέρασα τον Μπλίνκεν καλτσούνια και είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση.

Για ελληνοτουρκικά

Αν θεωρήσουμε ότι η διατήρηση του καλού κλίματος για να μπούμε στην ουσία της διαφοράς θα μπορούσαμε να πούμε ναι. Είναι η προϋπόθεση για να συζητήσουμε πιο λεπτομερώς. Αν το θέμα είχε εύκολη λύση κάποιος θα το είχε λύσει.
Διαφύλαξη καλού κλίματος χωρίς ρητορικές εξάρσεις και προκλήσεις στο πεδίο.
Εχουν αποκατασταθεί περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας.
Οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών η μόνη διαφορά με την Τουρκία.

Η Ελλάδα προσδιόρισε ποια είναι τα όριά της στο πεδίο και στον Εβρο και στη θάλασσα με την κρίση του 2020.
Η ομιλία στο Κογκρέσο ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή και για εμένα. Ηταν μία ομιλία 45 λεπτών που μίλησα για το βάθος των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και για τη δημοκρατία.
Δεν είναι απλά μία θεωρητική συζήτηση, αλλά έχει απτά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Κανένα σχόλιο για τις αμερικανικές εκλογές, δεν εμπλεκόμαστε στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες άλλων χωρών.

Σχετικά Άρθρα