Σκληρή γραμμή από τους Ιεράρχες- Συνεδριάζει η ΔΙΣ για τον γάμο ομοφύλων-Τι περιλαμβάνει το κείμενο

 Σκληρή γραμμή από τους Ιεράρχες- Συνεδριάζει η ΔΙΣ για τον γάμο ομοφύλων-Τι περιλαμβάνει το κείμενο

Η νόσηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με Η1Ν1 άλλαξε τον κυβερνητικό προγραμματισμό και έτσι αναβάλλεται το σημερινό υπουργικό συμβούλιο στο οποίο θα συζητείτο το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση της Διαρκους Ιεράς Συνόδου για το ίδιο θέμα να προηγηθεί καθώς οι Ιεράρχες συζητούν αυτήν την ώρα για τις αντιδράσεις της εκκλησίας.

Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αν και διαφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, είχε επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Όμως οι “σκληροί” Ιεράρχες, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος, ο Φθιώτιδας Συμεών, ο Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος, ο Κέρκυρας Νεκτάριος, έχουν ήδη υψώσει λάβαρα. Ορισμένοι, δε, μιλούν ακόμη και για “λαοσυνάξεις”.

Ενδεχομένως η ομάδα αυτή να ασκήσει κριτική και στον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο για το γεγονός ότι δεν ήταν από την αρχή τόσο αυστηρός και ξεκάθαρος στο συγκεκριμένο θέμα.

Στο Μαξίμου, αλλά και σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, αναμένουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ελπίζοντας ότι δεν αποτελεί κήρυξη “ιερού πολέμου” και ότι δεν θα περιλαμβάνει σχέδια για συλλαλητήρια και συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα. Ούτως ή άλλως πάντως εφόσον συνεδριάσει τελικά το Υπουργικό (Τετάρτη ή οπωσδήποτε μέσα στην εβδομάδα) θα υπάρξει και η κυβερνητική αντίδραση.

Σύμφωνα με το OPEN, η εκκλησία αναμένεται να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο. Το κείμενο θα είναι «προσεκτικό» ώστε να μην διχαστεί ο λαός και να μην έρθει σε αντιπαράθεση η Εκκλησία μαζί του. Αναμένεται και μήνυμα προς τους βουλευτές αλλά και επιστολή αφότου ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Πάντως, ότι ακόμη και να είναι σχετικά ήπια η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, δεν δεσμεύει τους Μητροπολίτες, που έχουν το ελεύθερο να πράξουν κατά το δοκούν στις Μητροπόλεις τους και τους ναούς των ορίων αρμοδιότητας τους.

Το Μαξίμου, επιχειρεί να ρίξει τους τόνους ενώ ανακοίνωσε και μέτρα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό και να ενισχυθεί η οικογένεια. Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, και η υπουργός Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, παρουσίασαν νέα μέτρα στήριξης των νέων γονέων απέναντι στην ακρίβεια. Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν μάλιστα την αναδρομικότητα των μέτρων. Επισήμαιναν ότι ένα ζευγάρι θα λάβει αναδρομικά, ανάλογα με το ποιο παιδί αφορά, 400, 700, 1000 ή και 1.500 ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε, τη γραμμή περί σεβασμού στην Εκκλησία, την οποία έχουν ως ευαγγέλιο από προχθές όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαμηνύει τόσο στην Εκκλησία όσο και στους διαφωνούντες εντός της Νέας Δημοκρατίας ότι θα προχωρήσει και πως δεν θα υπάρξουν την τελευταία στιγμή αλλαγές στο νομοσχέδιο για να καμφθούν οι αντιδράσεις. Δηλαδή δεν θα κάνει πίσω στο ζήτημα της τεκνοθεσίας.

  • Υπουργοί και βουλευτές όμως βρίσκονται στη δύσκολη θέση, ιδίως αν εκλέγονται σε περιφέρειες με “δυναμικούς” Μητροπολίτες, να απειλούνται με “πολιτικό αφορισμό” στις επόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση πάντως παρόλα αυτά ή ακριβώς εξαιτίας όλων αυτών προχωρά κανονικά στον υπόλοιπο προγραμματισμό της. Στόχος είναι άλλωστε με ένα επικοινωνιακό μπαράζ πολιτικών παρεμβάσεων να αποφύγει η πολιτική συζήτηση να καταστεί μονοθεματική γύρω από το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

.

Σχετικά Άρθρα