Μετά τα “φροντιστήρια”… και “ιδιαίτερα”- Σε τέσσερα κομμάτια η ΝΔ για τον γάμο ομοφύλων

 Μετά τα “φροντιστήρια”… και “ιδιαίτερα”- Σε τέσσερα κομμάτια η ΝΔ για τον γάμο ομοφύλων

Μετά την ολοκλήρωση του διήμερου «φροντιστηρίου» ξεκινούν τα «ιδιαίτερα μαθήματα» των γαλάζιων βουλευτών σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζουν την ικανοποίηση τους για τις εργασίες της διήμερης ενημέρωσης των βουλευτών στην Πειραιώς, υπάρχουν πληροφορίες πως μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, τα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη θα συνεχίσουν τις προσπάθειες τους για να πείσουν όσους βουλευτές δεν έχουν πειστεί, με κατ ιδίαν συναντήσεις.

Αυτή τη στιγμή εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες βουλευτών που ακόμα δεν έχουν συνταχθεί με την κυβερνητική γραμμή.

  • Είναι οι αμετακίνητοι στο «όχι» όπου θα προσέλθουν στην ψηφοφορία και θα καταψηφίσουν,
  • είναι αυτοί που θα κάνουν χρήση του δικαιώματος που τους έδωσε ο πρωθυπουργός να απουσιάζουν από την ψηφοφορία και θα δηλώσουν «απών»,
  • είναι αυτοί που θα προσέλθουν στην ψηφοφορία και θα δηλώσουν «παρών» και
  • είναι αυτοί που δηλώνουν αναποφάσιστοι και θα εκφράσουν την πρόθεση ψήφου τους όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Συνεπώς στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών μπαίνουν κυρίως όσοι βουλευτές δηλώνουν αναποφάσιστοι μέχρι στιγμής και σε αυτούς θα ασκηθεί το μεγαλύτερο «πρέσινγκ». 

Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει συναντήσεις με βουλευτές προκειμένου να τους πείσει να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια «ο πρωθυπουργός βλέπει βουλευτές όλο τον χρόνο και τακτικά, για να έχει και ο ίδιος εικόνα για όσα συμβαίνουν και απασχολούν την κοινωνία. Προηγήθηκε η συζήτηση με τους βουλευτές από εκείνη με τους υπουργούς».

Όσον αφορά τους αμετακίνητους βουλευτές στο «όχι» αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. 

  • «Δεν αντιδικούμε ως κυβέρνηση με τον Αντώνη Σαμαρά, απλά απαντήσαμε στις δηλώσεις του, παραθέτοντας την αλήθεια, όπως οφείλει να κάνει κάθε κυβερνητικός εκπρόσωπος παραθέτοντας το κυβερνητικό έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Παύλος Μαρινάκης, χθες. Επισήμανε μάλιστα πως δεν υπάρχει θέμα ρήξης και πως μέσα στη ΝΔ ακούγονταν διαφορετικές απόψεις για πολλά θέματα, αλλά στο τέλος πορεύονται όλοι ενωμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μόνον να περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις «απώλειες» κατά την ψηφοφορία αλλά είναι και το να καταφέρει οι γαλάζιοι βουλευτές που θα ταχθούν υπερ του νομοσχεδίου να είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους βουλευτές όλων των άλλων κομμάτων που θα κρατήσουν την ίδια στάση, δηλαδή θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. 

Σχετικά Άρθρα