Πορτογαλία: Πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε ο Μαρσέλο Ρεμπέλο

 Πορτογαλία: Πρόωρες εκλογές στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε ο Μαρσέλο Ρεμπέλο

Διέλυσε τη Βουλή και γνωστοποίησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 10 Μαρτίου ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο, μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα στις αρχές Νοεμβρίου, όπως αναφέρει διάταγμα που δημοσιεύθηκε σήμερα. Τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν για την Πορτογαλία όταν ο προσωπάρχης του Κόστα και ο υπουργός Υποδομών τέθηκαν υπό εξέταση σε μια υπόθεση άσκησης αθέμιτης επιρροής, με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί σε πολιτική κρίση.

Οι έρευνες που είχαν ξεκινήσει και οι συλλήψεις που έγιναν σε δεύτερο χρόνο, προκάλεσαν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στο πολιτικό τοπίο της χώρας. Η εισαγγελία είχε διευκρινίσει τότε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης, που διοικεί τη χώρα από το 2015, αποτελούσε επίσης αντικείμενο έρευνας.

Ο Κόστα είχε ανακοινώσει αμέσως την παραίτησή του, διευκρινίζοντας ότι δεν είχε σκοπό να διεκδικήσει για ακόμα μία φορά την θέση προκειμένου να πραγματοποιήσει ακόμα μία θητεία. Θα τελούσε υπό εξέταση για παραλείψεις ως προς υποχρεώσεις που απορρέουν από το αξίωμά του, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Με 8 εβδομάδες να απομένουν για τις εκλογές, τα κόμματα έχουν ήδη ξεκινήσει να ετοιμάζονται.

Πιο συγκεκριμένα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που έρχεται πρώτο στις προθέσεις ψήφου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όρισε τον Δεκέμβριο τον Πέντρο Νούνο Σάντος ως νέο γενικό γραμματέα.

Αντίστοιχα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD, κεντροδεξιά), υπό την ηγεσία του Λουίς Μοντενέγκρο, υπέγραψε συμφωνία συνασπισμού με δύο μικρά δεξιά κόμματα, μεταξύ των οποίων το CDS-PP με το οποίο είχε κυβερνήσει τη χώρα από το 2011 έως το 2015.

Τέλος το ακροδεξιό κόμμα Chega, που είχε αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη με 12 βουλευτές στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2022, ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία του μετά το συνέδριό του που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σχετικά Άρθρα