Έγινε η πρώτη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο – Η ανάρτηση του Έλον Μασκ

 Έγινε η πρώτη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο – Η ανάρτηση του Έλον Μασκ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο από την εταιρεία του Ελον Μασκ, Neuralink.

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Μασκ με ανάρτησή του στο X και ενημέρωσε πως ο ασθενής «αναρρώνει καλά».

Το πρώτο μικροτσίπ της Neuralink ονομάζεται Telepathy (τηλεπάθεια) και θα επιτρέπει «τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευή, μόνο με τη σκέψη». «Οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους», συνέχισε.

«Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος», τόνισε.

ελον μασκ μικροτσιπ

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσε το «πράσινο φως» στη Neuralink το περασμένο έτος προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμή του εν λόγω εμφυτεύματος σε ανθρώπους. Αυτό αποτέλεσε ορόσημο για τις φιλοδοξίες της εταιρείας να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν την παράλυση, καθώς και μια σειρά από άλλες νευρολογικές παθήσεις, αναφέρει το Reuters.

Η μελέτη της εταιρείας χρησιμοποίησε ένα ρομπότ προκειμένου να τοποθετήσει χειρουργικά ένα εμφύτευμα διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πρόθεση για κίνηση, είχε δηλώσει προηγουμένως η Neuralink, προσθέτοντας ότι ο αρχικός της στόχος ήταν να επιτρέψει στους ανθρώπους να ελέγχουν ένα ποντίκι υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο, χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους.

Οι «εξαιρετικά λεπτές» ίνες των εμφυτευμάτων βοηθούν στη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο των συμμετεχόντων, εξηγεί η εταιρεία.

Σε ξεχωριστή του ανάρτηση στο «X», ο Μασκ είπε ότι το πρώτο προϊόν από τη Neuralink θα είχε το όνομα «Telepathy».

Το PRIME Study της εταιρείας είναι μια δοκιμή για την ασύρματη διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή για την αξιολόγηση της ασφάλειας του εμφυτεύματος και του χειρουργικού ρομπότ. Η Neuralink δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για περισσότερες λεπτομέρειες.

Επικρίσεις για την ασφάλεια

Σημειώνεται ότι έχουν υπάρξει εκκλήσεις προς την εταιρεία για περισσότερο έλεγχο σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφαλείας της. Το Reuters ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανόνων του υπουργείου Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT) σχετικά με τη μεταφορά επικίνδυνων υλικών.

Η αξία της εταιρείας ήταν περίπου 5 δισ. δολάρια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά τέσσερις νομοθέτες των ΗΠΑ ζήτησαν στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει εάν ο Μασκ είχε παραπλανήσει τους επενδυτές σχετικά με την ασφάλεια της τεχνολογίας της εταιρείας, αφού κτηνιατρικά αρχεία έδειξαν ότι προβλήματα με τα εμφυτεύματα σε πιθήκους περιελάμβαναν παράλυση, επιληπτικές κρίσεις και οίδημα του εγκεφάλου.

Ο Μασκ έγραψε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 10 Σεπτεμβρίου ότι «κανένας πίθηκος δεν πέθανε ως συνέπεια εμφύτευσης από τη Neuralink». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία επέλεξε πιθήκους «στα τελευταία στάδια της ζωής τους» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους υγιείς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα