Γάμος Ομοφύλων: “Αινιγματική” σιωπή Δένδια-Κικίλια στο υπουργικό- Ποια είναι η αντικαταστάτρια της Κεφαλά
Το Μέγαρο Μαξίμου «έκλεισε» το θέμα με τον Μάκη Βορίδη, αλλά παραμένει ανοικτό για τους Υφυπουργούς και συνεχίζει την πίεση προς τους βουλευτές. Αυτό είναι το κλίμα στη γαλάζια παράταξη σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Μ. Βορίδης πήρε το λόγο κι επανέλαβε τις αντιρρήσεις του. Τόνισε ωστόσο πως θα απέχει από την ψηφοφορία γιατί δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβούλιου όμως δεν τοποθετήθηκαν επι του νομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας που επέλεξε την «σιωπή» και δεν τοποθετήθηκε. Σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε πει πως θα περιμένει να δει το νομοσχέδιο και μετά να καθορίσει την στάση του.
Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος το 2015 είχε ψηφίσει «ναι» στο σύμφωνο συμβίωσης.
«Ασχολίαστο» άφησε το νομομοσχέδιο και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας που σύμφωνα με πληροφορίες δεν πήρε τον λόγο στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Το 2015, ο Β. Κικίλιας απείχε από την ψηφοφορία.
- Η εκτίμηση των κυβερνητικών στελεχών είναι πως πέρα από τον Μ. Βορίδη που θα απόσχει από την ψηφοφορία δεν θα υπάρξουν άλλες διαφοροποιήσεις σε επίπεδο υπουργών.
Τον δρόμο της αποχής, φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν και ορισμένοι υφυπουργοί ωστόσο δεν θα έχουν την ίδια «επιείκεια» από την κυβέρνηση, όπως ο Υπουργός Επικρατείας. Σχετικά με την στάση των διαφωνούντων υφυπουργών κυβερνητικές πηγές τονίζουν με νόημα «θα δούμε τι στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία και θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός όταν έρθει η ώρα».
Όμως ακούγεται έντονα πως η Υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, οδεύει προς την έξοδο της κυβέρνησης και μάλιστα έχει βρεθεί ήδη η αντικαταστάτρια της. Η Μ. Κεφάλα έχει εκφράσει δημόσια της αντιρρήσεις της για τις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.
- Όμως όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, ακόμα όμως κι αν απόσχει από την κρίσιμη ψηφοφορία δεν μπορεί να παραμείνει στο πόστο της καθώς έχει να διαχειριστεί ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο που έχει συνάφεια με το επίμαχο νομοσχέδιο. Για τη θέση της Υφυπουργού Οικογένειας έχει ακουστεί το όνομα της βουλευτού Επικρατείας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου.
Στο «μικροσκόπιο» του πρωθυπουργικού επιτελείου έχουν μπει ακόμα τρεις Υφυπουργοί: Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης και Χριστίνα Αλεξοπούλου. Σε περίπτωση που επιλέξουν την καταψήφιση τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως το Μέγαρο Μαξίμου θα ζητήσει την παραίτηση τους από την κυβέρνηση. Σε περίπτωση όμως που επιλέξουν την αποχή τότε θα κριθεί συνολικά η προσφορά τους στο κυβερνητικό έργο κατά περίπτωση.
- Είναι βέβαιο πως μέχρι την ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθεί να μαζέψει τις «διαφοροποήσεις» και θα εντείνει τις πιέσεις του προς όλες τις κατευθύνσεις. Για αυτό και ο πρωθυπουργός επέλεξε χθες κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση να ξυπνήσει τα κομματικά αντανακλαστικά με σαφής αναφορές στον ιδρυτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Καραμανλή.
«Η χώρα μας ανήκει πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εις την Δύση, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Για αυτό το όραμα μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν σημασία σε ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και κράτος δικαίου», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη γαλάζια παράταξη.