Αγρότες: Μετωπική με Αυγενάκη, κλείνουν δρόμους – Πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός

 Αγρότες: Μετωπική με Αυγενάκη, κλείνουν δρόμους – Πανευρωπαϊκός ξεσηκωμός

Το ένα μετά το άλλο ξεπροβάλλουν τα αγροτικά μπλόκα στη χώρα μας, με τους αγρότες να δηλώνουν ανυποχώρητοι στα αιτήματα τους (μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh, έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας μερικά από αυτά, άμεσα καταβολές αποζημιώσεων της φυσικής καταστροφής Daniel κ.ά.), προαναγγέλλοντας, μάλιστα, κλιμάκωση με κλείσιμο των εθνικών οδών. Την έκρυθμη κατάσταση συμπληρώνει το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μέσα από τον σταθμό του Action24 και την εκπομπή “Επόμενη μέρα” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο, στον ισχυρισμό των αγροτών πως από τις 07/12 κατέθεσαν αίτημα για συνάντηση χωρίς να λάβουν καμία απάντηση από το υπουργείο, απάντησε με σκωπτικό ύφος ότι “μάλλον κάνουν πλάκα…”, τονίζοντας πως τις τελευταίες μέρες έχει συναντηθεί με 40 φορείς που σχετίζονται με τον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως πίσω από τα μπλόκα κρύβονται στελέχη του ΚΚΕ, κατηγορώντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους εκατοντάδες (δεν θα αργήσουν να γίνουν και χιλιάδες) αγρότες που διαμαρτύρονται για τα δίκαια αιτήματα τους ως πολιτικά υποκινούμενους.

Ο Υπουργός, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, υπογράμμισε πως αντιλαμβάνεται την ανησυχία, τις αγωνίες και την ανασφάλεια που νιώθουν οι αγρότες για το ενδεχόμενο μιας νέας καταστροφής και την ανάγκη για λήψη προληπτικών μέτρων, τείνοντας χείρα φιλίας λέγοντας πως δεν αρνείται να δει κανέναν και πως η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή. Δήλωσε, μάλιστα, πως θα μπορούσε να συναντήσει τους εκπροσώπους των αγροτικών μπλόκων ακόμη και σήμερα (26/01) εάν το επιθυμούσαν.

Η τοποθέτηση Αυγενάκη:

Εκπρόσωποι αγροτών: “Κωλοτούμπα Αυγενάκη – Καταθέσαμε επίσημο αίτημα από τις 07/12 αλλά δεν απάντησε ποτέ”

Μετά τον κ. Αυγενάκη, στην εκπομπή του Action24, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι αγροτών που συμμετέχουν στα μπλόκα από την Θεσσαλία, διαψεύδοντας τα λεγόμενα του Υπουργού, χαρακτηρίζοντας τα ως “κωλοτούμπα”.

  • Πιο συγκεκριμένα, σε έντονο ύφος οι εκπρόσωποι των αγροτών χαρακτήρισαν “κωλοτούμπα” την δήλωση Αυγενάκη πως κατανοεί και αισθάνεται τους αγρότες, ενώ, όπως λένε οι ίδιοι, τις προηγούμενες μέρες υποστήριζε πως δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους που ο Έλληνας αγρότης βγαίνει στον δρόμο.

Μάλιστα, τόνισαν πως όχι μόνο κατατέθηκε επίσημο αίτημα συνάντησης με το υπουργείο από τις 07/12 μετά την συνεδρίαση της πανελλαδικής των μπλόκων αλλά οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστήριξαν πως προ 10 ημερών, ο κ. Αυγενάκης βρέθηκε στην Καρδίτσα όπου του ζήτησαν επί τόπου συνάντηση την οποία αρνήθηκε.

  • Απάντηση, έδωσαν και στην κατηγορία του Υπουργού για “πολιτικά υποκινούμενους αγρότες”, επισημαίνοντας πως στους δρόμους τους οδηγούν τα προβλήματα που βιώνουν και όχι τα πολιτικά κόμματα.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις εκατομμυρίων που διατείνεται ότι έχει δώσει ήδη η κυβέρνηση στους πληγέντες, επισημαίνουν πως βαρέθηκαν να ακούνε για εκατομμύρια που μοιράζονται, την στιγμή που αρκετοί από αυτούς δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε τις πρώτες προκαταβολές.

