Διαφωνία Νετανιάχου στα μεταπολεμικά σχέδια των ΗΠΑ για την Γάζα

 Διαφωνία Νετανιάχου στα μεταπολεμικά σχέδια των ΗΠΑ για την Γάζα

Την διαφωνία του στο μεταπολεμικό σενάριο των ΗΠΑ για διαχείριση της Γάζας μόνο από το παλαιστινιακό κράτος εξέφρασε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι έχει ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντίθεση του. Η ανακοίνωση αυτή την Πέμπτη αποκάλυψε τις βαθιές διαιρέσεις που έχουν προκύψει μεταξύ των στενών συμμάχων τρεις μήνες μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ισραήλ να μειώσει την επίθεσή του και δήλωσαν ότι η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της “επόμενης ημέρας”.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο, ο Νετανιάχου ορκίστηκε να συνεχίσει την επίθεση μέχρι το Ισραήλ να πραγματοποιήσει μια “αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς”. Απέρριψε επίσης την ιδέα της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Είπε ότι είχε μεταφέρει τις θέσεις του στους Αμερικανούς.

“Σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία το Ισραήλ χρειάζεται έλεγχο ασφαλείας σε όλο το έδαφος δυτικά του Ιορδάνη”, δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε σε εθνικό επίπεδο. “Αυτό συγκρούεται με την ιδέα της κυριαρχίας”

“Ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι ικανός να πει όχι στους φίλους μας”, πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα