Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση από το Νταβός για περισσότερη βοήθεια: Ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο

 Έκκληση Ζελένσκι στη Δύση από το Νταβός για περισσότερη βοήθεια: Ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η Δύση θα πρέπει να δείξει ενότητα και ζήτησε περισσότερη υποστήριξη προς την Ουκρανία για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα επικρατήσει, αναφέρει το Reuters. Σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Ζελένσκι είπε ότι οι φόβοι της Δύσης για κλιμάκωση έχουν χάσει χρόνο από το Κίεβο στον αγώνα του κατά της Ρωσίας.

«Στην πραγματικότητα, ο Πούτιν ενσαρκώνει τον πόλεμο … Δεν θα αλλάξει … Πρέπει να αλλάξουμε. Όλοι πρέπει να αλλάξουμε στο βαθμό που η τρέλα που κατοικεί στο κεφάλι αυτού του ανθρώπου ή στο κεφάλι οποιουδήποτε άλλου επιτιθέμενου δεν θα επικρατήσει», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Είπε επίσης ότι έλαβε «θετικά μηνύματα» σχετικά με την οικονομική στήριξη από την ΕΕ και ότι ελπίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια εντός εβδομάδων.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ απέτυχε τον περασμένο μήνα να εγκρίνει βοήθεια ύψους 50 δισ. δολαρίων για την ασφάλεια της Ουκρανίας, καθώς οι διαπραγματευτές δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

Η Ουκρανία περιμένει ξεχωριστά να λάβει ένα πακέτο 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ, η παράδοση του οποίου φαινόταν αβέβαιη αφού η Ουγγαρία εμπόδισε την ΕΕ να εγκρίνει τη βοήθεια.

Όρμπαν: Η βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην βλάπτει τον προϋπολογισμό της ΕΕ
Η βοήθεια προς την Ουκρανία κατά την καταπολέμηση της ρωσικής εισβολής θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην βλάπτει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Όρμπαν είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου: «Εάν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, κάτι που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που να μην βλάψει τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλά το να χαρίσουμε 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τέσσερα χρόνια εκ των προτέρων αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της ΕΕ. Δεν γνωρίζουμε καν τι θα συμβεί σε ένα τέταρτο του έτους».

Ο Όρμπαν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρηματοδοτική διευκόλυνση για την Ουκρανία θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η πρόταση της Ουγγαρίας για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού βασίζεται στην κατανομή της βοήθειας με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα.

«Εάν οι Βρυξέλλες το αποδεχθούν αυτό, τότε θα υπάρξει βοήθεια για την Ουκρανία, εκτός του προϋπολογισμού», ανέφερε ο ίδιος σύμφωνα με το Reuters. «Αν όχι, τότε θα είμαι λυπημένος να σταματήσω αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε ο Όρμπαν.

Ο Όρμπαν μιλούσε μετά από συνάντηση με τον λαϊκιστή πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος, όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα