Γεωργιάδης για κοροναϊό και γρίπη: Διαγράφουμε όλα τα πρόστιμα – Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι

 Γεωργιάδης για κοροναϊό και γρίπη: Διαγράφουμε όλα τα πρόστιμα – Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι

Τεράστια είναι η σημασία του εμβολιασμού τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κοροναϊό. Αυτό τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού. Το υπουργείο, όπως είπε, θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσει για την αξία για τη δημόσια υγεία να κάνει κάποιος το εμβόλιο για τον κορονοϊό. «Θα σκεφτούμε όλους τους τρόπους για να φτάσει σε όλους το εμβόλιο» είπε ο υπουργός.

Ανακοίνωσε επίσης, πως θα κατατεθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για διαγραφή προστίμων σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της πανδημίας το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Τείνουμε κλάδο ελαίας. Διαγράφουμε με νομοθετική ρύθμιση τα πρόστιμα στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν είχαν εμβολιαστεί στην περίοδο της πανδημίας. Το εμβόλιο δεν γίνεται με το ζόρι», σημείωσε ο υπουργός.

Η Covid 19 ήρθε για να μείνει, πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους, είπε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εμβολιαστικά κανάλια όπως και για το εμβόλιο της γρίπης, αν είναι δυνατόν και τα φαρμακεία.

«Το υπουργείο Υγείας θα κάνει μεγάλη καμπάνια για να πείσουμε και τον πλέον δύσπιστο να κάνει το εμβόλιο», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναστασία Κοτανίδου: Δεν υπάρχει αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ 

Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου εξήγησε ότι αν και τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες, δεν είχαμε πίεση στις εντατικές. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχουν μειωθεί οι αιτήσεις για αντιιϊκά φάρμακα και χθες (9/1) για πρώτη φορά είχαμε περισσότερα εξιτήρια από τα νοσοκομεία (λόγω Covid και γρίπης) από τις εισαγωγές ασθενών σε αυτά. Κάλεσε τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν άμεσα και υπογράμμισε πως από τα 90 άτομα, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, μόλις δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο. Το ίδιο και από τους θανάτους που σημειώθηκαν από τον Σεπτέμβριο, μόνο δύο άτομα ήταν εμβολιασμένα. «Άρα, φαίνεται να προστατεύει το εμβόλιο από σοβαρή νόσηση και από θάνατο», τόνισε η κα Κοτανίδου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ανέφερε ότι φέτος (συγκριτικά με τις μετά την πανδημία χρονιές) φαίνεται ότι η γρίπη έχει πιο βαριά κλινικά συμπτώματα και εκτίμησε ότι η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων θα κορυφωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου. Ο ΕΟΔΥ έχει οργανώσει ένα δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία των λοιμώξεων και τα δεδομένα δημοσιεύονται κάθε Πέμπτη, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά Άρθρα