Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”- Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα

 Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”- Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα

Νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μαξίμου. Ειδική πρόνοια λαμβάνεται δε για το βρεφικό γάλα, καθώς ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις αυξήσεις αδικαιολόγητες. Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε παρεμβάσεις για τις καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου βασικών αγαθών, περιορίζοντας τις εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή.

Το μέτρο αυτό θα αφορά καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά.

Για το βρεφικό γάλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα, όπως τόνισε. “Σκοπός μας είναι να διορθώσουμε κατεστημένες στρεβλές πρακτικές”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

  • Διαβεβαίωσε επίσης ότι απασχολεί την κυβέρνηση η οικονομική επιβάρυνση για τις νέες οικογένειες. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει από το 2019 ένα εφάπαξ βοήθημα σε δύο δόσεις ύψους 2000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι στη μάχη κατά της ακρίβειας η κυβέρνηση αξιοποιεί διαρκώς νέα εργαλεία “μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός”.

Υποστήριξε ότι η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και οι εντατικοί έλεγχοι έχουν βοηθήσει την κυβέρνηση να κατανοήσει καλύτερα τους μηχανισμούς της αγοράς. Τόνισε ότι τα νέα μέτρα έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις, που όπως είπε έχουν γίνει εντονότερες λόγω της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης και υπογράμμισε: “Είναι απαράδεκτο προϊόντα πολυεθνικών να πωλούνται ακριβότερα στη χώρα μας”.

Αναλυτικά:

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «διορθώνουμε στρεβλές εμπορικές πρακτικές – προτεραιότητα η προστασία του καταναλωτή» και έκανε λόγο για επιπλέον παρέμβαση για καθαρές αρχικές τιμές τιμοκαταλόγου σε:

Απορρυπαντικά
Καθαριστικά σπιτιού
Αφρόλουτρα σαμπουάν
Οδοντόκρεμες
Βρεφικές πάνες
Οπωροκηπευτικα

«Καμία ανοχή στον πληθωρισμό απληστίας πολυεθνικών. Καθαρές τιμές – πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές – πραγματικός ανταγωνισμός και καλύτερες τιμές στον τελικό καταναλωτή».

Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι μια μάχη διαρκής και στη μάχη αυτή αξιοποιούνται διαρκώς νέα εργαλεία πολιτικής μέχρι να καταλάβουν όλοι και ειδικά οι πολυεθνικές εταιρείες ότι η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ότι ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας

Τόνισε ότι η ενδυνάμωση της ΔΙΜΕΑ και δύσκολοι έλεγχοι, κυρίως, οι οποίοι έγιναν τους τελευταίους μήνες στην αγορά και αφορούν τους παράγοντες κόστους και κερδοφορίας των βασικών προϊόντων που αποτελούν και το καλάθι του νοικοκυριού «μας έχουν βοηθήσει να κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τους μηχανισμούς λειτουργίας της αγοράς.

Τα νέα μέτρα τα οποία θα εξειδικεύσει στη συνέχεια ο υπουργός Ανάπτυξης έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις οι οποίες έχουν συσσωρευτεί επί πολλά χρόνια στην ελληνική αγορά και οι οποίες δυστυχώς έχουν γίνει εντονότερες ως αποτέλεσμα της εισαγόμενης πληθωριστικής κρίσης. Και έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο φαινόμενο αντίστοιχα προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών να πωλούνται πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό προφανώς είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται ανεκτ

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Οι παρεμβάσεις μας στοχεύουν πρωτίστως σε καθαρές τιμές τιμοκαταλόγου περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας αντίστοιχα το όφελος στον καταναλωτή. Αφορούν προϊόντα ευρείας χρήσης όπως καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν, βρεφικές πάνες, οπωροκηπευτικά…

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει και για το ζήτημα του βρεφικού γάλακτος, όπου πράγματι είναι παντελώς αδικαιολόγητο γιατί οι τιμές στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβότερες από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί όπως θα εξειδικεύσει αργότερα και ο αρμόδιος υπουργός θα μπει ένα πλαφόν στο περιθώριο του μικτού κέρδους έτσι ώστε οι τιμές να προσαρμοστούν σε λογικά για την Ευρώπη επίπεδα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σκοπός είναι με τα μέτρα αυτά να διορθωθούν κατεστημένες στρεβλές εμπορικές πρακτικές και βασική προτεραιότητα παραμένει η προστασία του καταναλωτή και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σχετικά Άρθρα