ΗΠΑ: Ανακήρυξαν ξανά τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση

 ΗΠΑ: Ανακήρυξαν ξανά τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση

Όπως αναμενόταν, οι ΗΠΑ επανατοποθέτησαν την Τετάρτη (17/1) τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ήταν μία κίνηση που είχε προαναγγελθεί, αφού τις τελευταίες ημέρες οι αντάρτες που υποστηρίζονται από το Ιράν είχαν προχωρήσει σε χτυπήματα εναντίον πλοίων που έπλεαν στην Ερυθρά Θάλασσα, βάζοντας προσκόμματα στο παγκόσμιο εμπόριο.

Στη σχετική ανακοίνωση προχώρησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος χαρακτήρισε την κίνηση ως “απάντηση σε αυτές τις συνεχιζόμενες απειλές και επιθέσεις” και διευκρίνισε ότι ο εν λόγω χαρακτηρισμός θα ισχύσει σε 30 ημέρες από σήμερα.

“Εάν οι Χούθι σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντέν, οι ΗΠΑ θα επανεκτιμήσουν αμέσως τον χαρακτηρισμό αυτό” εξήγησε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι θα σχεδιάσουν τις οικονομικές κυρώσεις, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα φέρει αυτή η κίνηση στους 32 εκατομμύρια κατοίκους της Υεμένης, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των φτωχότερων και πεινασμένων στον κόσμο, μετά από χρόνια πολέμου μεταξύ των υποστηριζόμενων από το Ιράν, Χούθι, και ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

“Ο λαός της Υεμένης δεν πρέπει να πληρώσει το τίμημα για τις ενέργειες των Χούθι”, ανέφερε ο Σάλιβαν. “Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: οι εμπορικές μεταφορές στα λιμάνια της Υεμένης, στις οποίες βασίζεται ο λαός της Υεμένης για τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα, πρέπει να συνεχιστούν και δεν περιλαμβάνονται στις κυρώσεις μας”.

Οι Χούθι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι στοχεύουν μόνο σε πλοίο που συνδέονται με συμφέροντα του Ισραήλ, αξιώνοντας, την ίδια ώρα, την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σχετικά Άρθρα