Τρία θερμά μέτωπα ενόψει του ν/σ για τους ομόφυλους-Νέες διαφωνίες μετά την ανοχή στον Βορίδη
Τρία ανοικτά μέτωπα έχει μπροστά της η κυβέρνηση ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Το πρώτο είναι η αντίδραση της Εκκλησίας που κλιμακώνεται, το δεύτερο είναι η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και το τρίτο είναι οι γαλάζιοι «αρνητές» του επίμαχου νομοσχεδίου. Στον «ιερό πόλεμο» με την εκκλησία η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μην δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα με δηλώσεις.
Ασφαλώς το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε εξ αρχής την αντίδραση της εκκλησίας με τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο κυβερνητικό πρόγραμμα. Επίσης, είναι βέβαιο πως μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου οι ιεράρχες θα κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει τώρα την προσοχή του στην στάση που θα κρατήσει η εκκλησία μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές. Ειδικότερα, το κυβερνητικό επιτελείο δεν είχε «αυταπάτες» πως η εκκλησία επρόκειτο να δώσει τις ευλογίες της στο επίμαχο νομοσχέδιο ωστόσο αυτό που ανησυχεί είναι η στάση που θα κρατήσουν ορισμένοι Μητροπολίτες και κληρικοί ενόψει των ευρωεκλογών και το κατά πόσο θα επηρεάσουν τους ψηφοφόρους στο να γυρίσουν την πλάτη στην συντηρητική παράταξη και στους υποψηφίους της ΝΔ.
Το δεύτερο ανοικτό μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση αφορά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής όχι μόνο επι του επίμαχου νομοσχεδίου που όπως έχει δηλώσει δημόσια διαφωνεί αλλά γενικότερα για την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης και της πορεία της παράταξης.
Μέχρι στιγμής, το Μέγαρο Μαξίμου κρατάει χαμηλά τους τόνους δηλώνοντας πως δεν υπάρχει θέμα αντιπαράθεσης με τον πρώην πρωθυπουργό και επισημαίνει ότι σέβεται τις προσωπικές απόψεις που διατυπώνει διαχρονικά. Ωστόσο η ομιλία του Αντ. Σαμαρά λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ενδεχομένως να επηρεάσει ορισμένους βουλευτές και να τους στείλει στην «καταψήφιση» του γάμου των ομόφυλων ή στην αποχή. Σε κάθε περίπτωση αν ο πρώην πρωθυπουργός επιλέξει κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια να «ανοίξει την βεντάλια» της κριτικής προς την κυβέρνηση τότε προφανώς και δεν θα είναι εύκολο για τα στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου να ρίξουν τους τόνους.
- Το τρίτο μέτωπο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση αφορά τους γαλάζιους «αρνητές» του νομοσχεδίου. Το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθεί μέχρι και την τελευταία στιγμή να πείσει βουλευτές και υφυπουργούς για την αναγκαιότητα των επίμαχων νομοθετικών ρυθμίσεων.
Ο χειρισμός με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη οποίος έχει δηλώσει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία με το Μαξίμου να “συμμερίζεται” τις απόψεις του εγείρει μεν ερωτήματα για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” αλλά ανοίγει και την όρεξη για περαιτέρω έκφραση διαφωνιών επί του νομοσχεδίου.
- Στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει όσοι υφυπουργοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο. Ειδικότερα, η Υφυπουργός Οικογένειας Μαρία Κεφάλα και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας. Σύμφωνα με πληροφορίες η καρέκλα και των δύο υφυπουργών «τρίζει» σε περίπτωση που δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο διότι τα χαρτοφυλάκια τους έχουν άμεση συνάφεια και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
«Είναι δύσκολο να παραμείνεις σε ένα υπουργείο που εισηγείται ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν ψηφίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου» δήλωνε με νόημα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από μια ή δύο διαφοροποιήσεις υφυπουργών όμως σε περίπτωση που διαπιστωθεί κατά την ψηφοφορία κύμα αποχής τότε δεν αποκλείεται να ζητηθούν παραιτήσεις. Αναμφισβήτητα το «πρεσιγκ» σε υφυπουργούς και βουλευτές θα ενταθεί όσο πλησιάζει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας.