ΣΥΡΙΖΑ: Στροφή Κασσελάκη στο κέντρο υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων- Αντιδράσεις και προτάσεις

 ΣΥΡΙΖΑ: Στροφή Κασσελάκη στο κέντρο υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων- Αντιδράσεις και προτάσεις

Η καρδιά Αριστερά, το μυαλό στο Κέντρο… Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο τελευταίες δημοσκοπήσεις θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της ιδεολογικο-πολιτικής ταυτότητας του κόμματος στην προσπάθεια του να ξεφύγει από τη δίνη της εσωστρέφειας και των συνεπειών της στα -δημοσκοπικά- ποσοστά του κόμματος. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πράγματι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και όλοι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένα σοκ που αφενός θα ξυπνήσει τον κομματικό μηχανισμό και αφετέρου  θα δώσει το σήμα στην κοινωνία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και ακούστε τι λέει, απέναντι στην κυβερνητική υπεροπλία σε επικοινωνιακό και πολιτικό επίπεδο.

Η μετατόπιση του ιδεολογικοπολιτικού άξονα του κόμματος προς το κέντροκεντροαριστερά δείχνει να είναι αυτή στιγμή το μείζον θέμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει και του Συνεδρίου (23-25/2).

Σύμφωνα μάλιστα με τη δημοσκόπηση της MRB, για λογαριασμό του OPEN, είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν το κόμμα το φετινό καλοκαίρι, το 62% απάντησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κινηθεί προς την κεντροαριστερά, ενώ το 30,1%, επιθυμεί αριστερή κατεύθυνση. Στο σύνολο του δείγματος της δημοσκόπησης το 44,6% απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί προς την κεντροαριστερά και το 21,3% προς την αριστερά.  

  • Η μέτρηση αυτή φουντώνει τη συζήτηση στη βάση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικης “τρόικας” του κόμματος (Ζαχαριάδης, Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος) για ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές, καθώς φαίνεται ότι το σχετικό αίτημα βρίσκει ανταπόκριση στην κομματική-κοινωνική/εκλογική βάση του κόμματος.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή τόνισε πως η πρόταση της των τριών μελών της Πολιτικής Γραμματείας δεν είναι πυροτέχνημα και θα πρέπει να αποφασίσει το Συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρέπει να αποκλειστεί ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα είτε στο σώμα του Συνεδρίου είτε μεταξύ των μελών του κόμματος.

Το θέμα πάντως διχάζει τα στελέχη και είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Στέργιος Καλπάκης, θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στην εποχή του ριζοσπαστισμού των μνημονίων και των πλατειών, αλλά σε μια εποχή που η ανασφάλεια της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, των πολέμων οδηγεί τον κόσμο να ζητά λύσεις στα καθημερινά προβλήματα. “Πρέπει να δώσουμε προοδευτικές αριστερές λύσεις. Όσο κλείνουμε τα μάτια σε αυτή την πραγματικότητα θα αφήνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διεισδύει στο Κέντρο και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Κεντροαριστερά” αναφέρει χαρακτηριστικά.

  • Την ίδια ώρα ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, δηλώνει πως δεν σκοπεύει να ενταχθεί στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και πως στην πραγματικότητα δεν υπάρχει Κεντροαριστερά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει καταθέσει τη δική του πρόταση για συμμαχία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων.

Στο μεταξύ η Κουμουνδούρου φροντίζει να κρατά σε υψηλούς τόνους της αντιπολίτευση προς τη κυβέρνηση, ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ για τα ζητήματα της ακρίβειας, των υποκλοπών και του “νόμου και τάξης” με ένα νέο βίντεο που δημοσίευσε ο iSYRIZA. Στο ολιγόλεπτο βίντεο (2.18″) και με τίτλο “Ο νονός του Έθνους”, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

“Ο κ. Μητσοτάκης βάφτισε το 41% λευκή επιταγή αλαζονείας. Μήπως να τον βαφτίσουμε κι εμείς στις ευρωεκλογές” τονίζει και παρουσιάζονται στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πρωταθλητών στο κόστος διατροφής, με πρώτη τη Μάλτα. Εκτός από το αυξημένο κόστος ζωής που μέσα σε τρία χρόνια, όπως αναφέρει, αυξήθηκε 30%, στο βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, η Κουμουνδούρου ασκεί κριτική και για το θέμα των υποκλοπών αλλά και για τις ενέργειες καταστολής από ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας απέναντι σε πολίτες.

Σχετικά Άρθρα