Γερμανία: Ο Σολτς εκφράζει την ανησυχία του για την άνοδο του εξτρεμισμού

 Γερμανία: Ο Σολτς εκφράζει την ανησυχία του για την άνοδο του εξτρεμισμού

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε σήμερα εναντίον «των εξτρεμιστών» που επιδιώκουν να εργαλειοποιήσουν τις κοινωνικές κινητοποιήσεις στη Γερμανία, κατά πρώτο λόγο αυτές των αγροτών, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για εκκλήσεις για βία οι οποίες απειλούν τη δημοκρατία.

«Όταν θεμιτές διαμαρτυρίες μεταμορφώνονται σε θυμό ή σε περιφρόνηση για τις δημοκρατικές διαδικασίες και τους δημοκρατικούς θεσμούς, χάνουμε όλοι. Μόνον αυτοί που περιφρονούν τη δημοκρατία μας ωφελούνται», προειδοποιεί ο γερμανός ηγέτης με γραπτό και βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Αναφερόμενος «στα τρακτέρ που μπλοκάρουν τα κέντρα των πόλεων, τους δρόμους και τις προσβάσεις στους αυτοκινητοδρόμους» από την αρχή της εβδομάδας σε όλη τη Γερμανία, ο Σολτς υπογραμμίζει πως «η διένεξη είναι μέρος της δημοκρατίας μας».

Πάντως, προσθέτει, «ο θυμός υποδαυλίζεται με στοχευμένο τρόπο: (…) οι εξτρεμιστές περιφρονούν κάθε συμβιβασμό και δηλητηριάζουν κάθε δημοκρατική συζήτηση».

«Είναι ένα τοξικό μίγμα που πρέπει να μας ανησυχήσει και που με ανησυχεί επίσης πολύ», λέει ο Όλαφ Σολτς.

Οι διαδηλώσεις των γερμανών αγροτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται εναντίον της μείωσης δημόσιων επιδοτήσεων, υποστηρίζονται κυρίως από το ακροδεξιό κόμμα AfD, το οποίο έχει ούριο άνεμο στις δημοσκοπήσεις, ενώ πολυάριθμες ομάδες εξτρεμιστών καλούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πολλαπλασιασθούν οι δράσεις κατά της κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς.

Ο καγκελάριος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτών Γιόαχιμ Ρούκβιντ «επειδή αποστασιοποιήθηκε ξεκάθαρα από τους εξτρεμιστές και από ορισμένους καιροσκόπους που σαλπίζουν εκκλήσεις για εξέγερση και αγορεύουν περί ‘ανατροπής του συστήματος’».

«Δεν είναι μόνο ανόητο, είναι και επικίνδυνο», λέει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο συνασπισμός του οποίου με τους οικολόγους και τους φιλελευθέρους σπάει ρεκόρ χαμηλής δημοτικότητας.

«Οι εκκλήσεις για βία και οι προσωπικές απειλές δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας», τονίζει ο καγκελάριος, ο οποίος ζητάει να υπάρξει μέτρο και πνεύμα συμβιβασμού.

Η κινητοποίηση των αγροτών αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα με μια μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο.