ΝΔ: Ποιοι πήραν… απουσία στο φροντιστήριο για τα ομόφυλα ζευγάρια- Οι αιχμές Γεωργιάδη στον Σαμαρά
Από τους 75 βουλευτές του πρώτου από τα δύο “γκρουπ”, στα οποία χωρίστηκε η ΚΟ της ΝΔ με αλφαβητική σειρά, το “παρών” έδωσαν περίπου οι μισοί. Απουσίαζε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έχει βέβαια ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει ενώ απουσίαζαν και βουλευτές που είναι υπέρ του νομοσχεδίου όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος εξέφρασε ενόχληση για τη διαδικασία και για την ενημέρωση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο. Και αυτό καθώς ο κ. Σκέρτσος είναι μεν ο εισηγητής υπουργός ως αρμόδιος συνολικά για την κυβερνητική πολιτική για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, είναι όμως και πρόσφατη “μεταγραφή” στη ΝΔ.
Ο κ. Σκέρτσος, γνωρίζοντας φυσικά τις αντιδράσεις με αφορμή το πρόσωπό του, ξεκίνησε αναφέροντας: “Εγώ έχω προσέλθει στην ευρύχωρη ΝΔ, καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνετε”. Η δε παρουσίαση του κ.Σκέρτσου περιείχε και την υπενθύμιση ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι η Ελλάδα ανήκει εις την Δύσιν και πολιτιστικά. Με άλλα λόγια, το μήνυμα προς τους διαφωνούντες είναι ότι δεν μπορούν να δηλώνουν “μένουμε Ευρώπη” επιλεκτικά.
- Το “μασάζ” ιδίως στη δεξιά πτέρυγα ανέλαβε και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ως αντιπρόεδρος της ΝΔ και ως ένα στέλεχος προερχόμενο από τη σκληρή, σαμαρική, δεξιά. Απάντησε μάλιστα εμμέσως και στον πάλαι πότε μέντορα του, Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε όσους διαφωνούντες επικαλούνται πως στα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης.
“Δεν μπορεί αυτοί πού απείχαν ή καταψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, να το επικαλούνται τώρα”, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Επιβεβαίωσε δε ότι ο ίδιος θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο υπουργός Υγείας προηγουμένως προσερχόμενος στη συνάντηση και ερωτηθείς εάν τίθεται εσωκομματικό ζήτημα είχε μάλιστα δηλώσει: “Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αναμφισβήτητος πρόεδρος της ΝΔ”. Ενώ διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ΜΜΕ: “Γιατί το έχετε δραματοποιήσει τόσο; Μία συζήτηση ανθρώπινη θα κάνουμε”.
Υπενθυμίζεται ότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά νωρίτερα σήμερα αντέδρασαν με οργή στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε επιλέξει την αποχή στο σύμφωνο συμβίωσης. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κ. Σαμαράς είχε διαφωνήσει με τη “γραμμή” προς τους διαφωνούντες για αποχή αντί καταψήφισης.
- Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, που επίσης τάσσεται υπέρ, αποχωρώντας από τη συνάντηση των βουλευτών σχολίασε ότι ο κ. Σαμαράς ως πρώην πρωθυπουργός έχει τις απόψεις του. Χαρακτήρισε δε πλούτο την εσωκομματική συζήτηση, επισημαίνοντας ότι θα ακουστούν όλα τα επιχειρήματα.
Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, προσερχόμενος στη συνάντηση δήλωσε ότι παρά τις επιφυλάξεις του, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί ο πυρήνας της οικογένειας, θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Δεν έκαναν δηλώσεις οι υφυπουργοί Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα.
- Στο όχι επέμεινε η βουλευτής ‘Άννα Καραμανλή, ενώ άλλοι βουλευτές όπως οι Σπύρος Κυριάκης και Τάσος Δημοσχάκης δήλωσαν ότι έχουν προβληματισμούς, οι οποίοι όμως μπορούν να καμφθούν εάν δοθούν συγκεκριμένες διευκρινίσεις, πχ. για την παρένθετη μητρότητα.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε αφενός ότι η ΝΔ είναι μεταρρυθμιστική δύναμη, αφετέρου ότι εκπροσωπεί αξίες όπως η οικογένεια.