Ν. Παπανδρέου στο libre: Tο αίτημα για πολιτική συνεργασία είναι καιροσκοπικό

Ν. Παπανδρέου στο libre: Tο αίτημα για πολιτική συνεργασία είναι καιροσκοπικό

Αισιόδοξος για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης εμφανίζεται ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στο libre. Ωστόσο όπως παρατηρεί «κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η διαρκής κρίση, οικονομική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική έγινε σχεδόν η “νέα κανονικότητα”».

Mιλά για τις σχέσεις του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τις πιθανές συνεργασίες με κόμματα της Αριστεράς. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «το αίτημα για πολιτική συνεργασία είναι καιροσκοπικό».

Συνέντευξη

Κύριε Παπανδρέου, πριν από λίγες ημέρες ζητήσατε τη λήψη «άμεσων μέτρων κατά της ακρίβειας» στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με αυτό δύο πράγματα. Το πρώτο είναι, τι είδους μέτρα θα μπορούσε να λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και επιμέρους οι κυβερνήσεις των χωρών μελών; Το δεύτερο είναι αν η ακρίβεια θα είναι στην προεκλογική ατζέντα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου;

Η ακρίβεια απειλεί τη συνοχή την Ευρώπης. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα το “σηκώσουν” πολύ εκείνοι που θέλουν την διάλυση της ΕΕ.  Σε κάποιο βαθμό οι παρατεταμένες υψηλές τιμές σε βασικά αγαθά οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία και τώρα στην Ερυθρά Θάλασσα. Στη χώρα μας η ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών μαζί με την απροθυμία της Κυβέρνησης να παρέμβει συνετέλεσε επίσης.

Εγώ ζήτησα περισσότερα οικονομικά μέτρα στήριξης- επιδοτήσεις, στέγαση, μείωση τόκων και άλλα, έτσι ώστε να μπορούμε να αντέξουμε την καταιγίδα τιμών. Να ενισχύσουμε με χρήμα εκείνους που η ακρίβεια πλήττει σοβαρά. Δεύτερον, απευθυνόμενος στον Βέλγο πρόεδρο του περιβάλλοντας και προεδρεύων ως τον Ιούνιο, της ΕΕ σε αυτά τα ζητήματα, του ζήτησα να κάνει τα πάντα ώστε η ανακούφιση να έρθει ΤΩΡΑ, με ιδιαίτερη έμφαση στους αγρότες μας.

Αυτό που βλέπουμε είναι η αύξηση των ποσοστών ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων. Πόσο μπορεί να κινδυνεύει το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα από μια ακροδεξιά της Ευρώπης;

Δεν θα μπορούσα να υπερβάλλω για τη σημασία των Ευρωεκλογών τον Ιούνιο. Θα συνεχίσει η Ευρώπη σε μια πορεία προς τον πολίτη και να «υπογράψει» επιτέλους ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό της Ευρώπης; Ή θα έρθουν δυνάμεις από την Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία που θέλουν να τελειώσει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης;

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας η διαρκής κρίση, οικονομική, περιβαλλοντική και ανθρωπιστική έγινε σχεδόν η “νέα κανονικότητα”. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθέτησε προς όφελος των πολιτών. Για τους παραπάνω λόγους επιμένω συνέχεια ότι πρέπει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών να έχει προοδευτικό πρόσημο, μπλοκάροντας έτσι την άνοδο των ακραίων κομμάτων και των ευρωσκεπτικιστών.

Εσείς υποθέτω θα είστε και πάλι υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ.  Έχουν γραφτεί αρκετά για τις σχέσεις σας με τον κ. Ανδρουλάκη. Είστε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του κόμματος; 

Το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο και δυνατό. Παρά την συστηματική προσπάθεια πολιτικής δολοφονίας της παράταξης που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ άντεξε. Διότι έχει βαθύτατο δεσμό με την κοινωνία.

Βεβαίως και βρίσκομαι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του κόμματος. Και βεβαίως θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές, όταν θα τεθούμε όλοι εκ νέου στην κρίση των πολιτών με πολύ σημαντικά διακυβεύματα για τη χώρα μας.

Η συνεργασία με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ή η Νέα Αριστερά πρέπει να είναι μία επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ;

Κατά την άποψη μου το αίτημα για πολιτική συνεργασία είναι καιροσκοπικό. Θα είχε μεγαλύτερο νόημα η συζήτηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ισχυρός πολιτικός πόλος και δεν επιδιδόταν στη συστηματική υπονόμευση του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να συνομιλήσουμε και να ξαναβρεθούμε με όλους τους ψηφοφόρους μας που έφυγαν και να τους παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μας. Να τεθούμε εκ νέου στην κρίση τους.

Εκλογική συνεργασία λοιπόν με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Πως θα γινόταν; Με ποιά κοινή ιδεολογία; Μόνο σαν αντι-δεξιό μέτωπο; Δεν πρέπει να ξεκαθαρίσει η άλλη πλευρά γιατί υπάρχει, πέραν ενός καιροσκοπικού και αποτυχημένου αντιμνημονιακού αγώνα που μας έφερε στο χείλος του γκρεμού;

Είναι αρκετή η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές για το κόμμα σας ή οφείλει να έχει ως στόχο ένα υψηλό ποσοστό;

Αισιοδοξώ ότι θα καταφέρουμε και τα δυο. Μόνος κριτής ο ελληνικός Λαός. Η συμμετοχή έχει τεράστια σημασία και βέβαια οι σοβαρές προγραμματικές θέσεις. Από αυτό θα θέλαμε να κριθούμε.

Σχετικά Άρθρα