Βασιλειάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι ο ακρογωνιαίος εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας

 Βασιλειάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι ο ακρογωνιαίος εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας

Για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και την κρισιμότητα του 4ου Συνεδρίου του κόμματος μίλησε στην Αυγή της Κυριακής ο Γιώργος Βασιλειάδης. Ο αναπληρωτής γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής επισημαίνει ότι πρόκειται για το πρώτο βήμα στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., βάζοντας σε πρώτο πλάνο την ανάγκη προοδευτικής διεξόδου απέναντι στις πολιτικές της δεξιάς.

Όσον αφορά τα επικείμενα αναπτυξιακά συνέδρια, τονίζει ότι στόχος του κόμματος είναι να δείξει πως υπάρχει ρεαλιστική προοπτική με συντεταγμένες προοδευτικές πολιτικές και με αλλαγές στη δομή του κράτους και της οικονομίας σε κάθε πόλη και σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Παράλληλα, σχολιάζει τα κείμενα συμβολής που έχουν κατατεθεί στον προσυνεδριακό διάλογο, ενώ περιγράφει τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Αριστερά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, προαναγγέλλοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα παρουσιάσει μία συνολική δέσμη μέτρων βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών. Αναφορικά με την πρόταση της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο καθιστά σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει την πρόταση της Ν.Δ., ξεκαθαρίζοντας πως δεν δίνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση αλλά στην κοινωνία.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Κινείστε πλέον επίσημα σε προσυνεδριακή τροχιά. Ποιοι είναι οι στόχοι του 4ου Συνεδρίου, τόσο πολιτικά όσο και οργανωτικά;

Το έκτακτο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί αφετηρία ανανέωσης και επανεκκίνησης. Ταυτόχρονα, το Συνέδριο θα επιβεβαιώσει και θα αναδείξει την ταυτότητά μας, θα επικαιροποιήσει και θα διαμορφώσει τη νέα στρατηγική μας. Θα είναι το πρώτο βήμα για τη νέα εποχή του κόμματος ώστε να δομήσουμε μια νέα σχέση με την κοινωνία. Ένα Συνέδριο ανοιχτό στις κοινωνικές διεργασίες, σε κάθε προβληματισμένο πολίτη που πιστεύει ότι δεν πάει άλλο με τους μονόδρομους της Δεξιάς. Σε κάθε προοδευτικό πολίτη που προτάσσει το συλλογικό έναντι του ατομικού, που θέλει να αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μια διαδικασία με επίκεντρο τις ανάγκες, τις ελπίδες και το μέλλον της κοινωνίας και της χώρας, που θα δώσει προοδευτική διέξοδο, όραμα και προσανατολισμό για μια Ελλάδα με δίκαιη κοινωνία και ισχυρή οικονομία σε ένα βιώσιμο περιβάλλον.

Βασική μας επιδίωξη, όπως εκφράζεται συνολικά το τελευταίο διάστημα και με τη δέσμευση μας για τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια αλλά και τα θεματικά, είναι να ακούσουμε τους πολίτες και μαζί να συνδιαμορφώσουμε τις προτάσεις μας για το αύριο. Για να αναδείξουμε μαζί και να αγωνιστούμε μαζί για το μέλλον της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Μπροστά στις νέες σύγχρονες αβεβαιότητες και ανισότητες που δημιουργούν ο πόλεμος, οι υγειονομικές κρίσεις, η κλιματική κρίση και οι ραγδαίες τεχνολογικές/ψηφιακές εξελίξεις και τα αδιέξοδα που δημιουργούν οι δεξιοί νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ξαναπιάνει το νήμα με την κοινωνία.

Ανακοινώσατε την έναρξη των αναπτυξιακών συνεδρίων από τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Ποιος είναι ο στόχος;

Ο στόχος είναι ένας και απλός. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε περιοχή, σε κάθε πόλη και περιφέρεια της πατρίδας μας να δείξουμε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά. Να δείξουμε ότι υπάρχει ρεαλιστική προοπτική, ώστε με συντεταγμένες προοδευτικές πολιτικές και με αλλαγές στη δομή του κράτους και της οικονομίας να υπάρξει ριζοσπαστική διέξοδος από τη μιζέρια και τις χαμηλές προσδοκίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., όπως ξαναείπα, θέλει να πιάσει ξανά το νήμα της επαφής με την κοινωνία. Θέλει να συνεχίσει να είναι ο ακρογωνιαίος εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα καλύτερο αύριο. Ακούγοντας την κοινωνία θέλουμε από τη μία να τη φέρουμε σε επαφή με τις ιδέες, τις αναλύσεις και τις προτάσεις μας, αλλά, από την άλλη, διαδραστικά να συνδιαμορφώσουμε θέσεις και απόψεις και να δώσουμε σε κάθε περιφέρεια την ευκαιρία που της αξίζει για ένα καλύτερο αύριο.