  • Για την επίθεση που δέχτηκαν συνάδελφοι τους στην Καρδίτσα από τα ΜΑΤ, σχολίασαν πως αυτές είναι κινήσεις πανικού της κυβέρνησης, η οποία τρομοκρατείται από τον δυναμισμό και την μαζικότητα των αγροτών και πως τα ΜΑΤ κινήθηκαν σαν στρατός και επιτέθηκαν σε άοπλους πολίτες.

Κλείνοντας, οι εκπρόσωποι των αγροτών προανήγγειλαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, προχωρώντας σε κλείσιμο και αποκλεισμό των εθνικών οδών. “Αν δεν κόψουμε την Ελλάδα, δεν θα μας καταλάβουν ποτέ, δεν θα μας ακούσουν ποτέ”.

Δείτε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων μετά το 22ο λεπτό:

Ενισχύονται δυναμικά τα μπλόκα σε Λάρισα, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη – Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Συνέχιση και μάλιστα με δυναμικότερο τρόπο αποφάσισαν οι αγρότες στην Καρδίτσα, ενώ δηλώνουν πως θα επιχειρήσουν και πάλι να κλείσουν την Εθνική. Διαμηνύουν πως από σήμερα (26/01) θα υπάρξουν πιο δυνατά και ενεργά μπλόκα. Οι εκπρόσωποι των μπλόκων Σ. Αλειφτήρας και Δ. Κακκάλης, από την Καρδίτσα και τον Τύρναβο, αντίστοιχα, τόνισαν μάλιστα πως θα κλιμακώσουν με κλείσιμο της εθνικής οδού και άλλων αρτηριών. “Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Εάν δεν το κάνουμε δεν θα μας ακούσει κανείς”, είπαν, περιγράφοντας την δραματική κατάσταση στην οποία ζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας που έχουν χάσει εκτάσεις, μηχανήματα, αποθήκες και σπίτια από τον Daniel.

Στη Λάρισα προστέθηκαν άλλα δύο μπλόκα, ένα στο Ζάρκο στον δρόμο Λάρισας -Τρικάλων και ένα στον δρόμο Λάρισας – Βόλου στην παλιά εθνική οδό στην περιοχή του Ριζόμυλου. Και σήμερα αναμένεται να επιχειρήσουν να αποκλείσουν τον Ε65.

Και στην Επανομή στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, οι οποίοι σήμερα Παρασκευή θα κινηθούν προς τον κόμβο του αεροδρομίου με σκοπό να τον αποκλείσουν.

Εικόνα από το μπλόκο της Επανομής

Ο Γιώργος Καραΐσκος, εκπρόσωπος της Διεπαγγελματικής Επιτροπής Βάμβακος, από τον κόμβο του Πλατυκάμπου δήλωσε πως οι αγρότες θα επιδιώξουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και πως το μπλόκο θα συνεχίσει να ενισχύεται τις επόμενες ημέρες.

Πανευρωπαϊκός αγροτικός ξεσηκωμός – Τα τρακτέρ στους δρόμους σχεδόν σε όλη την Ευρώπη

Γερμανία

Πρώτη τον χορό των κινητοποιήσεων έσυρε η Γερμανία τον περασμένο Δεκέμβριο όταν εξαγριωμένοι αγρότες έριξαν κοπριά στους δρόμους του Βερολίνου επειδή η γερμανική κυβέρνηση ματαίωσε ένα σχέδιο για τη μείωση των επιδοτήσεων για το ντίζελ στα οχήματα των αγροκτημάτων. Την περασμένη εβδομάδα 10.000 περίπου αγρότες και χιλιάδες τρακτέρ πλημμύρησαν τους κεντρικούς δρόμους στο Βερολίνο προς την Πύλη του Βραδεμβούργου διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας για τη μείωση επιδοτήσεων στα καύσιμα και τις φορολογικές και άλλες επιβαρύνσεις του. 

αγροτες

«Οι αγρότες έστειλαν σήμερα ένα σαφές μήνυμα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αποσύρει πλήρως τις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων» είχε δηλώσει ο Joachim Rukwied, πρόεδρος της ένωσης των Γερμανών αγροτών. 

Για ορισμένους αγρότες, το βάρος της πληρωμής για περισσότερη ρύπανση είναι ένα βήμα πολύ μακριά μετά από μια ενεργειακή κρίση και πανδημία. Μάλιστα στη Γερμανία, οι διαμαρτυρίες έχουν κερδίσει φωνητική υποστήριξη από την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και ομάδες με πιο ακραίες και αντιδημοκρατικές απόψεις, σύμφωνα με την Guardian. 

