Ο κύβος ερρίφθη: Στο υπουργικό ο γάμος ομοφύλων-Σενάρια παραίτησης Βορίδη για να μην υπογράψει

 Ο κύβος ερρίφθη: Στο υπουργικό ο γάμος ομοφύλων-Σενάρια παραίτησης Βορίδη για να μην υπογράψει

Νόμος του κράτους αναμένεται να είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών τον επόμενο μήνα. Η κυβέρνηση μετά την «χαρτογράφηση» των γαλάζιων βουλευτών κατά τη διήμερη ενημέρωση τους στην Πειραιώς, φαίνεται πως επισπεύδει τις διαδικασίες ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. Την Τρίτη 23 του μήνα (κάποιες πληροφορίες αναφέρουν και την Τετάρτη 24, αφού πρώτα δηλ. συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος), αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπο τον πρωθυπουργό – που ήταν προγραμματισμένο να γίνει μια εβδομάδα αργότερα – και εκεί ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος θα παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην στάση που θα κρατήσει κατά την συνεδρίαση ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, καθώς έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με το γάμο των ομόφυλων. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει το ενδεχόμενο κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Μ. Βορίδης να υποβάλλει την παραίτηση του από την κυβέρνηση ώστε να μην αναγκαστεί να υπογράψει το νομοσχέδιο.

  • Επίσης, υπάρχουν  πληροφορίες που θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει βρει ήδη την απαραίτητη «φόρμουλα» ώστε να παραμείνει ο Μ. Βορίδης στην κυβέρνηση και ταυτόχρονα να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο, δηλαδή να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία. Πάντως όπως σημειώνουν κομματικές πηγές σε περίπτωση που υπάρξει «διαζύγιο» της κυβέρνησης με τον Μ. Βορίδη αυτό θα είναι «βελούδινο». 

Με δεδομένο πως το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τρίτη, στην συνέχεια θα βγει σε δημόσια διαβούλευση για περίπου δύο εβδομάδες και ακολούθως θα πάρει τον δρόμο προς την Βουλή. Υπολογίζεται πως στα μέσα Φεβρουαρίου θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή όπου αμέσως θα εισαχθεί στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και εν συνεχεία στην Ολομέλεια για την ψήφιση του.    

Μέχρι τότε από το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να  πείσουν όσους περισσότερους από τους αντιδρώντες γαλάζιους βουλευτές  μπορούν.

  • Η αίσθηση που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως τελικά οι «απώλειες» που θα καταγράψει η κυβερνώσα παράταξη κατά την ψηφοφορία θα είναι απολύτως ελεγχόμενες και συγκριτικά με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επισπεύδει τις διαδικασίες ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου που «άνοιξε πληγές» στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με στόχο να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να κλείσει τα εσωτερικά της προβλήματα και να  επιτύχει «φυγή προς τα εμπρός» στα ζητήματα της καθημερινότητας. 

Σχετικά Άρθρα