Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες β’ κατηγορίας και παιδιά κατώτερου Θεού

 Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες β’  κατηγορίας και παιδιά κατώτερου Θεού

Το νομοσχέδιο που προωθεί τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας, αναφέροντας πως η ρύθμιση είναι επιλογή της Πολιτείας και είπε πως σέβεται τις απόψεις των ιεραρχών αλλά το νομοσχέδιο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι θεολογικές πεποιθήσεις.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, έστειλε μάλιστα ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. Απάντησε όμως και στην Εκκλησία.

“Η χώρα μας ανήκει πολιτικά, αμυντικά, κοινωνικά, πολιτισμικά εις την Δύση, όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Για αυτό το όραμα μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν σημασία σε ατομικά δικαιώματα, ελευθερίες και κράτος δικαίου”, είπε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το δικαστικό χάρτη και το Στρατηγικό Σχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό.

Τα βασικά σημεία της εισαγωγικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού 

Για επιστολική ψήφο: Μία σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει τους Ελληνες να συμμετέχουν στις εκλογές χωρίς έξοδα και χωρίς να μετακινηθούν. Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ τελικά καταψηφίζουν. Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην το σχέδιο νόμου. Πώς γίνεται να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές αλλά διαφωνούμε στις εθνικές εκλογές. Σήμερα με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα σημαντικό ιστορικό βήμα για την επιστολική ψήφο. Η τροπολογία θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και θα φανεί ποιος βρίσκει δικαιολογίες. Οι πολίτες μάς βλέπουν κρίνουν και συγκρίνουν.

Η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ήδη. Θα φέρει επενδύσεις, νέες δουλειές και ανάπτυξη στη χώρα

Παράδειγμα η μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης

Η καλή πορεία της οικονομίας μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε αναχώματα κατά της ακρίβειας.

Η πρόοδος μια οικονομίας και η ευημερία των πολιτών μια κοινωνίας δεν μετριέται μόνο με την οικονομία.

Περισσότερη δικαιοσύνη, ισότητα και ασφάλεια. Τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. 
Η χώρα μας ανήκει στη Δύση όπως τόνιζε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Οραμα μας η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη που δίνουν σημασία στα δικαιώματα των πολιτών και τις ατομικές ελευθερίες. Γενναία αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη με την ενοποίηση ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων

Να εκδίδονται πιο γρήγορα οι δικαστικές αποφάσεις. Οι αλλαγές που εισηγείται το υπουργείο είναι κρίσιμες. Πρέπει όλοι να στηρίξουμε τη μεταρρύθμιση
Για την ισότητα στον πολιτικό γάμο: Εχουμε συζητήσει εκτενώς με τους βουλευτές μας. Επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Ισχύει σε 36 χώρες σε 5 ηπείρους. Να εκφράσω την ικανοποίηση μου ότι συζητήθηκε νηφάλια. 

Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης, της εξέλιξης. Ακούσαμε και φωνές που δεν είχαν ακουστεί, όπως των ομόφυλων γονέων.

Είναι πολύ σημαντικό ότι εξηγήθηκε λεπτομερώς τι δεν κάνει το νομοσχέδιο. 

Η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς δεν αφαιρεί δικαιώματα στους πολλούς. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες 2ης κατηγορίας και παιδιά κατώτερου θεού.

Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. 

“Μιλάμε για κάτι που ισχύει σε 36 χώρες, σε πέντε ηπείρους, χωρίς πουθενά να έβλαψε την κοινωνική συνοχή και αρμονία”, σημείωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε δε περήφανος διότι όπως είπε έγινε νηφάλια συζήτηση χωρίς ακρότητες, στην κοινωνία και στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης.

“Ακούστηκαν όλες οι απόψεις και σέβομαι όλες τις απόψεις. Ακούστηκαν οι απόψεις της εξέλιξης και της παράδοσης. Και η δική μας άποψη που εντάσσει την εξέλιξη μέσα στην παράδοση”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε όμως ότι ακούστηκαν και οι φωνές των ομόφυλων γονέων, που θα μπορούν όπως τόνισε πλέον να κοιμούνται ήσυχοι ότι το παιδί τους δεν θα καταλήξει σε ίδρυμα.

Η απάντηση Μητσοτάκη στην Εκκλησία

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο δεν θα επεκτείνει την παρένθετη κύηση σε ομόφυλα ζευγάρια και δεν θα εισάγει όρους “γονέας 1” και “γονέας 2”. Διαβεβαίωσε ότι “η Ελλάδα δε θα γίνει εργαστήριο πειραμάτων”. Τόνισε ότι αντίθετα το νομοσχέδιο προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το θέμα “δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις” και πρόσθεσε: ‘’Έτσι υποδέχομαι τις θέσεις της Εκκλησίας, που σέβομαι απόλυτα”. Υπενθύμισε άλλωστε με νόημα ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε θέματα που απασχολούν την Εκκλησία και σε θέματα του κλήρου”.

Τόνισε επίσης ότι “αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις”. Ενώ έκανε λόγο για ώριμες αλλαγές όπως ο πολιτικός γάμος και η καύση νεκρών, που δεν έβλαψαν την κοινωνία και δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία πολιτείας και Εκκλησίας.