Δραματική έκκληση ΠΟΕΔΗΝ στον Γεωργιάδη: Να μην απολυθούν 6.000 συμβασιούχοι από τα νοσοκομεία

 Δραματική έκκληση ΠΟΕΔΗΝ στον Γεωργιάδη: Να μην απολυθούν 6.000 συμβασιούχοι από τα νοσοκομεία

Τον κίνδυνο απόλυσης από τα  νοσοκομεία αντιμετωπίζουν άμεσα 6.000 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), καθώς οι «μικρές νίκες» που πανηγύριζαν τους προηγούμενους 4 μήνες (από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2023) –με την εντολή του τότε υπουργού Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη, να σταματήσουν όλοι οι διαγωνισμοί ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκονταν και να παραμείνουν οι 6.000 ΣΟΧ εργαζόμενοι στις υπηρεσίες τους, με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων– δεν φαίνεται να συνεχίζονται με ανάλογες αποφάσεις του σημερινού υπουργού Υγείας.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Στα νοσοκομεία υπηρετούν 6.000 συμβασιούχοι στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση, με συνεχείς (πάνω από πέντε χρόνια) ανανεώσεις των συμβάσεων.

Όπως εξηγεί σχετικά με αυτούς ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μ. Γιαννάκος:

«Πρόσφεραν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Καθάριζαν κλινικές και ΜΕΘ-Covid. Οι τραπεζοκόμες προετοίμαζαν και έδιναν φαγητό σε ασθενείς με Covid-19  και οι φύλακες έκαναν τη δύσκολη δουλειά της διαλογής ασθενών και συνοδών με Covid-19, στις πύλες των νοσοκομείων. Και συνεχίζουν να δουλεύουν με αυταπάρνηση παρά τις ελλείψεις», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Είναι εργαζόμενοι στους οποίους ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, υποσχέθηκε τη μονιμοποίησή τους.

Τώρα, Νοσοκομεία, όπως ο Άγιος Σάββας, το Καραμανδάνειο Πάτρας και άλλα, ειδοποίησαν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους ότι απολύονται όχι γιατί περισσεύουν, αλλά γιατί στη θέση τους εγκαθίστανται εργολάβοι, παρά το γεγονός ότι έχουν συμβάσεις που ισχύουν έως το τέλος Μαρτίου 2024».

Οι εργολάβοι στοιχίζουν πολύ ακριβότερα στο δημόσιο!

Δεν επισημαίνεται από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ μόνο η εργασιακή εκμετάλλευση και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τους εργολάβους, αλλά και οι κίνδυνοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων από τις πλημμελείς υπηρεσίες που είναι το αποτέλεσμα που παρέχουν τα συνεργεία των εργολάβων.

·         Ο εργολαβικός φύλακας στοιχίζει 3.000 ευρώ το μήνα στο νοσοκομείο, ενώ ο συμβασιούχος 1.500 ευρώ το μήνα.

·         Η εργολαβική καθαρίστρια στοιχίζει 2.500 ευρώ το μήνα στα νοσοκομεία και η συμβασιούχος καθαρίστρια 1.300 ευρώ το μήνα. 

«Αυτά είναι πραγματικά στοιχεία πολλών νοσοκομείων, που διαπιστώνει κανείς με αναζήτηση στη «Διαύγεια»: Το υπέρογκο κόστος των εργολάβων, όπως για φύλακες στο νοσοκομείο Νίκαιας, στο νοσοκομείο Κοζάνης, για καθαρίστριες, στο νοσοκομείο Τρικάλων κ.λ.π.

Φυσικά, τα χρήματα αυτά πάνε στις τσέπες των αεριτζήδων εργολάβων! Οι εργαζόμενοι δουλεύουν για 400 με 500 ευρώ τον μήνα, χωρίς να γνωρίζουν ωράρια, ρεπό, άδειες. Με τους μπράβους πάνω από το κεφάλι τους…

Τους βάζουν τα χρήματα στην τράπεζα και μετά τους παίρνουν πίσω τα μισά για να ξεφεύγουν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Τέτοιες συνθήκες εργασίας προσφέρουν οι εργολάβοι των νοσοκομείων.

Πληρώνονται για 50 καθαρίστριες από το νοσοκομείο και απασχολούν πολύ λιγότερες. Πόσο εύκολο είναι να μετράς συνεχώς τις καθαρίστριες σε τεράστια νοσοκομεία;».

Κίνδυνοι από την παροχή πλημμελών υπηρεσιών υγείας

«Η καθαριότητα των συνεργείων των εργολάβων είναι πλημμελής. Ένας από τους λόγους που θερίζουν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η φύλαξη των συνεργείων των εργολάβων είναι πλημμελής. Γι’ αυτό, το υγειονομικό προσωπικό ‘τρώει’ συνεχώς ξύλο (περιστατικά βίας στα νοσοκομεία από νοσηλευόμενους και συνοδούς).

Όλα αυτά διαπίστωσε ο πρώην υπουργός υγείας, κ. Χρυσοχοΐδης, και σε συνεννόηση με τον υφυπουργό οικονομικών, κ. Πετραλιά, και τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη, έβαλε φρένο στους εργολάβους, όπως μας είπε.

Έτσι, δεν επέτρεψε την απόλυση των συμβασιούχων στα νοσοκομεία Σωτηρία, Άγιος Σάββας, Καραμανδάνειο Πάτρας, Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα, κ.α. και δεν επέτρεψε την εγκατάσταση εργολάβων παρ’ ότι είχαν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί».

Αγωνία των εργαζόμενων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες υγείας για τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη

«Τώρα, με το νέο υπουργό Υγείας, ο οποίος μας ζήτησε λίγο χρόνο να ενημερωθεί, οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όπως Άγιος Σάββας, Καραμανδάνειο και αλλού προχωράνε τάχιστα στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, την εγκατάσταση εργολάβων εντός των επόμενων ημερών και την απόλυση δεκάδων συμβασιούχων. Έτσι, σταδιακά, θα απολυθεί το σύνολο των 6.000 συμβασιούχων από τα νοσοκομεία.

Τι άλλαξε; Δεν ισχύει πια η  εντολή του Πρωθυπουργού για φρένο στους  εργολάβους;

Ο κ. Γεωργιάδης ως υπουργός Εργασίας, με προσωπικές ενέργειες, απέτρεψε την απόλυση 1.300 συμβασιούχων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ. Γι’ αυτόν τον σκοπό, συστήνεται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στο υπουργείο Εργασίας. Τον καλούμε, για άλλη μια φορά, να παρέμβει στις διοικήσεις των νοσοκομείων και να αποτρέψει την εγκατάσταση εργολάβων.

Την ώρα που τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να βάλουν ένα καρφί στον τοίχο  μια κλινικής, απορούμε πώς είναι κολλημένοι με τους εργολάβους που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και πετάνε στον δρόμο 6.000 συμβασιούχους…, καταλήγει εκφράζοντας την έντονη απορία του ο κ. Γιαννάκος.

Σχετικά Άρθρα