Τι συζήτησαν Μητσοτάκης Ιερώνυμος για τον γάμο ομοφύλων-Οι συναντήσεις με Κασσελάκη και Χαρίτση

 Τι συζήτησαν Μητσοτάκης Ιερώνυμος για τον γάμο ομοφύλων-Οι συναντήσεις με Κασσελάκη και Χαρίτση

Ο Κυριακος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, δυο μέρες πριν ανοίξει τα χαρτιά του στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή και συζήτησαν για την κυβερνητική ρύθμιση που θα καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλειφθούν οι διακρίσεις και να εξασφαλιστεί η ισότητα για τα ομόφυλα ζευγάρια στο ζήτημα του πολιτικού γάμου, αλλά και να αναγνωριστούν και τα νομικά δικαιώματα για τα παιδιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες επανέλαβε την πάγια θέση της Eκκλησίας και την αντίθεση των ιεραρχών και τον ενημέρωσε ότι θα συγκαλέσει την Ιεραρχία.Πηγές του Μαξίμου υπογράμμιζαν ότι ο πρωθυπουργός συναντάται συχνά με τον Αρχιεπίσκοπο. Σε επίσημη επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη, από τις 29/12/2023, ο κ. Ιερώνυμος είχε θέσει ως θέματα συζήτησης τη φοιτητική στέγη, την υπογεννητικότητα και τη στέγη για νεα ζευγάρια.

Όπως σημειώνεται, η κυβερνητική τοποθέτηση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών ήρθε αργότερα στη δημόσια συζητηση, ενώ σε επίπεδο γενικών αρχών για το ζήτημα έχουν διατυπωθεί και δημοσίως οι θεσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο είχε και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος επισκέφθηκε τον κ. Ιερώνυμο το περασμένο Σάββατο. 

Την Αρχιεπισκοπή επισκέφθηκαν επίσης και συνάντησαν τον Αρχιεπίσκοπο οι Χαρίτσης – Αχτσιόγλου – Φίλης – Βούτσης.

Όπως αναφέρουν πηγές όλες οι επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο είχαν ως θέμα το νομοσχέδιο των ομόφυλων όπου επαναβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων των Μητσοτάκη – Κασσελάκη – Χαρίτση με την θέση της εκκλησίας. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί τον Αρχιεπίσκοπο είναι η αποκάλυψη Κασσελάκη ότι είναι στις προθέσεις του να φέρει προς συζήτηση στην Βουλή νόμο για τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός πώς αν υπάρξει ρήξη μεταξύ εκκλησίας – κυβέρνησης για το νομοσχέδιο των ομόφυλων, δεν αποκλείεται ο Μητσοτάκης να κλείσει το μάτι στο νομοσχέδιο Κασσελάκη για τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 23 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ αναφέρει:

«Συνέρχεται την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 9 η πρωινή, σε έκτακτη Συνεδρία, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο εν Αθήναις Συνοδικό Μέγαρο με μoναδικό θέμα
συζητήσεως: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου’’».

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος