Αποφάσεις αγροτών: Κλιμάκωση μπλόκων, συλλαλητήριο στην Agrotica, αποστολή αιτημάτων σε Μητσοτάκη

 Αποφάσεις αγροτών: Κλιμάκωση μπλόκων, συλλαλητήριο στην Agrotica, αποστολή αιτημάτων σε Μητσοτάκη

Η συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με περαιτέρω ενίσχυση και συντονισμό των μπλόκων για υλοποίηση κοινών δράσεων, μεταξύ των οποίων κοινούς συμβολικούς αποκλεισμούς οδικών αξόνων και η διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica, καθώς και η αποστολή νωρίτερα των αιτημάτων τους στον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε κατά την αποψινή (30/1) σύσκεψη εκπροσώπων και αγροτών από το μπλόκο της Καρδίτσας (όπου ως γνωστόν συμμετέχουν και οι αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων), του Πλατυκάμπου, του Ζάρκου, της Θεσσαλιώτιδος, του Σταφανοβίκειου, του Αλμυρού και της Καλαμπάκας σύμφωνα με το KarditsaLive.Net.

Την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου οι αγρότες του μπλόκου της Καρδίτσας θα ανεβούν με τα πόδια στον Ε65 στις 16:00, ώρα που θα οργανωθούν συμβολικοί αποκλεισμοί και στα άλλα μπλόκα, ενώ στις 18:00 αγρότες με τρακτέρ θα κινηθούν σε κεντρικούς δρόμους της Καρδιτσας.

Η σύσκεψη

Όπως ανέφερε εισηγητικά ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κων. Τζέλλας η αναγκαιότητα συντονισμού των μπλόκων προκύπτει από τα ίδια τα προβλήματα των αγροτών της περιοχής που είναι κοινά αλλά και τους κοινούς στόχους πάλης.

“Το μέγεθος των προβλημάτων συμβαδίζει με τον αριθμό των τρακτέρ” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζέλλας χαιρετίζοντας τη μεγάλη συμμετοχή των Θεσσαλών αγροτών στα μπλόκα και επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα, παραμένει άγνωστο το τελικό ποσό που θα τους καταβληθεί ως αποζημίωση, καθυστερούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών, αλλά και η αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, ενώ και η νέα ΚΑΠ έχει φέρει μεγάλες περικοπές στη βασική ενίσχυση.

“Τώρα είναι ευκαιρία μέσα από τη δύναμη την ενότητα και τον αγώνα μας να κερδίσουμε λύσεις στα αιτήματα μας” τόνισε για να ακολουθήσει η αναφορά του στο διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων που περιλαμβάνει τα εξής:

-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει. Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ. Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούμε επίσης:

 • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση (τα 2000 και 4000 ευρώ).
 • Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου /αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
 • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
 • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δίνεται άδεια.
 • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ
 • ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
 • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
 • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
 • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
 • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια τιμής ένεκεν στον πρώην Νομάρχη και πρωτεργάτη των μπλόκων της δεκαετίας του 90′ κ. Βασ. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη της ενότητας και του ακομμάτιστου αγώνα, για να ακολουθήσουν τοποθετήσεις του Λαρισαίου αγροτοσυνδικαλιστή κ. Χρ. Σιδηρόπουλου, του εκπροσώπου του μπλόκου Θεσσαλιώτιδος κ. Β. Γκανή, ενώ σταδιακά τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι των υπολοίπων μπλόκων που εξέφρασαν τις απόψεις τους για το πως θα πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί ο αγώνας τους.

Δείτε φωτογραφίες:

Σχετικά Άρθρα