Ο Μητσοτάκης αποκαλύπτει το ν/σ για τους γάμους ομοφύλων εν μέσω αντιδράσεων στη Ν.Δ
Σήμερα, ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης αναμένεται να αποσαφηνίσει και να περιγράψει το πλαίσιο το οποίο προτίθεται να καταθέσει ως πρόταση νόμου στην Βουλή. «Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ψήφισης του νομοσχεδίου» τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές «ο πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να προηγηθεί της ψήφισης του νομοσχεδίου μια σοβαρή και εις βάθος ανάλυση της νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Καθώς οι πολίτες ζητούν διευκρινίσεις και πολλές φορές “μπερδεύουν” έννοιες που αφορούν στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει σημασία πρώτα να παραθέσουμε τα επιχειρήματά μας, να εξηγήσουμε στους πολίτες, στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, στην κοινωνία των πολιτών συνολικά, τι θέλουμε να κάνουμε και για τι ακριβώς μιλάμε».
- Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι το αργότερο ως τις αρχές Μαρτίου να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και μέχρι τότε θα επιδωθεί σε «μασαζ» στους βουλευτές που δηλώνουν «αναποφάσιστοι» ή «επιφυλακτικοί». Αρκετοί είναι οι βουλευτές που περιμένουν πρώτα να παρουσιαστεί επίσημα το εν λόγω νομοσχέδιο και να ακούσουν τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού και στην συνέχεια θα εκφράσουν τη θέση τους.
Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται πως η διευκρίνιση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέπεται η τεκνοποίηση μέσω παρένθετης μητέρας από ομόφυλα ζευγάρια δεν έκαμψε τις ενστάσεις που υπάρχουν εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Μέχρι στιγμής σε αυτούς που έχουν ταχθεί κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι:
- Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Θάνος Πλεύρης, ο Νότης Μηταράκης, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Άννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Μακάριος Λαζαρίδης και φυσικά ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος εμφανίζεται αμετακίνητος στην αρνητική στάση του και κατέχει την θέση του υπουργού επικρατείας.
Και αν για τους βουλευτές δεν υπάρξει κομματική πειθαρχία -όπως συνέβη και με την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια τον Δεκέμβριο του 2015, άγνωστο είναι τι θα γίνει με τους υπουργούς, εν προκειμένω τον υπουργό Μάκη Βορίδη.
Τα μηνύματα πάντως που έχουν σταλεί μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, είναι ότι δεν είναι λογικό κυβερνητικό στέλεχος να μην στηρίζει νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή. Κάποιοι βάζουν στο τραπέζι και την επιλογή της αποχής από την ψηφοφορία, άγνωστο όμως είναι κατά πόσο θα γίνει αποδεκτό από τον πρωθυπουργό.