Γκουτέρες: “Πλήρης καταστροφή” η ενδεχόμενη σύγκρουση Ισραήλ–Χεζμπολάχ

 Γκουτέρες: “Πλήρης καταστροφή” η ενδεχόμενη σύγκρουση Ισραήλ–Χεζμπολάχ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε σήμερα ότι μια «ολοκληρωτική σύγκρουση» στον Λίβανο θα ήταν «πλήρης καταστροφή», εν μέσω φόβων μιας ανάφλεξης στην περιοχή. Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκτός από την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Λίβανο, επανέλαβε την έκκληση του για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.

Οι μάχες κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τη Γάζα μετά τις χωρίς προηγούμενο επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. ‘Έκτοτε, τα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ είναι πεδίο ανταλλαγής πυρών σχεδόν καθημερινά μεταξύ του ισραηλινού στρατού και του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, συμμάχου της Χαμάς.

«Οι συνέπειες που ήδη καταγράφονται, ο κίνδυνος μιας πραγματικής αναμέτρησης στον Λίβανο, θα ήταν παντελής καταστροφή. Πρέπει να την αποφύγουμε οπωσδήποτε», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε εκ νέου την ιδέα μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας για να συμβάλει στην αποφυγή ενός νέου χάους, φέροντας ως παράδειγμα και τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, σε «ένδειξη αλληλεγγύης» προς τη Χαμάς.

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκληση του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. “Πιστεύω ότι η σημερινή κατάσταση έδειξε ότι η λύση των δυο κρατών αποτελεί έναν απολύτως κύριο τρόπο για την επίλυση του προβλήματος αυτού”, δήλωσε.

Σχετικά Άρθρα