ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ

 ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης σε πρώην σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ

Ένας πρώην οικονομικός σύμβουλος και στενός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Πίτερ Ναβάρο, καταδικάστηκε σήμερα σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών για παρεμπόδιση της λειτουργίας του Κογκρέσου, το οποίο τον είχε κλητεύσει να καταθέσει για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ένας άλλος σύμβουλος του πρώην προέδρου, ο Στιβ Μπάνον, καταδικάστηκε για τον ίδιο λόγο σε τετράμηνη φυλάκιση το 2022, όμως άσκησε έφεση. Ο δικαστής Αμίτ Μέτα επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο στον Πίτερ Ναβάρο.

Ο Ναβάρο κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Σεπτέμβριο επειδή αρνήθηκε, τον Φεβρουάριο του 2022, να ανταποκριθεί στην κλήτευση μιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούσε τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Αρνήθηκε επίσης να καταθέσει έγγραφα στην επιτροπή αυτήν.

Εκείνη την ημέρα, εκατοντάδες υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, την έδρα του Κογκρέσου, προσπαθώντας να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο ίδιος ο Τραμπ κατηγορείται από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον και από τις δικαστικές αρχές της Πολιτείας της Τζόρτζια για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει «απόλυτη ασυλία» επειδή την εποχή εκείνη ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο τον Δεκέμβριο, η ομοσπονδιακή δικαστής που προΐσταται στη δίκη του στην Ουάσινγκτον, η Τάνια Τσάτκαν, απέρριψε το αίτημα ακύρωσης της δίωξής του.

Ομοσπονδιακό Εφετείο της Ουάσινγκτον αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να αποφανθεί αν ο Τραμπ έχει ή όχι ασυλία, αφού άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, στις 9 Ιανουαρίου.

Σχετικά Άρθρα