Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η αθώωση Ψωμιάδη για τις προσλήψεις συγγενών του – Τι απαντά ο δικηγόρος του

 Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματική η αθώωση Ψωμιάδη για τις προσλήψεις συγγενών του – Τι απαντά ο δικηγόρος του

Στην άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη κατά του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και του αδελφού του, Διονύση, για τις πράξεις της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ, (Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), προχώρησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αναίρεση ασκείται, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης. Για το λόγο αυτό το αρμόδιο τμήμα του ανώτατου Δικαστηρίου που θα εξετάσει την υπόθεση, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για “κρυπτοαμνηστία”, η οποία είναι αντισυνταγματική, «ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των Περιφερειών και του Δημοσίου».

Η οριστική παύση της ποινικής δίωξης των δύο κατηγορουμένων ήρθε με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Οκτωβρίου του 2023. Η δικογραφία άφορα στην πρόσληψη μέσω συμβάσεων έργου, στη Νομαρχία 81 ατόμων, που κατά την κατηγορία ήταν στενοί συγγενείς και γνωστοί των δύο κατηγορουμένων.

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου για την υπόθεση

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σχετικά με την άσκηση αναίρεσης της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση των αδερφών Ψωμιάδη, «Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αχιλλέας Ζήσης άσκησε αναίρεση κατά απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης (Α΄ Βαθμού ), με την οποία παύει οριστικά η ποινική δίωξη κατ΄ άρθρο 67 του Ν.4735/2020 κατά των κατηγορουμένων, 1.Παναγιώτη Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και 2.Διονύσιου Ψωμιάδη του Χαραλάμπους, (αδελφό του) για τις πράξεις: α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος των Περιφερειών και του Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται: «Η αναίρεση ασκείται, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης. Ζητά από τον Άρειο Πάγο να κριθεί ότι η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 είναι αντισυνταγματική διότι συνιστά “κρυπτοαμνηστία”, την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ».

Ειδικότερα επισημαίνεται ότι: «Με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους.

»Δηλ. η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019). Πρόκειται για “κρυπτοαμνηστία”, και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος των Περιφερειών και του Δημοσίου», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Δεν φοβόμαστε, θα το αντιμετωπίσουμε»

«Δεν φοβόμαστε την εξέλιξη αυτή, θα την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε δια του συνηγόρου του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο δικηγόρος του Γιώργος Νικολακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εισαγγελική εισήγηση «δεν θα βρει απήχηση στον Άρειο Πάγο».

Σχετικά Άρθρα