Ουκρανία: Πάνω από 1.000 πόλεις χωρίς ρεύμα λόγω ακραίου χειμώνα, ζημιές σε δίκτυα

 Ουκρανία: Πάνω από 1.000 πόλεις χωρίς ρεύμα λόγω ακραίου χειμώνα, ζημιές σε δίκτυα

Η εταιρία διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών πάνω από 1.000 πόλεις και χωριά σε εννέα περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και κάλεσε τους κατοίκους να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση καθώς το σύστημα ενέργειας έχει αποδυναμωθεί από τα ρωσικά πλήγματα.

Η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ήταν στα υψηλότερα επίπεδα αυτής της εβδομάδας καθώς οι θερμοκρασίες υποχώρησαν περίπου στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας, δήλωσε η εταιρία Ukrenergo. «Το επίπεδο κατανάλωσης συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της σημαντικής υποχώρησης της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα», ανέφερε η εταιρία μέσω την εφαρμογής Telegram, προσθέτοντας ότι η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το πρωί ήταν ήδη κατά 5,8% υψηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Εκτεταμένες ζημιές σε δίκτυα της Ουκρανίας

«Μέχρι σήμερα το πρωί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ισχυρών ανέμων, πάγου, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε 1.025 οικισμούς». Ο καιρός έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε δίκτυα διανομής με ισχυρούς ανέμους και παγετό ενώ παχύ στρώμα πάγου έχει καλύψει τον εξοπλισμό, γεγονός που καθυστερεί τις εργασίες αποκατάστασης, δήλωσε η Ukrenergo.
Ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης στη νότια περιοχή Μικολάιφ, όπου 215 πόλεις και χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, δήλωσε ότι ο πάγος στα καλώδια ηλεκτροδότησης είχε πάχος 5 εκατ.

Η Ukrenergo δήλωσε ότι το σύστημα ενέργειας ήδη λειτουργούσε με τη μέγιστη δυναμικότητά του και κάλεσε τους κατοίκους να εξοικονομούν ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα πολλές ηλεκτρικές συσκευές για να βοηθήσουν το σύστημα να αντεπεξέλθει στη ζήτηση.

«Αυτή τη στιγμή, η ηλεκτροδότηση επαρκεί για την παροχή σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Αλλά μια μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση δημιουργεί πρόσθετο βάρος στα εργοστάσια ενέργειας, που ήδη λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, και χρειάζεται να αυξήσουν την παραγωγή πολύ γρήγορα και σημαντικά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεχνικά προβλήματα», δήλωσε η Ukrenergo.

Σύμφωνα με τη Ukrenergo, οι ουκρανικοί θερμοηλεκτρικοί σταθμοί δεν έχουν ακόμα ανακάμψει από τα μαζικά ρωσικά πλήγματα του περασμένου χειμώνα και οι μονάδες ηλιακής ενέργειας δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους λόγω της συννεφιάς και των κακών καιρικών συνθηκών.

Τον περασμένο χειμώνα η Ρωσία έθεσε ως στόχο της το ουκρανικό σύστημα παραγωγής ενέργειας με χιλιάδες πυραύλους και drones, προκαλώντας συχνά μπλακάουτ για χιλιάδες ανθρώπους.

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί αντιστοιχούσαν περίπου στο ένα τρίτο της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παραγόταν στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. Η Ukrenergo ανέφερε επίσης ζημιές σε δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Χαρκόβου και της Χερσώνας που είναι κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου και εντός της ακτίνας των πυρών του πυροβολικού.

Σχετικά Άρθρα