Μαζικά συλλαλητήρια κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων – Επεισόδια και μολότοφ στο ΑΠΘ

 Μαζικά συλλαλητήρια κατά των ιδιωτικών Πανεπιστημίων – Επεισόδια και μολότοφ στο ΑΠΘ

Μεγάλη συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια που προωθεί η κυβέρνηση. Το σημείο συνάντησης ήταν στα Προπύλαια, στις 12 το μεσημέρι και η μαζική πορεία ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά με κατεύθυνση την Ομόνοια και μετά το Σύνταγμα. Ωστόσο επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα επί της Αγίου Δημητρίου λίγο μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που κινήθηκε προς το ΥΜΑΘ.

Σύμφωνα με τη ΓΑΔΑ, στο συλλαλητήριο -λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι- βρίσκονταν στο δρόμο περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές. Το κάλεσμα στο συλλαλητήριο ήταν από το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων, αλλά στην πορεία κατέβηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί φορείς, κινηματικές ομάδες και πολιτικές οργανώσεις, αλλά και χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, θέλουμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές», ένα από τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του τόσο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια όσο και στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και καλεί όλες και όλους να συμμετέχουν μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00 στο Προπύλαια. Το Δ.Σ. της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας από πλευράς του αναφέρει πως «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων».

Την ίδια ώρα εκατοντάδες Φοιτητικοί Σύλλογοι των πανεπιστημίων της χώρας συνεδρίασαν τις προηγούμενες ημέρες επί του επίμαχου νομοσχεδίου αλλά και για το μέλλον της εκπαίδευσης συνολικά, αποφασίζοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, με δράσεις στις εκάστοτε σχολές και καταλήψεις.

  • Στο ΕΜΠ, σε κατάληψη βρίσκονται και οι εννέα σχολές με αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης (Μηχανολόγοι, Μεταλλειολόγοι, ΣΕΜΦΕ, Πολιτικοί Μηχανικοί, Τοπογράφοι, Αρχιτέκτονες, Χημικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Ναυπηγοί).
  • Στο ΕΚΠΑ, υπό κατάληψη είναι οι εξής σχολές: Φιλοσοφική, Νομική, Βιολογικό, Νοσηλευτική, Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ενώ χθες αργά θα αποφάσιζαν το Μαθηματικό, το Φυσικό και τα Τμήματα Πληροφορικής και ΕΜΜΕ.
  • Σε κατάληψη και το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Πανεπιστήμιο Πειραιά τουλάχιστον ως τις 23 Ιανουαρίου, όπως και σχεδόν όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Επεισόδια στην Θεσσαλονίκη

Επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα επί της Αγίου Δημητρίου λίγο μετά το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που κινήθηκε προς το ΥΜΑΘ.

  • Άτομα που αποκόπηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και ειδικότερα στην διμοιρία που ήταν έξω από το κοιμητήρια στην Ευαγγελίστρια έξω από το ΑΠΘ, πετώντας αντικείμενα και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Μετά την επίθεση των κουκουλοφόρων υπήρξε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ και ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέσα στο campus του ΑΠΘ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να αναζητούν τα άτομα που εξαπέλυσαν την επίθεση.

Σημειώνεται τέλος πως πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη και άλλες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά τα καλέσματα σε όλη τη χώρα
Αθήνα: Προπύλαια, 12:00
Θεσσαλονίκη: Καμάρα, 12:00
Πάτρα: Πλ. Γεωργίου, 12:30
Χανιά: Δημοτική Αγορά, 13:00
Ρέθυμνο: Δημαρχείο, 12:00
Ηράκλειο: Πλ. Ελευθερίας, 12:00
Βόλος: Θόλος, 12:00 Γιάννενα: Περιφέρεια, 12:00
Φλώρινα: Πλ. Μόδη, 12:00
Τρίκαλα: Πλ. Ρήγα Φεραίου, 13:00
Λάρισα: Κεντρική Πλατεία, 12:00
Κομοτηνή: Κεντρική Πλατεία, 12:00
Ξάνθη: Κεντρική Πλατεία, 12:00

Σχετικά Άρθρα