Γαλλία

Για δεύτερη εβδομάδα οι αγρότες στη Γαλλία, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα σε γεωργικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βγήκαν ξανά στους δρόμους. Απέκλεισαν λεωφόρους και πέταξαν κιβώτια με εισαγόμενα προϊόντα σήμερα, αξιώνοντας την ανάληψη επείγουσας δράσης για τις χαμηλές τιμές παραγωγού, τους κανονισμούς για την πράσινη μετάβαση και τις πολιτικές του ελεύθερου εμπορίου, καθώς οι κινητοποιήσεις, που ολοένα και διογκώνονται, μετατοπίζονται κοντύτερα στο Παρίσι.

Κιβώτια με ντομάτες, λάχανα και κουνουπίδια, που σύμφωνα με μια ομάδα αγροτών ήταν εισαγόμενα, διασκορπίστηκαν κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Α7, που συνδέει τη Μασσαλία και τη Λυόν, τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας αντίστοιχα. Στη νοτιοδυτική άκρη του Παρισιού, δεκάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία τις πρωινές ώρες αιχμής. Οι αγρότες οργάνωσαν 77 μπλόκα σχεδόν παντού στη Γαλλία, σύμφωνα με μια καταμέτρηση της ένωσης FNSEA. Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποίησαν την κυβέρνηση ότι περιφερειακές συνδικαλιστικές ενώσεις αγροτών κάλεσαν τα μέλη τους να συγκεντρωθούν στη γαλλική πρωτεύουσα προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μακρόν.

Οι αγρότες παραπονιούνται ότι δεν πληρώνονται αρκετά και πνίγονται από την υπερβολική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος. Ορισμένες από τις ανησυχίες τους, όπως για τον ανταγωνισμό από φθηνότερες εισαγωγές και τους περιβαλλοντικούς κανόνες, τις συμμερίζονται οι παραγωγοί στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ άλλες, όπως οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των τροφίμων, αφορούν περισσότερο τη Γαλλία.

Βρυξέλλες

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες συγκεντρώθηκαν χθες και οι αγρότες του Βελγίου μαζί με Γάλλους. Ένα πούλμαν με περίπου 100 αγρότες ξεκίνησε πολύ πρωί την Τετάρτη από το Παρίσι με κατεύθυνση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρούσα στη συγκέντρωση ήταν και η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Marion Maréchal. 

Ιταλία

Ωστόσο, ούτε οι αγρότες στην Ιταλία έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Την Τετάρτη περίπου 100 αγρότες διαδήλωσαν στην κεντρική περιφέρεια Ούμπρια, έξω από την πόλη της Ασίζης ζητώντας την αναθεώρηση των τιμών χονδρικής πώλησης, την απαγόρευση συνθετικού κρέατος, των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και της χρήσης αλεύρων από έντομα. Παράλληλα, στην περιφέρεια Αμπρούτσο, οργανώθηκε κινητοποίηση στην περιοχή του Καζαλμπορντίνο. Βόρεια της Ρώμης, στην περιοχή Όρτε, δεκάδες αγρότες με φορτηγά και τρακτέρ, διαδήλωσαν σε μικρή απόσταση από τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου.Στη Σικελία, περίπου 50 αγρότες ξεκίνησαν από την πρωτεύουσα του νησιού, το Παλέρμο, και έφτασαν μέχρι την περιοχή της Σιάκα ενώ γύρω στους 60 διαδήλωσαν στην Λούκα της Τοσκάνης με συνθήματα όπως «δεν θέλουμε συνθετικό φαγητό, θέλουμε μόνο να σώσουμε το φαγητό μας». 

Πολωνία

Μπλόκα στους δρόμους έστισαν όμως και οι αγρότες της Πολωνίας. Πάνω από 160 δρόμοι αποκλείστηκαν χθες,  καθώς οι αγρότες καταγγέλλουν τις «ανεξέλεγκτες» εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων και ζητούν μια αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. «Η γεωργία αργοπεθαίνει», ήταν μεταξύ άλλων το σύνθημα που αναγραφόταν σε πλακάτ, τα οποία κρατούσαν οι αγρότες.

Πολωνια

Ρουμανία

Αλλά και στην Ρουμανία, αγρότες και φορτηγατζήδες απέκλεισαν δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των Βρυξελλών να  αναστείλουν τους εισαγωγικούς δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα  μετά την ευρεία εισβολή της Μόσχας, την οποία θεωρούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σχετικά Άρθρα