Κυβερνητικά λάθη στα “θερμά” μέτωπα- Προβληματισμός στο Μαξίμου για τους χειρισμούς με τους αγρότες και τους πρυτάνεις

 Κυβερνητικά λάθη στα “θερμά” μέτωπα- Προβληματισμός στο Μαξίμου για τους χειρισμούς με τους αγρότες και τους πρυτάνεις

Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Εάν δεν κατέβεις στους δρόμους δεν βρίσκεις το δίκιο σου, ή, έστω, κάτι από αυτό. Αυτή είναι η γεύση που αφήνουν οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αρχικά, ο θυμός των αγροτών υποτιμήθηκε. Οι πληροφορίες θέλουν το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου να είναι εκνευρισμένο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη: κυρίως επειδή έσπευσε -από την σύνοδο στις Βρυξέλλες- να κάνει λόγο για υποκινούμενες κινητοποιήσεις και μετά με συνεντεύξεις του στην Αθήνα να κατηγορήσει το ΚΚΕ. Αυτό αύξησε τον θυμό, πέραν του ότι δημιούργησε εύλογες απορίες. Πώς, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να κινητοποιεί τόσο κόσμο στα μπλόκα το ΚΚΕ που έλαβε μόλις 8-9% στις περιοχές που “βράζουν”, όταν ο μέσος όρος του εκλογικού ποσοστού της Ν.Δ στους αγρότες έφτασε το 48%;! Επίσης, αναφέρεται, πως μέχρι και πριν από μία εβδομάδα η αντίληψη που μεταφερόταν στον πρωθυπουργό είναι ότι οι κινητοποιήσεις θα ξεθυμάνουν.

Διαβλέποντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης, ήρθαν με ανεξήγητη καθυστέρηση κάποια μέτρα εξευμενισμού: ανακοινώθηκε τροπολογία για διετή αναστολή στις οφειλές των αγροτών για το ρεύμα (μεγάλο πρόβλημα για τους Θεσσαλούς αγρότες που επλήγησαν από τον Daniel), ενώ αναγκάστηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός (από τον Σκάϊ) να εξαγγείλει αύξηση του ποσού πρώτης αρωγής και της αποζημίωσης για τις ζημιές στον εξοπλισμό. Αμφότερα τα μέτρα θα μπορούσαν να είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, όπως επίσης θα μπορούσε να είχε επισπευσθεί η καταβολή των αποζημιώσεων που μετατέθηκαν για τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο. Ακόμα, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει ανακοινώσει έως τώρα κάποια παρέμβαση στην ΕΕ (όπως άλλες χώρες) για τα μείζονα προβλήματα που κινητοποιούν τους αγρότες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις επιδοτήσεις και το αγροτικό πετρέλαιο.

Οι πληροφορίες θέλουν να επικρατεί προβληματισμός και για την εισαγγελική παρέμβαση ως προς τις καταλήψεις. Κι αυτό διότι μπήκαν στο στόχαστρο και οι πρυτάνεις, αρκετοί εκ των οποίων πρόσκεινται στη Ν.Δ. Γενικώς, επικρατεί μία αναστάτωση, ενώ δυσαρεστημένοι είναι και οι βουλευτές της περιφέρειας που εκτός των μητροπολιτών και των πιστών που τους πιέζουν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έχουν και τους αγρότες…

Σχετικά Άρθρα