Ουγγαρία: Ακροδεξιά οργάνωση σχεδίαζε πραξικόπημα

 Ουγγαρία: Ακροδεξιά οργάνωση σχεδίαζε πραξικόπημα

In this images released by Hungarian Police a suspected people smuggler, with back to camera, looks on as police arrest another suspect in Budapest, Hungary, on Monday, Nov. 14, 2022. Suspected people smugglers fired shots at Hungarian police from a van carrying migrants on Monday during and after a car chase that ended without injuries in the country’s capital. (Police.hu via AP)

Οι αρχές στην Ουγγαρία ανακοίνωσαν πως συνέλαβαν μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης στην χώρα που δηλώνουν απόγονοι των Σκυθών και ετοίμαζαν πραξικόπημα. Συγκεκριμένα η ακροδεξιά οργάνωση φέρεται να σχεδίαζε πραξικόπημα στην Ουγγαρία και οι συλλήψεις έγιναν μετά από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας σε Βουδαπέστη και άλλες περιοχές της χώρας.

Από τους οκτώ προσαχθέντες, τρεις άνδρες, ηλικίας από 53 έως 88 ετών, παραμένουν ακόμη υπό κράτηση. Οι αρχές θορυβήθηκαν από ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο στα social media, στο οποία η οργάνωση έκανε λόγο για μια «σκυθική Ουγγαρία» και μιλούσε για τη συγκρότηση «παραστρατιωτικών μονάδων» με στόχο «να αφοπλίσουν την αστυνομία και τους στρατιώτες» και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Διάφορα έγγραφα και πολλά όπλα, όπως πυροβόλα, πυρομαχικά και διάφορα πιστόλια βρέθηκαν κατά τις έρευνες της αστυνομίας.

Οι Σκύθες ήταν ένα σύνολο νομαδικών φυλών που ζούσαν στις ευρασιατικές στέπες από τον 8ο μέχρι τον 2ο αιώνα προ Χριστού. Στην Ουγγαρία, ορισμένοι ακροδεξιοί υποστηρίζουν ότι κατάγονται από αυτήν την αρχαία εθνότητα. Στην απογραφή του 2022, περίπου 2.400 δήλωσαν ότι η μητρική τους γλώσσα είναι η σκυθική.

Πέρσι, ο Άλφρεντ Ποκς, γνωστός για τις συνωμοσιολογικές θεωρίες του, ιδίως γύρω από την Covid-19, υπέβαλε μια πρόταση στο Κοινοβούλιο για την επίσημη αναγνώριση των Σκυθών ως εθνικής μειονότητας. Η πρόταση απορρίφθηκε αφού η Ακαδημία Επιστημών έκρινε ότι «δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις» για κάτι τέτοιο, καθώς οι Σκύθες «εξαφανίστηκαν πριν από σχεδόν δύο χιλιετίες».

Σχετικά Άρθρα