Prosperity Guardian/Ύδρα: Δυσοίωνα νέα για την αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα-Ανοιχτό αν θα υπάρξουν μόνο αναχαιτίσεις
Από την αρχή του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, και τη συνεχιζόμενη εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν αυξήσει τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προκειμένου να σταματήσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, δηλώνοντας ότι ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απαίτησε χθες Τετάρτη με απόφασή του να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις εναντίον των πλοίων, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υεμενιτών ανταρτών.
Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη). «Καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο» τις «τουλάχιστον 24» επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων «από τη 19η Νοεμβρίου». Αξιώνει οι Χούθι να «βάλουν άμεσο τέλος» στις επιθέσεις αυτές, «που παρακωλύουν το διεθνές εμπόριο και υπονομεύουν τα δικαιώματα και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας» καθώς και «την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».
Το κείμενο εμμέσως πλην σαφώς εγκρίνει τη δράση του διεθνούς συνασπισμού που δημιούργησε η Ουάσιγκτον για την προστασία των εμπορικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας. Απαιτεί ακόμη οι Χούθι να αφήσουν ελεύθερο το Galaxy Leader, πλοίο μεταφοράς αυτοκινήτων που διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία και συνδέεται με ισραηλινό επιχειρηματία, το οποίο έχει 25μελές πλήρωμα. Παραμένει στα χέρια των υεμενιτών ανταρτών από τη 19η Νοεμβρίου.
- Το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιμένοντας στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, «καταγράφει» το δικαίωμα των κρατών μελών να προστατεύουν τα πλοία τους από αυτές τις επιθέσεις, σημειώνεται στο κείμενο.
Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Ο σχηματισμός αυτός προκαλεί την έντονη αντίδραση της Ρωσίας. «Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (…) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», στηλίτευσε ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.
Η απόφαση, επισημαίνοντας τις παραβιάσεις «μεγάλης κλίμακας» του εμπάργκο όπλων σε βάρος των Χούθι, τονίζει την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να «τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους» ως προς το ζήτημα αυτό και «καταδικάζει τις παραδόσεις όπλων» στους Χούθι.
Κατά την πιο πρόσφατη έκθεση ειδικών στους οποίους έχει ανατεθεί από το ΣΑ να επιτηρούν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, συνταγμένη τον Νοέμβριο, οι Χούθι «ενισχύουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, χερσαίες και ναυτικές, συμπεριλαμβανομένων και των υποβρυχίων, καθώς και το οπλοστάσιό τους σε πυραύλους και drones, κατά παραβίαση του εμπάργκο».
- Το κείμενο καλεί εξάλλου να αντιμετωπιστούν «στη ρίζα» προβλήματα που συντείνουν στην κρίση, «συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων που συμβάλλουν στις περιφερειακές εντάσεις». Η Ρωσία, τρεις τροποποιήσεις της οποίας στο σχέδιο απόφασης καταψηφίστηκαν, ήθελε να προστεθεί συγκεκριμένα στους παράγοντες που προκαλούν εντάσεις «ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας».
Προετοιμάζεται η Ύδρα
Στην Ελλάδα αναμένουν τις πληροφορίες ώστε να ξεκινήσει ο ελληνικός σχεδιασμός για τη φρεγάτα Ύδρα η οποία θα ενταχθεί στη «Prosperity Guardian» τη Διεθνή Δύναμη της Ερυθράς Θάλασσας ώστε να γίνουν όλα εκείνα που χρειάζονται για να γνωρίζει ο κυβερνήτης και το πλήρωμα που πλοίου για την αποστολή.
- Από το ναυτικό επιτελείο επισημαίνεται πως δεν αποκλείεται να χρειαστεί και δεύτερος αξιωματικός ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων, εφόσον υπάρξει διεύρυνση της ναυτικής επιχείρησης.
Στο Μπαχρέϊν αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο και σε κάτι ακόμη που θεωρείται κομβικής σημασίας. Εκεί την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να παρουσιαστεί και ο Πλοίαρχος του πολεμικού ναυτικού που επιλέχθηκε για την θέση του συνδέσμου.
- Θα κριθεί επίσης αν τα πολεμικά πλοία και τα πληρώματά τους θ’ αρκεστούν στις αναχαιτίσεις των επιθέσεων που κάνουν από αέρος οι Χούθι ή αν θα υπάρξουν και πιο δυναμικές κινήσεις όπως νηοψίες ή και αμφίβιες κινήσεις αποτροπής από τμήματα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων έναντι απειλών.
Οι επιτελείς διατυπώνουν ορισμένα συμπεράσματα που έχουν να κάνουν με το είδος της απειλής τόσο για να εμπορικά πλοία, όσο και για τα πολεμικά που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά και τους τρόπους αντίδρασης- απάντησης εφόσον αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης.
Το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα θα ήθελε ως «ομάδα» να βρεθεί κοντά με αμερικανικές ισχυρές μονάδες οι οποίες έχουν ιδιαίτερα αυξημένες δυνατότητες αεράμυνας και ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να προειδοποιήσουν για το είδος της επίθεσης που είναι σε εξέλιξη.
Επιτελείς σημείωναν ότι από την στιγμή που ξεκίνησαν οι πληροφορίες για την επιχείρηση, φρόντισαν στον στόλο να ετοιμάσουν δυο πλοία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.