Αντιπαράθεση για Επιστολική: Πάνε στο “Όχι” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ -Απάντηση σε υψηλό τόνο από Κεραμέως

 Αντιπαράθεση για Επιστολική: Πάνε στο “Όχι” ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ -Απάντηση σε υψηλό τόνο από Κεραμέως

Την αρχική τους πρόθεση να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο φαίνεται πως αλλάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία της κυβέρνησης για χρήση της επιστολικής ψήφου και στις Εθνικές Εκλογές. Και τα δύο κόμματα έθεσαν προϋποθέσεις τις οποίες η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί και έτσι “γέρνουν” προς το “Όχι”.

Οι δύο προϋποθέσεις από το ΠΑΣΟΚ για να πει “Ναι”

Τις δύο προϋποθέσεις για να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές έθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είπε πως το κόμμα του θα στηρίξει τις προωθούμενες ρυθμίσεις εάν:

  • αποσυρθεί η τροπολογία που διευκολύνει τους Απόδημους Έλληνες να ψηφίζουν επιστολικά και στις εθνικές εκλογές
  • Τροποποιηθεί το νομοσχέδιο για την επιστολική στις ευρωεκλογές ώστε εντός της επικράτειας να διευκολυνθούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ηλικιωμένοι, φοιτητές, εποχιακά εργαζόμενοι) και όχι το σύνολο των ψηφοφόρων

Η τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη φαίνεται πως καταγράφει και την τελική στάση του κόμματος του. Υπενθυμίζεται πως κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ επί της αρχής χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους.

Ωστόσο, όταν το νομοσχέδιο εισήχθη στην Ολομέλεια στήριξε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας από την κα Νίκη Κεραμέως, οι εκπρόσωποι της Χαριλάου Τρικούπη είπαν ότι η θέση τους θα επαναπροσδιοριστεί από μηδενική βάση.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης:

«Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» τόνισε ο Ν.Ανδρουλάκης και προσέθεσε:

«Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενος στην υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και τον αναπληρωτή υπουργό, Θόδωρο Λιβάνιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατάφερε να τινάξει στον αέρα την συναίνεση που επέδειξε η αντιπολίτευση. «Η αλαζονεία σας είναι κακός σύμβουλος. Πρόκειται για μεθόδευση του πώς αντιλαμβάνεται η ΝΔ τη συναίνεση. Μετέφρασε τη συναίνεση ως λευκή επιταγή, βλέποντας μας ως κομπάρσους», υπογράμμισε.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «η επέκταση της δυνατότητας επιστολικής ψηφοφορίας και στο εσωτερικό της χώρας, ακόμα και για ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως κώλυμα και μπορεί να μένουν ακόμη και δίπλα από το εκλογικό τους τμήμα, μας βρίσκει αντίθετους. Για εμάς η επιστολική ψήφος για τους κατοίκους εσωτερικού είναι χρήσιμη μόνο όταν υφίσταται σοβαρό και αντικειμενικό εμπόδιο στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Όπως θέματα υγείας, ηλικίας, αναπηρίας, σπουδών, εργασίας, απόστασης. Για τον λόγο αυτό καταθέσαμε και σχετική τροπολογία».

Πρόσθεσε ότι «αυτή τη ρύθμιση την οφείλουμε στους Έλληνες και ιδιαίτερα στους νέους, που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης, να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, χωρίς να εξαρτάται το εκλογικό τους δικαίωμα από τις ευελιξίες που τους δίνει η εργασία τους ή την οικονομική τους δυνατότητα να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο και να έρθουν στη χώρα. Σε αυτό συνηγορεί και η εμπειρία από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου».

Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Βουλής που δέχθηκε την επίμαχη τροπολογία, ισχυριζόμενος ότι είναι εκπρόθεσμη ενώ ανέφερε ότι η αρμόδια Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού της Βουλής παραμένει χωρίς προεδρείο από τον Σεπτέμβριο και δεν συζήτησε καν το νομοσχέδιο και την τροπολογία της κυβέρνησης.

Φάμελλος για επιστολική ψήφο: Θα καταψηφίσουμε αν δεν υιοθετηθούν οι τροπολογίες μας

Με την επανακατάθεση της τροπολογίας που περιλαμβάνει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να δοθεί δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Έλληνες του εξωτερικού απάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος στην αιφνιδιαστική τροπολογία Κεραμέως. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε προσβλητική για τη δημοκρατία την τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου αποδήμων στις εθνικές εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα τις ενστάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο.

«Και αυτό δεν έγινε μόνο με την αιφνιδιαστική τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές, που κυριολεκτικά πέταξε στο τραπέζι χθες. Αλλά και με όλη την διαδικασία που ακολούθησε πριν και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «επέλεξε να προσβάλει, όχι μόνο τη Βουλή και τη νομοθετική διαδικασία αλλά και τις προβλέψεις του Συντάγματος, που δεν προβλέπουν απλά, αλλά επιβάλλουν συναίνεση σε αυτά τα θέματα».

Όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο πρωθυπουργός «το έκανε αυτό γιατί το μόνο του ενδιαφέρον είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Η διαχείριση της εξουσίας και το κομματικό όφελος, και όχι η ποιότητα της δημοκρατίας και της πολιτικής».

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι «οι επιλογές του απαξιώνουν την πολιτική και οδηγούν στην απολίτικη και αντιπολιτική στάση. Και μετά προσπαθεί να μας πείσει ότι η επιδίωξή του με την επιστολική ψήφο είναι να μειώσει την αποχή, ενώ οι δικές του επιλογές απομακρύνουν όλο και περισσότερο τον πολίτη από την πολιτική. Ακόμα και η διαδικασία νομοθέτησης που ακολουθεί είναι προσβλητική και κατά παράβαση του κανονισμού».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως εφόσον η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, τις οποίες αποκάλεσε «απαράβατες προϋποθέσεις», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

«Η αντιπολίτευση αποδείχτηκε συνεπής και η κυβέρνηση ανεπαρκής και ασυνεπής» τόνισε.

Απάντηση Κεραμέως: Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές;

Αμέσως μετά την ομιλία τού επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και έθεσε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, σε υψηλό τόνο, μία σειρά από καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη στάση του.

«Πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές; Τι λέτε δηλαδή σε έναν Έλληνα πολίτη που μένει στο Μπουένος Άιρες, ότι ”ναι” στις ευρωεκλογές ψήφισε με επιστολική ψήφο, αλλά για τις εθνικές εκλογές πάρε ένα αεροπλάνο, ταξίδεψε για τρεις ώρες για να πας στη Βόρεια Αμερική που έχει εκλογικό τμήμα και ψήφισε από εκεί. Πώς γίνεται, αν καταλαβαίνω καλά, στην αρχή να λες ”ναι” στην επιστολική ψήφο και μετά ”όχι”.

Ακόμη κι αν διαφωνείς με μια διαδικασία, τι σχέση έχει αυτό με την ουσία, με το δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να μπορέσουν επιτέλους να μην έχουν πρακτικούς περιορισμούς στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου; Πώς γίνεται ο πρόεδρός σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο αποδήμων, και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο ”όχι”; Ο πρόεδρός σας θα περιοδεύσει σε χώρες του εξωτερικού εν όψει ευρωεκλογών, τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες, οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική για παράδειγμα: Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα»

Σχετικά Άρθρα