Γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για επιστολική ψήφο στις Εθνικές εκλογές-Τι απαντά στην αντιπολίτευση

 Γιατί η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για επιστολική ψήφο στις Εθνικές εκλογές-Τι απαντά στην αντιπολίτευση

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία στην Βουλή που δίνει την δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στους απόδημους και στις εθνικές εκλογές. Η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από την Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως – που όπως είπε – ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, διέλυσε το συναινετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο υπο συζήτηση νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές και γέννησε πολλά ερωτηματικά.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν ταχθεί θετικά επι της αρχής του νομοσχεδίου. Ύστερα όμως την αιφνιδιαστική κατάθεσης της τροπολογίας εγείραν αντιρρήσεις τόσο επι της διαδικασίας όσο κι επι της ουσίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλόγισαν μικροπολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και προχειρότητα όσον αφορά την νομοθέτηση. 

Η κυβέρνηση σήκωσε το γάντι απαντώντας πως η επίμαχη τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές αποτελεί μια «φυσική συνέχεια» της συναίνεσης των κομμάτων όπως διαμορφώθηκε στην επι της αρχής ψήφιση του. Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές «κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, οι φορείς έθεσαν το ζήτημα και οι εισηγητές των κομμάτων δεν έφεραν αντιρρήσεις».

  • «Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; » αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί πρόχειρης νομοθέτησης γιατί δεν συμπεριελήφθηκε εξ αρχής η συγκεκριμένη ρύθμιση εντός του νομοσχεδίου αλλά ήρθε ξεχωριστά κι αιφνιδιαστικά ως τροπολογία, πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών τονίζουν πως η τροπολογία ήρθε στην αρχή της τριήμερης συζήτησης του νομοσχεδίου ώστε όλοι οι βουλευτές να έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να την επεξεργαστούν και να τοποθετηθούν επι αυτού. 

  • “Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας” σημειώνουν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας πως “αυτός είναι ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις”.

Ωστόσο σημειώνεται πως για να ισχύσει η επίμαχη τροπολογία στις προσεχείς εθνικές εκλογές πρέπει βάσει του Συντάγματος να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Ολομέλειας, δηλαδή από 200 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την υπερψηφίσουν και ορισμένοι βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

  • Πάντως η κίνηση της κυβέρνησης να καταθέσει την σχετική τροπολογία ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των απόδημων και πετάει το γάντι στην αντιπολίτευση.

Διότι αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιμείνουν στην αρνητική τους στάση η ΝΔ θα υποστηρίζει πως επιχείρησε να δώσει λύση σε ένα πάγιο αίτημα των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά το «μπλόκαρε» η αντιπολίτευση. Επίσης, αν τελικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αλλάξουν στάση και υπερψηφίσουν την σχετική τροπολογία τότε η κυβέρνηση θα επαίρεται πως κατάφερε να κερδίσει σημαντικές συναινέσεις και να δώσει λύσεις σε ένα καίριο ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Σε κάθε περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους απόδημους εν όψει των Ευρωεκλογών. 

Σχετικά Άρθρα