Τρία κεντρικά στελέχη του κόμματος κατέθεσαν πρόταση να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στους Ευρωσοσιαλιστές. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή τόσο η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία όσο και η Ευρωπαϊκή Αριστερά περνούν μια πολύ μεγάλη κρίση. Δεν καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχουν εναλλακτικές στα αδιέξοδα της Δεξιάς, η οποία πνίγει κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, συμβιβάζει τους λαούς με μια ζωή χαμηλών προσδοκιών, χωρίς καμία κοινωνική κινητικότητα. Αδιέξοδα τα οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Το ζητούμενο, επομένως, πρέπει να είναι ένα: Να μπορέσουμε να πάρουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία ούτως ώστε οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να συνομιλήσουμε, να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες, να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις και να καταφέρουμε από κοινού να εμπνεύσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς ότι υπάρχει εναλλακτική. Υπάρχει άλλος δρόμος. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. άλλωστε, που έχει μέσα στο DNA του τις συνεργασίες και την προσπάθεια κοινής έκφρασης όλου του προοδευτικού χώρου, εδώ και χρόνια μέσα από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς παίρνει αυτές τις πρωτοβουλίες. Βρίσκεται στην πρωτοπορία των κοινών πρωτοβουλιών και της ώσμωσης των χώρων. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι αποτέλεσμα αυτής της ώσμωσης. Είμαστε, επομένως, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας η Ευρωπαϊκή Αριστερά να συμπορευτεί προς όφελος των λαών της Ευρώπης και με τους Πράσινους και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με κάθε προοδευτική κίνηση. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Υπό αυτό το πρίσμα, το βασικό ζητούμενο και αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι πώς θα εντείνουμε αυτές τις προσπάθειες για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα και όχι το αν θα αλλάξουμε ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, βέβαια, δεν πρέπει να χάσουμε το μεγάλο επίδικο, που αποτελεί και καταλύτη κάθε πρωτοβουλίας: ένα συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα και της Ελλάδας και της Ευρώπης, που με ρεαλισμό, ριζοσπαστισμό αλλά και με ασφάλεια θα δίνει στους πολίτες μια εναλλακτική απέναντι στα αδιέξοδα της Δεξιάς.

Υπήρξε όμως άλλη μια παρέμβαση από τον Διονύση Τεμπονέρα, στο πλαίσιο του προσυνεδριακού, ο οποίος προτείνει τη συγκρότηση ενός μετώπου Δημοκρατίας με πανελλαδική μάλιστα διάρθρωση.

Ενόψει του Συνεδρίου μας, αυτό που θα πρέπει να είναι προτεραιότητα είναι πώς ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα καταφέρει ανανεωμένος να επανασυστηθεί με την ελληνική κοινωνία. Πώς θα καταφέρει μέσα από συγκροτημένες διαδικασίες και μέσα από τη διάδραση με τους κοινωνικούς φορείς, μέσα από την επαφή με όλα τα κοινωνικά στρώματα, να καταφέρει να δημιουργήσει ένα συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Οτιδήποτε άλλο απλώς αποπροσανατολίζει από το πραγματικό ζητούμενο. Και αυτό δεν είναι άλλο από το πώς θα ξαναπιάσουμε το νήμα της επαφής με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Απλά και κατανοητά: Μέσα από τις διαδικασίες μας καταρχήν να συνεχίσουμε να εκφράζουμε όλο αυτό το πολύχρωμο τόξο από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο, δημιουργώντας ένα συνεκτικό και πειστικό πρόγραμμα που θα δίνει λύσεις στα αδιέξοδα της σύγχρονης κοινωνίας. Με λύσεις στα αδιέξοδα της Δεξιάς και των μονόδρομων που έχει δημιουργήσει. Υπάρχουν εναλλακτικές. Και με βάση αυτές να είμαστε μπροστάρηδες της προσπάθειας δημιουργίας προοδευτικών μετώπων. Χωρίς αγκυλώσεις και ηγεμονισμούς. Με πυξίδα το μέλλον και όχι το παρελθόν. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί σχήμα πρωθύστερο.

Τις προηγούμενες ημέρες ασκήσατε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της ακρίβειας. Τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως προς την αντιμετώπισή της;

Σε σχέση με τις προτάσεις Μητσοτάκη-Σκρέκα, έχουμε επιτέλους την ομολογία ότι η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ακρίβεια Μητσοτάκη, η οποία αδειάζει το πορτοφόλι μας πριν βγει ο μήνας! Δικαιώνοντας το κόμμα μας που εδώ και τρία χρόνια έβλεπε το τσουνάμι να έρχεται και έκανε προτάσεις που όλες έπεφταν στο κενό από μια κυβέρνηση η οποία λειτουργούσε και λειτουργεί προς όφελος λίγων και εκλεκτών. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ισχυρό κράτος, σοβαρός ελεγκτικός μηχανισμός, πλαφόν όπου χρειάζεται, παρεμβάσεις στις στρεβλώσεις της αγοράς, δίκαιο φορολογικό σύστημα, μείωση των έμμεσων φόρων, με μηδενικό ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Και ταυτόχρονα ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος. Μας αξίζει μια καλύτερη ζωή! Όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν πρόσθετες προτάσεις για τη μείωση των τιμών, ενώ ξεκινά άμεσα καμπάνια για την ακρίβεια, την οποία προετοιμάζουμε αυτές τις μέρες ως κόμμα.

Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης έχει βρεθεί το ζήτημα της ισότητας στον γάμο. Ωστόσο, κανείς ακόμη δεν έχει δει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταστήσει σαφείς τις θέσεις του εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας μάλιστα και ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση. Από την πλευρά μας, δεν δίνουμε χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, όπως κάποιοι έσπευσαν να πουν, αλλά μας απασχολεί να δώσουμε χείρα βοηθείας στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένα ζήτημα το οποίο οφείλει η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει ως ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Εμείς ήμασταν πάντα πρωτοπόροι σε αυτά τα θέματα. Είναι ταυτοτικό για εμάς, τη σύγχρονη Αριστερά. Υπό αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ταχθεί ακόμα μια φορά με την πλευρά της προόδου υπερψηφίζοντας την πρόταση της κυβέρνησης.

Σχετικά Άρθρα