Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά: “Φίλε ασθενή, αυτή είναι η αλήθεια για τις ελλείψεις των φαρμάκων”

 Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά: “Φίλε ασθενή, αυτή είναι η αλήθεια για τις ελλείψεις των φαρμάκων”

Με σημερινή ανακοίνωση, απευθυνόμενη προς τον Έλληνα ασθενή, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά επιχειρεί να εξηγήσει στους πολίτες γιατί ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις των φαρμάκων (τόσο οι ίδιοι όσο και οι φαρμακοποιοί που προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν), ποιος φέρει την ευθύνη, ποιοι μηχανισμοί οδηγούν στις ελλείψεις και ποιος είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού της γειτονιάς στην περίπλοκη αυτή κατάσταση.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την «αλήθεια για τις ελλείψεις των φαρμάκων», ο ΦΣΠ –με τη δοκιμασμένη προσέγγιση ‘τα λέω στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά’– επιρρίπτει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις είτε αδιαφορούν να αντιμετωπίσουν τα πραγματικά αίτια είτε αδυνατούν να διαχειριστούν καταστάσεις, όπως τις εξαγωγές χονδρεμπόρων, που με στόχο το κέρδος καταδικάζουν τον πολίτη να μην μπορεί να έχει τα φάρμακά του.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως έγιναν βήματα ελέγχου των ελλείψεων από την πολιτεία με την απαγόρευση εξαγωγής μεγάλου αριθμού φαρμάκων και με τη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά φαρμάκου να ομαλοποιείται.

Τονίζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση της άρσης της απαγόρευσης 135 σκευασμάτων από τον Ε.Ο.Φ., που πιθανά σύντομα να προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας. Δίνει ταυτόχρονα ο ΦΣΠ απαντήσεις στους φαρμακαποθηκάριους σε σημαντικά ζητήματα και δηλώνει ότι οι Φαρμακοποιοί του Πειραιά είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι μπορούν για να συνεχίσουν να δίνουν λύσεις στο πρόβλημα των ασθενών, ακόμα και με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αναλυτικά, η σημερινή δημοσίευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά:

«Φίλε ασθενή, όλα αυτά τα χρόνια ο φαρμακοποιός ήταν ΠΑΝΤΑ ΔΙΠΛΑ σου και ΠΟΤΕ απέναντί σου. Οι ελλείψεις των φαρμάκων που σε ταλαιπωρούν είναι ευθύνη άλλων και ΟΧΙ του φαρμακοποιού σου που για να σε εξυπηρετήσει η εργασιακή του καθημερινότητα έχει γίνει αφόρητη.

Οφείλεις, φίλε ασθενή, να γνωρίζεις ότι την ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις που αδιαφορούν και δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά αίτια ή αδυνατούν να διαχειριστούν συγκεκριμένες παραμέτρους, βασικότερη εκ των οποίων είναι οι εξαγωγές χονδρεμπόρων, που στο βωμό του επιχειρείν και του κέρδους σε καταδικάζουν να μην μπορείς να έχεις τα φάρμακά σου και γεμίζουν με σκοπέλους τόσο τη δική σου καθημερινότητα όσο και του φαρμακοποιού σου.

Παρά τη δύσκολη πραγματικότητα οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από τις πιέσεις και την προσπάθεια του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, υπήρξε όχι μόνο απαγόρευση εξαγωγής μεγάλου αριθμού φαρμάκων αλλά και δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής των αποθεμάτων για να μπορεί να υπάρξει ομαλοποίηση και έλεγχος της αγοράς. Στο διάστημα αυτό παρά τις προσπάθειες από την πλευρά χονδρεμπορίου-εξαγωγέων με σκοπό την αποτυχία του μέτρου, η ελληνική αγορά είχε αρχίσει να ομαλοποιείται.

Η απόφαση, ωστόσο, της άρσης της απαγόρευσης 135 σκευασμάτων σήμερα από τον Ε.Ο.Φ., μας βρίσκει αντίθετους, και πιθανά σύντομα να προκαλέσει πρόβλημα επάρκειας. Επειδή, όμως, κανείς δεν μπορεί να παίζει με την υγεία των πολιτών, την αγωνία των ασθενών και τον φόβο των γονέων για την ύπαρξη των αναγκαίων φαρμάκων,

ΚΑΛΟΥΜΕ αφενός την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αφετέρου τον Ε.Ο.Φ. να μην εφησυχάζουν αλλά να είναι σε εγρήγορση, ούτως ώστε να αντιδράσουν ΑΜΕΣΑ αν προκύψει ανάγκη λόγω περαιτέρω ελλείψεων.

Πνεύμα δε, λογικής και σκεπτικισμού πρέπει να πρυτανεύσει απέναντι σε δηλώσεις λαϊκισμού, όπως αυτές του Συλλόγου Φαρμακοαποθηκάριων που ξεπερνούν κάθε όριο. Ειδικότερα, αναφορικά με τις δηλώσεις τους περί «…επαγγελματικής ομάδας που πραγματοποιεί νομότυπα μεν, αδήλωτες δε, εξαγωγές πουλώντας δήθεν σε πλοία και αεροπλάνα…», οι οποίες έγιναν στο enikos.gr την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, έχουμε χρέος να σας παραπέμψουμε στο άρθρο 51 του νόμου 4999/7-12-2022 περί «προμήθειας κλειστών μονάδων, πλοίων και αεροπλάνων με φάρμακα, ναρκωτικά και αντιβιοτικά φάρμακα από τα φαρμακεία». Επομένως, η επαγγελματική ομάδα στην οποία αναφέρονται είναι αυτή των φαρμακοποιών, τη σύννομη δράση των οποίων αμφισβητούν.

Είναι ευτυχές το γεγονός ότι η ηγεσία του τότε υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν έκανε τη χάρη στους φαρμακοαποθηκάριους να τους εκχωρήσει το δικαίωμα προμήθειας φαρμάκων σε πλοία, όπως προσπάθησαν μέσω της από 29-12-2021 ανακοίνωσης του Ε.Ο.Φ., αλλά και με τον άνω νόμο τακτοποίησε την όποια εκκρεμότητα ταλάνιζε τα φαρμακεία-προμηθευτές σχετικά με τη διάθεση αντιβιοτικών και ναρκωτικών.

Αναφορικά με το ερώτημα που θέτουν οι φαρμακοαποθηκάριοι «από ποια Δημόσια Αρχή ελέγχθηκαν οι εξαγωγές» παραπέμπουμε στην με αρ. πρ. 2222.1-1.1/18399/2021/11-03-2021 «Ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο» του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Καλό θα είναι, επίσης, οι κατηγορίες περί «παραπληροφόρησης και τρομολαγνείας» να αποκατασταθούν και να μπει ένα τέλος στη διαστρέβλωση της αλήθειας στο βωμό του κέρδους.

Τέλος, εμείς οι Φαρμακοποιοί του Πειραιά δηλώνουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε να δίνουμε λύσεις στο πρόβλημά σου, έτοιμοι ακόμα και για απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αποφασίσαμε στην από 27 Ιουνίου 2023 Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας.

Σχετικά Άρθρα