“Διαχείριση με δυστυχέστατα αποτελέσματα” διαπιστώνει εισαγγελέας σε δίκη για τον ΟΣΕ

 “Διαχείριση με δυστυχέστατα αποτελέσματα” διαπιστώνει εισαγγελέας σε δίκη για τον ΟΣΕ

Την πρωτόδικη ποινή στην υπόθεση του θανάτου από ηλεκτροπληξία του 15χρονου Κωνσταντίνου Μπαμπανιάρη, το 2017, επικύρωσε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, κρίνοντας ένοχα δύο πρώην στελέχη του ΟΣΕ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», ο μαθητής είχε «κεραυνοβοληθεί» από τις εναέριες γραμμές ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στον Εμπορικό Σταθμό του Μεζούρλου, νωρίς το μοιραίο βράδυ του Σαββάτου, 14 Οκτωβρίου, πριν από έξι χρόνια.

Ωστόσο, πέραν της καταδίκης των δύο κατηγορουμένων, σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών (με τριετή αναστολή), καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας της έδρας που πρότεινε την ενοχή τους: «Μελετώντας τη δικογραφία προκύπτει πως η λειτουργία του ΟΣΕ αποτελεί μια μικρογραφία της δημόσιας διοίκησης. Ο ΟΣΕ θα μπορούσε να έχει ένα λαμπρό μέλλον, αλλά έχει τα χάλια που ξέρουμε όλοι με αφορμή και την τραγωδία των Τεμπών. Είναι κρίμα, είναι τραγικό θα μπορούσε να είναι και για γέλια ένας κανονισμός λειτουργίας να καταλήγει σε πομφόλυγα και αυτή η διαχείριση να έχει δυστυχέστατα αποτελέσματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο εισαγγελικός λειτουργός, προτείνοντας την ενοχή δύο πρώην προϊσταμένων Διευθύνσεων Λάρισας του ΟΣΕ.

Το δικαστήριο, όπως και πρωτόδικα, αναγνώρισε τις ευθύνες του Οργανισμού Σιδηροδρόμων ως προς τη μη λήψη μέτρων ασφαλείας, μια απόφαση που (σ.σ. όπως και πρωτόδικα) κατέρριψε έναν από τους βασικούς ισχυρισμούς πως δεν ευθύνεται ο ΟΣΕ για την τραγική εξέλιξη, αλλά η ευθύνη ανήκε στον… ίδιο τον 15χρονο που βρέθηκε σε απαγορευμένη περιοχή.

Ο εισαγγελέας αποδόμησε το επιχείρημα περί μη ευθύνης των στελεχών του ΟΣΕ και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το παιδί δεν είχε καμιά δουλειά να βρεθεί εκεί, αλλά βρέθηκε τελικά», ενώ το δικαστήριο υπογράμμισε στην απόφασή του ότι «οι κατηγορούμενοι τέλεσαν την πράξη, όπως αποτυπώθηκε και πρωτόδικα».

Την ίδια διάσταση είχε θίξει πρωτόδικα και η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας που αναρωτήθηκε αν «έχει ευθύνη το παιδί και δεν έχει ευθύνη μια ΑΕ;», προσθέτοντας ότι «όπου ο ΟΣΕ καλείται να αναλάβει κάποια ευθύνη, την επέρριψε είτε στον ανήλικο – είτε στην στρατιωτική αρχή».

Σχετικά Άρθρα