Χριστοφιλοπούλου: Συνεχίζεται με ευκολία η “εισπήδηση” Μητσοτάκη στους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ

 Χριστοφιλοπούλου: Συνεχίζεται με ευκολία η “εισπήδηση” Μητσοτάκη στους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ

Η “εισπήδηση” είναι ένας όρος με δύο έννοιες: η πρώτη είναι εκκλησιαστική και αφορά την “απαγόρευση” ανάμειξης ενός μητροπολίτη στα όρια δικαιοδοσίας άλλης μητροπόλεως, η δεύτερη απαντάται στην ναυτική παράδοση και αναφέρεται στην διαδικασία ρεσάλτου (π.χ πειρατικού σκάφους) και ακολουθεί την εμβολή.

Στην περίπτωση της προσχώρησης της Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Ν.Δ και την συμμετοχή της, κατά τις πληροφορίες, στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ, ο όρος αποκτά πολιτική σημασία και επιβεβαιώνει την ευκολία με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης “αλιεύει” στελέχη από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ και δη του εκσυγχρονισμού. Βεβαίως, η σχέση του πρωθυπουργού με την newcomer στην συντηρητική παράταξη “χαλυβδώθηκε” στην περίοδο της συγκυβέρνησης 2012-15, όταν ο πρώτος ήταν υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης και η δεύτερη υφυπουργός.

Ωστόσο, εάν λάβει κανείς υπόψη του τα προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ στελέχη που μετέχουν στην κυβέρνηση και στο περιβάλλον συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως το κεντρώο- μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχει φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός τον διευκολύνει. Κυριάκος Πιερακκάκης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άκης Σκέρτσος, Γιώργος Γεραπετρίτης, Λίνα Μενδώνη, Θοδωρής Λιβάνιος και άλλοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και την μεγάλη ομάδα των εκσυγχρονιστών του Κώστα Σημίτη. Για να μην αναφέρουμε τον Ανδρέα Λοβέρδο που μπορεί μεν να κρίθηκε ότι δεν ήταν σκόπιμη η μεταγραφή του στη Ν.Δ, παραμένει, όμως, πάντοτε πρόθυμος και διαθέσιμος. Αλλά και το παλαιότερο “φλερτ” με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που, όμως, “τσάκισε” καθώς ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά επιθυμεί να διατηρεί την πολιτική αυτονομία του και δεν θέτει σε κίνδυνο το πολιτικό και επιστημονικό ειδκό του βάρος.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο πήγε στην εκδήλωση για τον πρώην πρωθυπουργό, προ μηνών, αλλά χρησιμοποιεί ευρέως τον όρο “πολυδύναμος εκσυγχρονισμός”, κάτι που παραπέμπει ευθέως στην οκταετία Σημίτη.

Σχετικά Άρθρα