Αϊόβα: Τι σημαίνει η ευρεία νίκη Τραμπ- Μπορεί το Νιου Χαμσάιρ να τον σταματήσει;

 Αϊόβα: Τι σημαίνει η ευρεία νίκη Τραμπ- Μπορεί το Νιου Χαμσάιρ να τον σταματήσει;

Με τα ποσοστα του να πλησιάζουν το 30% αρκετοί αναφέρονται στη νίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Αϊόβα, χαρακτηρίζοντάς τη ως “ιστορική”. Κέρδισε τις περισσότερες ψήφους σε όλες -πλην μίας- τις κομητείες, με ποσοστιαία διαφορά που κανείς στο παρελθόν δεν είχε πετύχει. Μέχρι πρότινος, κανείς δεν είχε καταφέρει να επικρατήσει στην εν λόγω Πολιτεία με πάνω από 12 ποσοστιαίες μονάδες. Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, λαμβάνει το 51%, με τον Ντε Σάντις να έχει 21% και την Χέιλι 19%.

Οι βασικοί του αντίπαλοι (Νίκι Χέιλι και Ρον Ντε Σάντις) δεν κατάφεραν να είναι ανταγωνιστικοί στην εσωκομματική εκλογική κούρσα, την οποία ο -ιδεολογικά προσκείμενος- αντίπαλος του Τραμπ, Βιβέκ Ραμασουάμι εγκατέλειψε, δηλώνοντας ότι θα τον υποστηρίξει στη μάχη του Νιου Χάμσαϊρ.

Ήταν η πρώτη εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων για την ανάδειξη του υποψηφίου τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ο Τράμπ απλώς επιβεβαίωσε τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Η είδηση της επικράτησής του μάλιστα δεν αφορά αυτά καθαυτά τα ποσοστά που συγκέντρωσε, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι κατάφερε να στείλει τους υποστηρικτές του στις κάλπες παρά το ακραίο κρύο, το οποίο αρκετοί είχαν αναδείξει ως “βασικό αντίπαλό του”.

  • Αρκεί να αναφέρουμε πως σημειώθηκαν ψυχρές θερμοκρασίες-ρεκόρ γεγονός που επηρέασε και την -μειωμένη- προσέλευση των ψηφοφόρων σε σχέση με το 2016.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Τραμπ κέρδισε μικρούς και μεγάλους, άντρες και γυναίκες, συντηρητικούς, αλλά και ακροδεξιούς ψηφοφόρους, κοινό που είχε δυσκολευτεί να κερδίσει το 2016. Μεταξύ αυτών, βέβαια, και αρκετοί “αρνητές” των αποτελεσμάτων του 2020. Όπως δήλωσαν στο CBS αρκετοί ψηφοφόροι του, “αυτός ήταν ο πραγματικός νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020”.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει δύο ποινικές δίκες σχετικά με τα εκλογικά απόνερα του 2020, με αποκορύφωμα την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου της επόμενης χρονιάς

Πλέον, ως νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών της Άιοβα, έχει κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα για να γίνει υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Η επόμενη πρόκληση ακόμη μεγαλύτερη είναι αυτή του Νιου Χάμσαϊρ. Εκεί, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κάποτε κυρίαρχο προβάδισμά του έχει μειωθεί σχεδόν σε μονοψήφιο αριθμό.

Ο Τραμπ εξακολουθεί να είναι φαβορί στην κούρσα, έχοντας πια και τον αέρα της πρώτης και ευρείας επικράτησής του

Στη μάχη της δεύτερης θέσης, ο ΝτεΣάντις ήταν αυτός που κατάφερε εν τέλει να επικρατήσει στο νήμα της Χέιλι και να βρεθεί πίσω από τον Τραμπ. Σύμφωνα με το BBC, βέβαια, τα αποτελέσματα δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες του και κυρίως τον χρόνο και τους πόρους που διέθεσε στην Αϊόβα.

Το αποτέλεσμα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του Τραμπ, τη στιγμή που γνωρίζει ότι χαίρει και της υποστήριξης του Ραμασουάμι. Ο ίδιος, κατάφερε μεν να λάβει μόλις το 8% , ωστόσο, κάθε σπιθαμή στήριξης μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα και στην ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Όπως αναφέρει το CNN σε ανάλυσή του, άλλωστε, τα ποσοστά που συγκέντρωσε επιβεβαίωσαν ότι το κόμμα του τον ακολούθησε. Σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι (44%) δήλωσαν ότι βλέπουν στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που μπορεί να ηγηθεί του κινήματος MAGA (Make America Great Again), έχοντας διαγράψει την ήττα του 2020 από το μυαλό τους και σίγουρα κάθε ποινική δίωξη σε βάρος του.

Σχετικά Άρθρα