ΕΛΑΣ: 20 συλλήψεις στην Αθήνα για κλοπές, απάτες και ληστείες

 ΕΛΑΣ: 20 συλλήψεις στην Αθήνα για κλοπές, απάτες και ληστείες

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε το διήμερο  26 και 27 Ιανουαρίου 2024, εκτεταμένη επιχειρησιακή δράση, με σκοπό την αντιμετώπιση των «εγκλημάτων δρόμου» (STREET CRIMES), στις περιοχές του Κολωνού, Καλλιθέας, Ακρόπολης, Ομόνοιας και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν, με την παρουσία δικαστικών λειτουργών, συνελήφθησαν συνολικά -20- άτομα, ταυτοποιήθηκαν -22- και εξιχνιάστηκαν συνολικά -20- κλοπές, [-5- από καταστήματα/επιχειρήσεις, -9- από οικίες, -5- από οχήματα και -1- κρατικών πινακίδων κυκλοφορίας], -4- ληστείες, -8- απάτες  και -1- περίπτωση υπόθαλψης.

Πιο αναλυτικά:

Σύλληψη -13- ατόμων για –κατά περίπτωση- παραβάσεις περί ναρκωτικών, όπλων και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών εξακριβώθηκε ότι ομάδα ατόμων διαπράττει κλοπές πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων, σε βάρος κυρίως τουριστών, αφαίρεση ποδηλάτων αλλά και θραύση παραθύρων σε σταθμευμένα οχήματα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, ενώ παράλληλα διαμένει σε ξενοδοχείο, στα δωμάτια του οποίου αποθηκεύουν κλοπιμαία και ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες διακινούν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση, όπου την 27η-01-2024 συνελήφθησαν, ενώ στις έρευνες που διενεργήθηκαν, συνολικά -μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 1. μαχαίρια,
 2. κινητά τηλέφωνα,
 3. ποδήλατα,
 4. -419,2- γραμμάρια κάνναβης,
 5. -400- ευρώ,
 6. -18- γραμμάρια ηρωίνης και
 7. -1- ζυγαριά.

Σύλληψη -2- ατόμων -στα πλαίσια συμμορίας- που καταρτίζει πλαστά έγγραφα, ενώ ο -1- εκ των δύο κατηγορείται επιπλέον για ναρκωτικά

Κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών εξακριβώθηκε η δράση -2- ατόμων (συμμορία) οι οποίοι από κοινού καταρτίζουν και διοχετεύουν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητες, διαβατήρια κτλ), σε διάφορους ενδιαφερόμενους – αλλοδαπούς.

Κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης την 26η-01-2024, συνελήφθησαν, ενώ στις έρευνες που ακολούθησαν σε οικία και σε κατάστημα, ανευρέθηκαν –μεταξύ άλλων- και κατασχέθηκαν:

 1. -1- πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων,
 2. κινητά τηλέφωνα,
 3. εκτυπωτές,
 4. laptops,
 5. μηχανή πλαστικοποίησης,
 6. 1,9 γραμμάρια κάνναβης,
 7. πλαστές ταυτότητες,
 8. -2.925- ευρώ και
 9. πλήθος ταυτοτήτων αμφιβόλου γνησιότητας.

Σύλληψη -3- ατόμων -στα πλαίσια σύστασης συμμορίας- που έχουν διαπράξει απάτες σε βάρος πολιτών, ενώ ο -1- εκ των τριών κατηγορείται επιπλέον για ναρκωτικά. Εξιχνιάσθηκαν -8- περιπτώσεις.

Η δράση της συμμορίας έγινε αντιληπτή από τους Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών οι οποίοι πρωινές ώρες της 26ης -01-2024, στα πλαίσια συντονισμένης επιχείρησης εντόπισαν και συνέλαβαν στην κοινή τους οικία, τους εμπλεκόμενους. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση – αδικήματα της απάτης και παράβασης της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, ενώ στις έρευνες που ακολούθησαν –μεταξύ άλλων- βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 1. 1,1 γραμμάρια κάνναβης,
 2. -100- ευρώ και
 3. -1- ζυγαριά.

Από το προανακριτικό υλικό που συλλέχθηκε, προέκυψε η εμπλοκή των ανωτέρω σε -8- περιπτώσεις απατών σε βάρος υπαλλήλων μίνι μάρκετ ή περιπτέρων.

Σύλληψη -1- ατόμου για κλοπή οχήματος και κατοχή ναρκωτικών και -1- ατόμου για κατοχή ναρκωτικών

Κατόπιν προανάκρισης προέκυψε η εμπλοκή του πρώτου ατόμου σε κλοπή οχήματος από την περιοχή της Αθήνας.

Ακολούθησε έρευνα πρωινές ώρες της 26-01-2024 σε οικία, όπου διαμένει με έτερο άτομο και συνελήφθησαν για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών. Βρέθηκε και κατασχέθηκε -1- αυτοκίνητο, 0,8 γραμμάρια κάνναβης και -1- κινητό τηλέφωνο.

Εξιχνίαση κλοπών, ληστειών και υπόθαλψης – ταυτοποίηση δραστών – δικογραφίες τακτικής διαδικασίας

Παράλληλα, σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά ακόμα -25- ατόμων, για –κατά περίπτωση- κλοπές οικιών, καταστημάτων, οχημάτων και ληστείες ενώ εξιχνιάστηκαν συνολικά -20- περιπτώσεις κλοπών από καταστήματα, οικίες και οχήματα, -4- ληστείες και -1- περίπτωση υπόθαλψης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διενεργούμενης έρευνας – προανάκρισης και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση ερευνητικών στοιχείων και εγκληματολογικών δεδομένων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, εξιχνιάστηκαν:

 1. -9- κλοπές από το εσωτερικό οικιών σε Αθήνα, Π. Φάληρο, Βύρωνα και Καλλιθέα,
 2. -5- κλοπές καταστημάτων σε Αθήνα, Άγιο Δημήτριο και Πετράλωνα,
 3. -5- κλοπές οχημάτων, στην Αθήνα, Πειραιά, Ταύρο και Καισαριανή,
 4. -4- ληστείες, στην περιοχή της Κυψέλης, Αθήνας και στο Βύρωνα και
 5. -1- περίπτωση υπόθαλψης ατόμου στην περιοχή του Χολαργού, που σε βάρος του εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Σε δύο περιπτώσεις, προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι χρησιμοποίησαν όχημα που είχαν αφαιρέσει σε προηγούμενο χρόνο και προέβηκαν σε -2- ληστείες πρατήριων καυσίμων. Το όχημα τους εγκαταλείφθηκε κατόπιν σύγκρουσης ενώ σε σχετική έρευνα του οχήματος των δραστών, των οποίων τα στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 1. -1- πιστόλι,
 2. -1- full face και
 3. -1- κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι δικογραφίες τακτικής διαδικασίας θα υποβληθούν αρμοδίως.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

Σχετικά Άρθρα