Αγρότες: Τα τρία μέτρα που εξετάζονται για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις-Αύριο οι αποφάσεις στα μπλόκα

 Αγρότες: Τα τρία μέτρα που εξετάζονται για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις-Αύριο οι αποφάσεις στα μπλόκα

Σειρά παρεμβάσεων για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος εξετάζει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις που τα τελευταία 24ωρα έχουν ενταθεί. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε πως οι αγρότες έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται για το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Τα τρία μέτρα που εξετάζονται είναι τα εξής:

  • Επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου
  • Νωρίτερα από τον Ιούνιο η καταβαλή των αποζημιώσεων
  • Διετής αναστολή πληρωμών για το ρεύμα στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Ντάνιελ και στη συνέχεια μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων στο ρεύμα συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών υποχρεώσεων με μηδενικό επιτόκιο.

O ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Μαρινάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες παρεμβάσεις λέγοντας:

«Υπάρχει διαρκής επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία, γιατί τα ζητήματα των αγροτών άπτονται αρμοδιοτήτων πολλών υπουργείων. Βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι οι συνέπειες των πολύ έντονων καιρικών φαινομένων και η άνευ προηγουμένου κακοκαιρία Daniel, από την οποία επλήγησαν και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και για τη μείωση του ειδικού φόρου και ευρύτερα για τη στήριξη των αυξήσεων στο πετρέλαιο, μια σειρά δηλαδή από παρεμβάσεις υπέρ των αγροτών. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ακούμε συνεχώς τα αιτήματα όλων των επαγγελματικών ομάδων, να προσπαθούμε να τα σταχυολογούμε και μετά, με βάση και τα δεδομένα, να προχωρούμε σε παρεμβάσεις. Η αλήθεια είναι ότι δόθηκαν πολλές αποζημιώσεις και στους αγρότες, όπως έπρεπε να γίνει. Μέσα σε 18 μέρες καταβλήθηκαν σε 2.100 κτηνοτρόφους περίπου 18 εκατομμύρια προκαταβολές, σε 25 μέρες στους αγρότες που είχαν πληγεί περίπου 106,2 εκατ. ευρώ και άλλα 26 στη συνέχεια. Μόνο από τον ΕΛΓΑ άμεσα 160 εκατ. ευρώ. Τα αιτήματα των αγροτών όμως συνεχίζουν και υφίστανται. Τα ακούμε με προσοχή και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και η τροπολογία που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος».

Προς κλιμάκωση οι κινητοποιήσεις

Την Εθνική Οδό, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, έκλεισαν αργά το μεσημέρι της Δευτέρας οι αγρότες που βρίσκονται στον κόμβο Πλατυκάμπου, στη Λάρισα, καθώς κατάφεραν τελικά να σπάσουν το μπλόκο της αστυνομίας και να βρεθούν πάνω στην Εθνική Οδό.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αυτή την ώρα κάνουν τη γενική τους συνέλευση, λέγοντας ότι δε θέλουν να κλείσουν τον δρόμο, αλλά να αναδείξουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ζητώντας συνάντηση με το Μαξίμου κι όχι με υπουργούς γιατί θεωρούν πως τα αιτήματά τους δε μεταφέρονται σωστά. Σύμφωνα με το Larissanet.gr, απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεών τους θα παρθούν αύριο (30/1) στον Παλαμά της Καρδίτσας.

Νωρίτερα, αγρότες με τα τρακτέρ τους μετακινήθηκαν από την πλατεία της Λάρισας και ενίσχυσαν το μπλόκο στον Πλατύκαμπο. Αποφάσισαν επίσης να συγκροτηθεί επιτροπή από το συγκεκριμένο μπλόκο, η οποία θα προχωρήσει στην όποια συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση. Ακόμη, σε καθημερινή βάση θα προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις στον δρόμο, ώστε να συναποφασίζουν όλοι μαζί τις επόμενες κινήσεις τους.

Ως προς τα αιτήματά τους, πρώτο τίθεται το θέμα της υλοποίησης έργων στις παρακάρλιες περιοχές, που εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό. Ζητούν άμεσα λύσεις, ώστε το νερό να φύγει από τον κάμπο το δυνατό συντομότερο. Ζητούν παράλληλα, άμεσα αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου και την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και διεκδικούν μείωση του κόστους παραγωγής, κατώτερη εγγυημένη τιμή, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τροποποίηση της ΚΑΠ, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών.

  • Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες και στη Βόρεια Ελλάδα, με ανάλογα αιτήματα. Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να κατέβουν την προσεχή Πέμπτη, στην έκθεση Agrotica, με τα τρακτέρ τους.

Φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν 300-400 τρακτέρ και 20.000 αγρότες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την ημέρα που ξεκινά η έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός τους είναι να παραμείνουν εκεί και τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί. Παράλληλα θα συντάξουν ένα υπόμνημα που θα καταθέσουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα και σε αυτό θα αναφέρουν ότι ζητούν άμεσα μία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επίσης την άμεση λύση των προβλημάτων τους.

Στη Χαλκιδική, οι αγρότες προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος, στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών. 

  • Συμπαράσταση στους αγρότες και έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της στα αιτήματά τους εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι «τα συνεχιζόμενα κυβερνητικά λάθη έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί και τα χρέη τους αυξάνονται συνεχώς».

Σημείωσε ότι το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών άμεσων ενισχύσεων από την πρώτη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ επεσήμανε ότι ο ΕΛΓΑ αδυνατεί να αποζημιώσει αγρότες και κτηνοτρόφους για ζημιές που έχουν πάθει λόγω φυσικών καταστροφών.

«Εμείς, από την πλευρά μας, στεκόμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου. Έχει χρέος, λοιπόν, η κυβέρνηση να δεχτεί τα δίκαια αιτήματά τους, γιατί σε άλλη περίπτωση απαξιώνεται ο πρωτογενής τομέας και οδηγείται σε μαρασμό η ελληνική περιφέρεια», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Μάχη για το μέλλον της χώρας» χαρακτηρίζει «τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων» η Νέα Αριστερά, εκφράζοντας τη στήριξή της σε αυτόν, ενώ επικρίνει την προκλητικά υποκριτική στάση της κυβέρνησης και καταδεικνύει τον εμπαιγμό απέναντι στους εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα της χώρας. 

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κοροϊδεύει και προκαλεί τους αγρότες και τους παραγωγούς της Θεσσαλίας που αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Την ώρα που ο αγροτικός κόσμος σε όλη την χώρα διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής και της τιμής, όπως η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο, την καταβολή αποζημιώσεων και των ενισχύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για την αναστολή διακοπών ρεύματος σε αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τον Daniel. Μέτρο που είχε ήδη ανακοινωθεί από το Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη εγκατέλειψε στην τύχη τους τους κατοίκους και τους παραγωγούς της Θεσσαλίας. Και τώρα οδηγεί σε αφανισμό τον πρωτογενή τομέα της χώρας. Η Νέα Αριστερά στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Είναι μια μάχη απέναντι στην ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου. Είναι μια μάχη για το μέλλον της χώρας».