Αντιδράσεις στην ισραηλινή πρόταση για εκτοπισμό Παλαιστινίων σε τεχνητό νησί

 Αντιδράσεις στην ισραηλινή πρόταση για εκτοπισμό Παλαιστινίων σε τεχνητό νησί

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών «θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη χρήση του χρόνου του» απάντησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ όταν ρωτήθηκε σχετικά με βίντεο που παρουσίασε ο Ισραέλ Κατς στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ομολόγων του και το οποίο απεικόνιζε ένα τεχνητό νησί όπου, όπως είπε, θα μπορούσε να μεταφερθεί η Γάζα. Ορισμένοι μίλησαν για «εξοργιστική» ενέργεια από την πλευρά του Ισραηλινού αξιωματούχου, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με άλλους επικεφαλής της διπλωματίας περιφερειακών δυνάμεων για να συζητήσουν -σε διαφορετικές συνθέσεις- την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο Ισραηλινός ρωτήθηκε για τη λύση των δύο κρατών, απάντησε με βίντεο. Ο Ζοζέπ Μπορέλ διευκρίνισε ότι προβλήθηκαν δύο «ενδιαφέροντα» βίντεο: το ένα για «τεχνητό νησί» στα ανοιχτά των ακτών της Γάζας και ακόμη ένα για σιδηροδρομικό δίκτυο που θα ενώνει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος Υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ-Μαλίκι, ο οποίος έκατσε στο τραπέζι με τους Ευρωπαίους, δεν αντέδρασε ούτε σχολίασε κάτι αναφορικά με το βίντεο που είχε προβληθεί νωρίτερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξήγησε την κατάσταση, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ.

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του ζητούσε από τους Ευρωπαίους να κάνουν έκκληση για εκεχειρία καθώς και να αρχίσουν να σκέφτονται την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Μπενιαμίν Ντενιάχου και όσους «καταστρέφουν τις ευκαιρίες για λύση δύο κρατών και ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ διεμήνυσε στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών ότι «πια δεν πρέπει να μιλάμε για ειρηνευτική διαδικασία», αλλά τη «διαδικασία εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών».