Τρελάθηκε ο καιρός:Θερμή εισβολή και πολικό ψύχος – Μαρουσάκης:”Τρεις εποχές σε λίγες μέρες”

 Τρελάθηκε ο καιρός:Θερμή εισβολή και πολικό ψύχος – Μαρουσάκης:”Τρεις εποχές σε λίγες μέρες”

Τρεις εποχές αναμένεται να ζήσουμε στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπου αρχικά το φθινόπωρο θα παραλάβει τη σκυτάλη από το χειμωνιάτικο σκηνικό, που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, γρήγορα όμως η άνοιξη θα κυριαρχήσει, οδηγώντας τον υδράργυρο κοντά στην Παρασκευή ακόμη και πάνω από τους 18° με 19° βαθμούς Κελσίου, τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Χαρακτηριστικοί της όλης κατάστασης είναι οι χάρτες που ακολουθούν. Στον πρώτο χάρτη φαίνονται οι βροχές, που θα επηρεάσουν μέχρι και την Τετάρτη το πρωί αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα, με τα πιο πολλά έντονα φαινόμενα προς τα δυτικά και το ανατολικό-νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ στον δεύτερο χάρτη αποτυπώνονται οι θερμοκρασίες, που θα προσεγγίσει ο υδράργυρος το μεσημέρι της Παρασκευής, θερμοκρασίες κατά περίπου 10° βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή θερμοκρασιακά επίπεδα.

Χάρτης βροχόπτωσης
Χάρτης θερμοκρασίας

Με βαρυχειμωνιά θα κλείσει η εβδομάδα

Τα περισσότερα προγνωστικά στοιχεία «θέλουν» η εβδομάδα να κλείνει με σύντομη μεν, έντονη δε, χειμωνιάτικου τύπου κακοκαιρία, η οποία θα οδηγήσει τον υδράργυρο σε ελεύθερη πτώση, ενώ θα φέρει και αξιόλογες χιονοπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Χαρακτηριστικός είναι ο χάρτης που ακολουθεί, όπου με το βαθύ μπλε χρώμα αποτυπώνεται η πολική αέρια μάζα, η πορεία της οποίας συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αφορά και τη χώρα μας.

Τις επόμενες ημέρες θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε με πιο σταθερά δεδομένα την όλη κατάσταση, μιας και το ατμοσφαιρικό βουνό, που θα απλωθεί τα επόμενα 24ωρα σε μεγάλο τμήμα της Μεσογείου και που θα οδηγήσει σε υψηλές θερμοκρασίες, θα ασκήσει μεγάλη πίεση στον πολικό αέρα, που θα κατέβει σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη προς το τέλος της εβδομάδας, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την ένταση με την οποία θα φτάσει αυτό το ψυχρό κύμα στην περιοχή μας.

Χάρτης αερίων μαζών

Τσατραφύλλιας: Μετά την κακοκαιρία εξπρές έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας 

Σχετικά Άρθρα