Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια-Αυξάνονται οι καταλήψεις

 Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια-Αυξάνονται οι καταλήψεις

Χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, αλλά και εκπαιδευτικοί και γονείς θα δώσουν το «παρών» σε  συλλαλητήρια  που διοργανώνονται σήμερα Πέμπρη σε όλη την Ελλάδα ενάντια στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια που αναμένεται να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Στάση εργασίας, έχουν προγραμματίσει οι  εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι και καθηγητές, για να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις δοααρτυρίας. Η στάση εργασίας θα είναι τρίωρη και θα διαρκέσει από τις 11:00 το πρωί έως τις 14:00 μετά το μεσημέρι, όπως ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ.

Το κεντρικό ραντεβού έχει δοθεί στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, με κύριο αίτημα «να μην κατατεθεί το απαράδεκτο νομοσχέδιο».

Ογκώδη συλλαλητήρια αναμένονται επίσης:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα
  • Στην Πάτρα, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου
  • Στη Λάρισα, στις 12.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία, 
  • Στον Βόλο, στις 12 στον Θόλο
  • Στα Ιωάννινα, στις 12 στην Περιφέρεια
  • Στη Φλώρινα, στις 12 στην πλατεία Μόδη
  • Στην Κομοτηνή, στις 12 στην πλατεία Ειρήνης
  • Στην Ξάνθη, στις 12 στην κεντρική πλατεία
  • Στις Σέρρες, στη 1 μ.μ. στη Νομαρχία
  • Στο Ηράκλειο, στις 12 στην πλατεία Ελευθερίας
  • Στα Χανιά, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς
  • Στο Ρέθυμνο, στις 12 στο Δημαρχείο
  • Στο Αργοστόλι, στις 11.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία 
  • Στη Ζάκυνθο, στις 12.30 στην πλατεία Αγίου Μάρκου 
  • Στην Κέρκυρα, στις 12 στο Ψυχιατρείο
  • Στην Ικαρία, στις 12 στην πλατεία Ευδήλου
  • Στη Μυτιλήνη, στις 12 στη πλατεία Σαπφούς 
  • Στη Ρόδο, στις 12 στις καμάρες του Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • Στην Πρέβεζα στις 6 μ.μ. στη Θεοφάνειο

Την ίδια ώρα, αυξάνονται καθημερινά οι αποφάσεις για κατάληψη σε πανεπιστημιακές σχολές. Σύμφωνα με τα foititikanea.gr, οι φοιτητές συνεχίζουν να πραγματοποιούν για δεύτερη εβδομάδα καταλήψεις σε όλα τα ιδρύματα της Αθήνας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο κτλ.

Με σύνθημα «Κλειστά σχολεία ξανά! Και όλοι οι μαθητές στους δρόμους!» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί σήμερα στα Προπύλαια απαιτώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά.

«ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  1. Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια
  2. Ούτε σκέψη για πανελλαδικές εξετάσεις σε όλο το Λύκειο
  3. Αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολικά κτήρια και τις υποδομές
  4. Κατάργηση της ΕΒΕ και της Τράπεζας Θεμάτων
  5. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε καθηγητές. Περισσότεροι καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα με λιγότερους μαθητές/τμήμα
  6. Δωρεάν Ενισχυτική Διδασκαλία σε Γυμνάσια και Λύκεια
  7. Δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας στις πανελλαδικές εξετάσεις
  8. Κονδύλι για τις σχολικές εκδρομές, να μην τη χάσει κανείς μαθητής
  9. Θέρμανση σε όλα τα σχολεία

Τώρα ξεσηκωμός σε όλα τα σχολεία- θέλουμε Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία!» τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Στο πλευρό των παιδιών τους για δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι οι γονείς, που καλούν επίσης σήμερα στα συλλαλητήρια. «Παλεύουμε για τη δημόσια δωρεάν παιδεία που οφείλει το κράτος να προσφέρει στα παιδιά μας, κόντρα σε “συμβουλές” και απειλές» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής, η οποία καταγγέλλει ότι τις προηγούμενες μέρες πύκνωσαν από ορισμένες διευθύνσεις των σχολείων, τα e-mail σε γονείς με αυταρχικό έως και απειλητικό ύφος που ούτε λίγο ούτε πολύ τους καλούν «να μαζέψουν τα παιδιά τους από τις καταλήψεις» με την «ευγενική» επισήμανση ότι τυχόν φθορές προκληθούν στο δημόσιο κτίριο του σχολείου, που καταλαμβάνουν τα παιδιά, θα επιβαρύνουν τους ίδιους!

γονείς ομοσπονδία

Στο δρόμο και οι φοιτητές

Μετά την αιφνιδιαστική παρέμβαση στις 5/1, και με σύνθημα «Μένουμε φοιτητές, δεν γινόμαστε πελάτες», πάνω από 125 φοιτητικοί σύλλογοι από πανεπιστήμια διοργάνωσαν συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε μεγάλες πόλεις ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς όπως λένε «η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας.

Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε».

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ

«ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια!

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει νόμο για ιδιωτικά – μη κρατικά Πανεπιστήμια

Όλοι την Πέμπτη 11 Γενάρη 2024 στα μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών/τριών – μαθητών/τριών σε όλη τη χώρα και στην Αθήνα στα Προπύλαια 12:00

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος.

Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο.

Χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που τελείωσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, που έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις, που μόχθησαν για πάρουν του πτυχίο τους, που δίνουν τη μάχη ως αναπληρωτές/τριες για να στηρίξουν το δημόσιο σχολείο και μαζεύουν μέρα με την μέρα την προϋπηρεσία τους θα δουν μέσα σε μια μέρα οι κόποι τους να ακυρώνονται και πτυχία τους να εξισώνονται με το κάθε λογής ίδρυμα -κολλέγιο- ιδιωτικό ΑΕΙ το οποίο θα δίνει πτυχία με μοναδικό κριτήριο το πόσο αντέχει η τσέπη των «πελατών» τους

Σχετικά Άρθρα