Εύθραυστη ισορροπία

 Εύθραυστη ισορροπία

Προς το παρόν αποσοβήθηκε μια μεγαλύτερη κρίση στο κυβερνών κόμμα και μια ανοιχτή σύγκρουση με την εκκλησία καθώς μετά τις τοποθετήσεις όλων των σημαντικών παραγόντων, έγιναν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια του νομοσχέδιου για την ισότητα στον γάμο, ή άλλως το δικαίωμα στα ομόφυλα ζευγάρια να παντρεύονται ενώπιον Δημάρχου ή έστω των εκάστοτε Αντιδημάρχων που έχουν επιφορτιστεί με τις αντίστοιχες αρμοδιότητες. Και όταν λέμε επίσημα αποκαλυπτήρια εννοούμε τη δημόσια διαβούλευση ενός νομοθετήματος για το οποίο γνωρίζουμε τα βασικότερα…

Το αν θα υπάρξει και νέος γύρος συζητήσεων, αντιπαραθέσεων και εκρήξεων εντός της ΝΔ και σποραδικώς σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί από την τόλμη ή καλύτερα την ατολμία της κυβέρνησης η οποία δεν θα ταράξει τα “λιμνάζοντα ύδατα” φέρνοντας τη ρύθμιση περί τεκνοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών με παρένθετη μητέρα. Έτσι χωρίς το κόκκινο πανί δεν θα υπάρξει και κάποιος άλλος ταύρος…

Ήδη ο Μάκης Βορίδης, το πιο ηχηρό από τα ονόματα υπουργών που διαφωνούν με το νομοσχέδιο, ακολούθησε την προτροπή του πρωθυπουργού για τους βουλευτές, και θα απέχει από την ψηφοφορία όπως ο ίδιος δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο παρουσιάστηκε το επίμαχο νομοσχέδιο. Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι αν υπέγραψε ή όχι το νομοσχέδιο. Είναι και αυτό ένα θέμα, μάλλον ουσιαστικό.

  • Από την άλλη πλευρά προκειμένου στην παρούσα φάση να μην υπάρξουν περαιτέρω αναταράξεις αποφασίστηκε να μην δοθεί συνέχεια και από το Μαξίμου καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σε μια εντελώς συγκαταβατική πολιτική ανακοίνωση ότι ο κ. Βορίδης “είχε εκφράσει την επιφύλαξή του για το ζήτημα πριν αναλάβει χαρτοφυλάκιο και επέλεξε τη στάση της αποχής”.

“Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο υπουργικό συμβούλιο” προσθέτουν.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια πολιτική συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η οποία όμως ουδείς ακόμη γνωρίζει τι ακριβώς περιλαμβάνει και αν τελικά όπως λένε οι πληροφορίες του προηγούμενου διαστήματος και ενώ ήταν εν εξελίξει η αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο, η στάση του υπουργού θα ληφθεί υπόψιν σε δεύτερο χρόνο δηλ. σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση ή και ακόμη σε έναν ευρύτερο ανασχηματισμό.

  • Μην ξεχνάμε ότι τόσο οι δηλώσεις του πρωθυπουργού όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου πατούσαν σε “δύο βάρκες” και αφενός άφηναν το παράθυρο αποχής από τους βουλευτές αλλά σε ελεύθερο λόγο για τους υπουργούς υπήρχε πάντα η επισήμανση της αυξημένης ευθύνης. Λογικό.

Όσον αφορά και με την εκκλησία η σύγκρουση φαίνεται να περιορίζεται σε ελεγχόμενο βαθμό καθώς η ανακοίνωση της ΔΙΣ ήταν μεν διαφωνώ σε όλα με τους ομόφυλους, πολλώ δε μάλλον με τον γάμο τους, αλλά αποφεύγει τις ακρότητες του παρελθόντος σε ανάλογες διαφωνίες στις οποίες η εκκλησία ήθελε να έχει αποφασιστικό πολιτικό λόγο (πολιτικός γάμος, ταυτότητες, σύμφωνο συμβίωσης κλπ).

Αφήνει βέβαια ένα παράθυρο ακόμη και συγκεντρώσεων -έστω ενημέρωσης- η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και ειδικότερα στο 9Γ λέγοντας ότι εξουσιοδοτεί κάθε Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να προχωρήσει, εντός της επαρχίας του και κατά την έμφρονα ποιμαντική κρίση του, σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ως προς την επικείμενη νομοθέτηση. Ωστόσο σε γενικές γραμμές δεν προοιωνίζεται έκρηξη.

  • Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό επίσης κράτησε ήπιους τόνους λέγοντας: “Σέβομαι απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας. Αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις”. 

Στο παρασκήνιο βέβαια οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου βουλευτές της ΝΔ επικοινώνησαν με Μητροπολίτες της εκλογικής τους περιφέρειας και σχεδόν από όλους ζητήθηκε να καταψηφίσουν. Μάλιστα πληροφορίες κάνουν λόγο και για πίεση από Μονές του Αγίου Όρους με τηλεφωνήματα που κάνουν Ηγούμενοι σε βουλευτές, να μην ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή.

Η πίεση θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη την Κυριακή όταν θα ακουστούν πύρινοι λόγοι στις Εκκλησίες και θα υπάρξουν λέγεται ακόμη και τελεσίγραφα στους βουλευτές.

Ο Αντώνης Σαμαράς από την άλλη πλευρά έχει αρχίσει να επιμελείται ήδη το περιεχόμενο της ομιλίας του στη βουλή, το οποίο αναμένεται λάβρο κατά της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και επιχειρηματολογίας με στόχο να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό θόρυβο.

Όλα αυτά και προκειμένου να μετριαστεί το πολιτικό κόστος οδήγησαν στις fast track διαδικασίες της ψήφισης του νομοσχεδίου το οποίο παρά την αποχή μεγάλου αριθμού γαλάζιων βουλευτών, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς του ΠΑΣΟΚ (αύριο συνεδριάζει για το θέμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα κεκλεισμένων των θυρών) με την επίσημη θέση να είναι ότι “το ΠΑΣΟΚ αξιακά και διαχρονικά έχει ταχθεί υπέρ των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της εξάλειψης κάθε μορφής διακρίσεων“, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για να ψηφιστεί…

  • Όμως υπάρχει και ένας άλλος βασικός λόγος που η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει τάχιστα ένα ζήτημα δικαιωμάτων μια κοινωνικής μειονότητας, στο οποίο εδώ και αρκετές ημέρες, αν και αυτονοήτως έπρεπε να μην τίθεται καν προς συζήτηση, διαρκώς αναγκάζεται ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να συνδιαλέγεται πολιτικώς με διαφωνούντες και φυσικά με την εκκλησία που αποτελεί προνομιακό πεδίο ψήφων της ΝΔ.

Ας κρατήσουμε τη μυστική συνάντηση με τον κ. Ιερώνυμο. Αλλά ακόμη και με τον κ. Βορίδη με τον οποίο η συζήτηση κράτησε επί μακρόν και ολοκληρώθηκε σήμερα… επισήμως με ήπια έκβαση για τον υπουργό. Ή τις συζητήσεις με τους βουλευτές σε πρώτο και σε δεύτερο χρόνο.

Και επειδή στην πολιτική σε κάθε διαπραγμάτευση υπάρχει πάντα κάτι που παίρνεις – κάτι που δίνεις (αν είσαι και με την πλάτη στο τοίχο περισότερα) ακριβώς για αυτόν τον λόγο το θέμα πρέπει να κλείσει άμεσα, όπως κλείσει, και χωρίς άλλες περαιτέρω συζητήσεις, ειδικά όταν βαδίζεις επί ξυρού ακμής δεξιά, “φλερτάροντας” με το κέντρο, σε μια ισορροπία ιδιαιτέρως εύθραυστη.

Σχετικά Άρθρα