Κόλπος του Ομάν: Την άμεση απελευθέρωση του τάνκερ απαιτούν οι ΗΠΑ από το Ιράν

 Κόλπος του Ομάν: Την άμεση απελευθέρωση του τάνκερ απαιτούν οι ΗΠΑ από το Ιράν

Την άμεση απελευθέρωση του πλοίου ελληνικών συμφερόντων που μετέφερε πετρέλαιο ανοικτά των ακτών του Ομάν απαιτούν οι ΗΠΑ από το Ιράν, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας καταβάλλει προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλήρωμα του τάνκερ, στο οποίο είναι ένας Έλληνας ναυτικός, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10/1) στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από την οποία περνούν πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από τα Στενά του Ορμούζ.

To Ναυτικό του Ιράν ανέλαβε την ευθύνη της κατάληψης του πλοίου, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο IRNA. Η Irna ανέφερε ότι το σκάφος «κλάπηκε από τις ΗΠΑ και άλλαξε το όνομά του».

Οι Ιρανοί δεν κατονόμασαν το πλοίο, αλλά η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey το αναγνώρισε ως το υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ St Nikolas, το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν Suez Rajan και βρισκόταν στο επίκεντρο μιας διαμάχης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ πέρυσι.

Η κατάληψη έρχεται επίσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. H εξέλιξη αυτή έχει αυξήσει το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή και τον κίνδυνο πιθανών αντιποίνων από τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που περιπολούν τώρα στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια οδό.

Σχετικά Άρθρα