Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στην Μόνα Λίζα (vid)

 Μουσείο Λούβρου: Ακτιβίστριες έριξαν σούπα στην Μόνα Λίζα (vid)

Συναγερμός σήμανε το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, καθώς δύο νεαρές γυναίκες πέταξαν ντοματόσουπα σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα.

Οι γυναίκες που αυτοχαρακτηρίζονται ακτιβίστριες μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης φώναξαν μετά την ενέργειά τους: «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο».

Η συγκεκριμένη, ήταν μια από τις δεκάδες επιθέσεις που γίνονται από ακτιβιστές σε σημαντικά καλλιτεχνικά έργα ανά τον κόσμο.

Το διάσημο έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση τον Μάιο του 2022 μπροστά στα έκπληκτα μάτια των επισκεπτών του Μουσείου. Τότε, ένας άνδρας ντυμένος ως ηλικιωμένη γυναίκα, σηκώθηκε ξαφνικά από ένα αναπηρικό αμαξίδιο και προσπάθησε να σπάσει το προστατευτικό γυαλί, πετώντας… μια τάρτα. 

lisa_tourta

Ο πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που είχε αγοράσει ο βασιλιάς Φραγκίσκος της Γαλλίας το 1518, εκτίθεται στο Λούβρο και είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση τον Μάιο του 2022.

Σχετικά Άρθρα